vineri, 28 februarie 2014
Oscar 2014 - Best Picture
So .. "the final entry" pentru Oscar 2014. Ceva mai "repede" decat aveam in plan acum o luna, dar hai sa nu incep plictisind cu detalii. Sa vedem lista de 9 filme nominalizate pentru "best picture" anul asta. Care ca de obicei, poate nu-s chiar "the best", dar sunt macar la un nivel unde isi merita timpul consumat.
"American Hustle" e film care nu ma asteptam sa-mi placa. Am vazut ca subiect ABSCAM, am facut un quick read peste Wikipedia page, si m-a lasat destul de rece. O poveste de coruptie de pe la inceput de '80, din New Jersey, pornita din nimic. Mai exact, FBI-ul a inventat, de la sine putere, un "seic" cu bani care a incercat sa obtina diverse favoruri de la diversi politicieni. Altfel zis, un fel de "let's throw a bait, and see if there's fish in lake". Poate oi fi eu prea dezamagit de integritatea umana, dar "fish in the lake" cred ca e totdeauna, dar din fericire nu intotdeauna exista momeala suficient de buna. Insa, pe sistemul "make the bait more & more attractive", ma tem ca incet, incet cam toti pestii din lac ar fi prinsi = cu diverse grade de toleranta, cam tot globul ar avea nevoie de alegeri anticipate & extra loc in inchisori. In concluzie, mi s-a parut cam stupida "victoria justitiei" in cazul respectiv, si ma asteptam la un film idiot care sa glorifice toata intamplarea. Din contra, ce-am vazut e cu totul altceva, dar prefer sa ma abtin de la spoilers ;) In orice caz, Oscar n-o sa vedem aici, desi poate pentru scenariu ar fi sanse ...
"Captain Phillips" nu stiu daca mai are nevoie de cine stie ce prezentare. Un vas cargo atacat de pirati somalezi si problema rezultata. Alt real-story (ca de obicei dominant in ultimii ani la categoria asta), care insa pare-se ca .. nu se stie foarte clar cat de real e. Mai precis, echipajul se pare ca l-a criticat dur pe "captain Phillips" pentru cum a administrat toata problema. Who knows .. Sigur e ca Hollywood likes heroes ;) .. Despre film, e ok fara sa impresioneze (cel putin nu pe subsemnatul). O exceptie foarte particulara insa e finalul. Unde cred ca am vazut una din cele mai realiste prezentari on-screen, mult peste alte "disaster movies", pentru cam ce inseamna panica si socul de dupa eveniment si respectiv modul de tratare ...
"Dallas Buyers Club" ne arata cum un tip diagnosticat cu SIDA in anii '80 reuseste sa depaseasca pronosticul de supravietuire de 30 de zile, cu aproximativ 7 ani. Pe langa o interpretare de exceptie (cu posibile Oscaruri aterizand aici), e o privire foarte interesanta si critica asupra industriei farmaceutice si efectele in zona medicala, din perioada respectiva. N-as putea sa zic daca azi e mare diferenta in privinta drug testing, approval & marketing. Totusi, cum am scris si intr-o intrare trecuta (in ciuda ironiei, pentru cine ma stie mai bine), cred ca filmul e un pic prea radical pe pozitia de self-medication rules. E bine totdeauna sa ai o opinie avizata. Totusi, tre' sa recunosc ca m-am simtit bine sa vad un film care pune clar in vedere ca e indicat ceva self-awareness si double-checking vis-a-vis de ce-ti prescrie doctorul :)
"Gravity" l-am avut deja pe blog anul trecut, deci n-o sa ma mai repet. Dupa cum s-a vazut in intrarile trecute, ar reiesi ca Oscarul pentru cel mai bun film de anul asta ar ajunge aici. E posibil, fiindca cel putin cantitativ, cred ca e filmul care o sa impuste cele mai multe premii anul asta. Totusi, toate intrarile trecute (exceptie partiala regie) sunt pe zona tehnica. La nivel de actori & story, "Gravity" nu sta bine deloc. In ciuda teoriei cu metafora, si cat se chinuie sa convinga clipul de mai jos. O metafora e de apreciat stilistic atata timp cat pastreaza o anumita adancime. Aici isi cam pierde calitatea de metafora (= the depth gets shallow) la cat de des te lovesti de ea ...
"Her" e asa cum am mai zis un film peste care am vrut sa sar. Lasand la o parte tot background-ul personal in IT research ( + security ca sa fie si mai "rau" :) ) = partea obiectiva care pune un warning mare si rosu pe o asemenea idee, subiectiv un subiect ca "romance intre un tip si sistemul lui de operare" e .. nu stiu ... disturbing. As putea sa iau filmul la misto, si sa il comentez ironic .. dar ar fi o abordare (partial) ipocrita. E clar un pic cheesy pe ici pe colo, dar pe ansamblu e ok. Pot insa macar sa ma plang de vocea ragusita a lui Scarlett Johansson ;) ca nu cea mai buna alegere pentru "the virtual girlfriend". Sintagma care, pana la urma oricat de atractiva ar parea, "the scary factor" social vorbind parca e tot prea mare. Si ma tem ca "a real version" ar avea alt final fata de cel din film ...
"Nebraska" e un soi de road-trip movie, care se "impotmoleste" intr-un orasel unde nu pare a se intampla nimic din, evident, Nebraska. Un sumar mai extins, ar fi o comedie amara centrata pe relatia dintre un tata batran si alcoolic, si fiul care decide sa "play along" ca sa-i faca un ultim hatar = the road-trip in tentativa de a revendica un premiu inexistent la o loterie de duzina. Filmul e bun, dar nu straluceste (si nu ma refer la faptul ca e in alb/negru). Are suficiente momente de comic care sa-l relaxeze .. dar din anume motive, l-am gasit insa suficient de deprimant cat sa ma opresc aici cu discutia.
"Philomena" e o poveste amara, bazata pe un caz real, a unei femei din Irlanda despartita de fiul ilegitim in contextul sederii intr-o manastire de maici. Dupa cateva zeci de ani, se hotaraste sa-si caute copilul pierdut cu ajutorul unui fost ziarist politic, ajuns dupa o concediere in postura de reporter care sa accepte subiecte aparent "banale". Ma abtin de la a da mai mult. Filmul ar merita insa sa-i dedic o intrare separata pe blog, dar o sa incerc sa condensez aici. E un exemplu superb de a trata un subiect dur in asa fel incat sa fie nu doar digerabil .. ci sa mai si dea o lectie ca viata merge inainte, si de "take it lightheartedly". Uneori, desi nu inchide rani, s-ar putea sa ajute mult sa duci mai departe in ciuda lor. Asta ca mesaj de fond. Mai particular, filmul da o diferenta clara intre religie ca fenomen organizat si credinta in sine. Chestie care o face foarte critic, suficient probabil ca sa fie categorizat drept anticatolic (desi ideea de fond, e din nou mai generala). Nu in ultimul rand, e primul film care ma face sa-l apreciez pe Steve Coogan, iar chimia dintre el si Judi Dench e incantatoare (in ciuda faptului ca n-avem nici o urma de romance pe-aici = just pure friendship). E imposibil sa vad filmul asta castigator, dar sper ca macar pe scenariu adaptat sa aiba o sansa, pentru ca o merita.
"12 Years a Slave" e nominalizarea care cred ca are cele mai mari sanse pentru cel mai bun film al lui 2013. Dar anul asta e greu de dat o predictie ferma. Are cam toate atuurile insa. O (alta) poveste reala, a unui negru liber din Nord, rapit si vandut in Sud unde e tinut in sclavie 12 ani. Filmul are un soi de "epic factor" ceva mai particular, si poate un pic greu de definit, prin duritatea dramei si durata situatiei, terminata totusi cu happy-end. In plus, avem o regie buna, un scenariu decent, o distributie impecabila, si chiar si un mixaj sunet fain desi a fost sarit la nominalizari. Problema e ca desi ansamblul poate candida cu succes pe cel mai bun film, pe bucatele pierde teren in fata altora, iar de aici poate sa apara un semn de intrebare. Om vedea ...
"The Wolf of Wall Street" e ultima productie marca Scorsese, si asa cum ziceam data trecuta un film bun, dar parca totusi nefinisat. Pot sa zic insa ca is foarte multumit de intoarcerea spre registrul obisnuit dupa "Hugo". Scorsese revine la ce stie sa faca bine, si anume sa sondeze colturile intunecate ale caracterului uman, intr-un registru e drept usor comic de data asta bazat pe (iar) alt caz real al unui broker cu apucaturi nu foarte ortdoxe in afaceri. E discutabil daca povestea are sau nu happy end in cazul asta, dar ce nu-i discutabil e ca suficient de incredibila in desfasurare ca sa merite o ecranizare. Nu stiu cat de romantata o fi sau nu, dar secventa de evenimente din partea a doua a filmului e un soi de dovada ca daca te joci cu soarta, soarta se poate juca si ea cu tine, in twisted & creative ways ;)
That's it ... Anul asta e primul de cand tin blogul asta cand nu reusesc, din varii motive, sa acopar macar categoriile unde am vazut toate nominalizarile. Ca alegere, am preferat sa renunt la actori, la actrite (desi acolo as mai fi avut un film de vazut, si oricum is prea subiectiv = Amy Adams & Sally Hawkins n-au sanse), la scenarii ... Pe soundtrack am decis sa duc un mic boicot avand in vedere ca Hans Zimmer n-a fost nominalizat nici pentru "12 Years of Slave", nici pentru "Rush" (chit ca primul e cam auto-plagiat, si tema din al doilea aduce un pic cu "Rains of Castamere" din Game of Thrones de Ramin Djawadi).
Am mai zis-o, ca premiile/predictiile in intrarile astea le fac doar "for fun". Scopul e de punctat niste filme bune, si parti care se vad mai putin. Dar pentru asta macar lista de nominees ar trebui sa fie decenta. In momentul in care avem un "Rush" ignorat complet = nik pe editing, nik pe sound, nici macar supporting actor .. un "Prisoners" care cu chiu, cu vai smulge o nominalizare la ... culmea, imagine ... si cred ca se mai pot adauga si alte titluri la lista .. Imi pare rau sa recunosc, dar daca macar nominalizarile erau candva relativ ok, de cativa ani incepe sa se vada o tendinta nesanatoasa de "politizare" si aici.
Din fericire insa filme bune inca se fac, si se vor mai face independent de premiile date, Oscaruri sau altele. Si cu lipsurile de rigoare, am avut ocazia inca o data sa punctez cateva. Ceea ce poate e mai valabil decat o intrare average de "3 out of 5" cu ce-am prins in timpul saptamanii. So, if fate smiles & time allows, cine stie .. poate mai reluam o data subiectul asta la anul ;)
duminică, 23 februarie 2014
Oscar 2014 - Directing
Am reusit in sfarsit sa completez de vazut si lista de filme nominalizate pentru regie. E un an relativ slab pe zona asta, cel putin comparativ cu altii, iar cu o nominalizare destul de detasata zic eu. Dar, let's cut the chit-chat and dig in ...
"American Hustle": E de departe cel mai bun film regizat de David O. Russell, cel putin intre cele trei care au strans ceva premii (celelalte doua fiind "Silver Linings Playbook" si "The Fighter" .. si as mai putea sa pun langa si "Three Kings" din ce-am mai vazut eu in plus). Scurt si concis, ca stil, e un film mai Scorsese-like decat nominalizarea lui Scorsese de aici. Si cred ca din cauza asta e si primul care ma convinge cat de cat ca omul asta poate are ceva potential. Pentru ca pana acum n-am prea vazut motive pentru valul de aprecieri din ultima vreme.
"Gravity": E din nou nominalizarea care se detaseaza oarecum de restul, si cel mai probabil the winner aici. Desi as tinde sa zic ca mi-a placut mai mult cum a fost condus "Children of Men" de acelasi Alfonso Cuaron, trebuie sa recunosc ca regia e, dupa toata zona tehnica, ceea ce ridica filmul asta si motivul pentru care pana la urma a prins. Sau altfel zis, de ce in ciuda unui story scurt si slab, character development minim, si un scenariu care nu prea face altceva decat sa arunce cu aceeasi metafora de "no matter what, there is hope" o data la zece minute (pana ce n-o mai poti numi metafora), totusi cumva n-ajungi sa te uiti la ceas sa vezi cat mai are pana se termina ( sau altfel zis ca toata constructia mentine iluzia ca "there is hope" si pentru ceva mai mult in film ;) ).
"Nebraska": La polul opus de prima nominalizare, e cel mai slab film regizat de Alexander Payne din cele trei pe care le-am vazut pana acum (celelalte doua fiind "Sideways" si "The Descendants"). Nu ca ar fi slab neaparat ca regie, sau prost, filmul e ok overall. Dar parca se vede ca spre deosebire de restul, scenariul apartine altcuiva. Payne face insa in continuare ce stie el mai bine = locul, contextul, mediul de desfasurare - Nebraska, are un "rol" comparabil ca intensitate in productie cu restul actorilor. Si totusi Hawaii ("Descendants") sau California Wine Valley ("Sideways"), fara subiectivism ca n-am fost pe-acolo :), parca au "prestat" ceva mai bine decat aici.
"12 Years a Slave": E primul film regizat de Steve McQueen care-l vad, nu ca ar fi foarte multe in afara de shorts pana acum. Ceea ce probabil explica senzatia pe care am avut-o ca e bine, dar e loc si de mai bine (si is convins ca o sa mai vedem si mai bine). E probabil cam singura productie de anul asta care ar putea produce o surpriza aici, desi obiectiv eu zic ca nivelul e cam egal cu "American Hustle". Subiectiv insa, impresia lasata e mai buna - pare un film greoi de dus cap-coada: 12 ani dintr-o viata de sclav pana la urma nu par a avea prea multa variatie in ei. Si asa cum am mai zis-o, asta e si motivul probabil din care avem ceva lungimi, dar intr-o cantitate decenta ca sa ramai cu ochii in ecran, si totusi sa simti un pic .. cei 12 ani.
"The Wolf of Wall Street": Povestea vietii iesite din comun a unui fost broker (Jordan Belfort) e dusa pe ecran de Martin Scorsese intr-un film lung. Poate un pic prea lung ( as putea face niste comparatii ironice cu cei 12 ani de mai sus, dar ma abtin ;) ). Povestea in sine clar merita un film, si a primit un film. Mai mult despre asta lasam pe data viitoare. Insa nu-i cea mai reusita regie a lui Scorsese din pacate. E parca prea nefinisat. Daca a doua jumatate e chiar buna, prima parte e mult, mult prea extinsa, si cred ca un director's cut, care sa fie efectiv "cut" ar putea taia fara probleme macar jumatate de ora de film. Probabil asa s-ar explica cumva si ca din 8 nominalizari pe regie pana acum, asta e abia a doua (din '88 incoace - "Last Temptation of Christ") cand Thelma Schoonmaker, editor la cam toate filmele lui Scorsese, nu ia nominalizare in paralel pentru montaj ( checked fact ;) )
marți, 18 februarie 2014
Oscar 2014 - Production Design & Set Decoration
E greu de gasit clipuri concludente pentru aria asta, asa ca am incercat sa ma rezum la B-Rolls. Care nu-s chiar menite sa arate ceva elocvent aici, dar oricum ofera o imagine suficient de variata de pe platourile de filmare. Si mai important, fara post-processing = VFX, editing, etc, deci poti vedea relativ clar cam ce-a fost "on the set". Din pacate, nici macar B-Rolls n-am gasit pentru tot ce-i mai jos, dar hai sa vedem ce-avem ...
"American Hustle" ne plimba printr-un New Jersey de inceput de ani '80. Cu opriri prin restaurante, hoteluri, o pista de aterizare si altele. Fain, si surprinzator de variat pentru tema filmului, dar parca totusi la nivel mediu printre nominalizati.
"Gravity" o fi stand bine pe tehnic, dar nominalizarea pe production design si set decoration mi se pare gratuita. Hai, production design mai treaca-mearga, dar set decoration ... really ? Am vazut la un moment dat un clip care arata cum a fost adaugata intr-o scena casca Sandrei Bullock, plutind in capsula spatiala. Nu stiu cat e CGI, si cat e real stuff in clipul urmator, dar altul care sa arate un interior cat de cat n-am fost in stare sa gasesc.
"The Great Gatsby" e o re-ecranizare dupa romanul lui F. Scott Fitzgerald. Am ignorat filmul asta o perioada buna de timp, pentru ca tineam minte ca varianta veche cu Redford m-a plictisit ingrozitor long long ago cand am vazut-o. Ce-i ok la filmul lui Baz Luhrmann, desi e mare intervalul ca sa fac o comparatie obiectiva, e ca reuseste sa te tina ceva mai prins, intr-un romance story care pana la urma e destul de simplist. Iar mare parte din "the catchy factor" e vizualul, si mai ales impactul dat de mediul desfasurarii = un New York de ani '20 foarte colorat si flamboiant. Eu zic ca e destul de previzibil ca pronostic pentru Oscar, in ciuda faptului ca e singurul din cele cinci nominalizari de aici, care nu bifeaza prea multe aprecieri in rest.
"Her" e un romance intre un tip si ... sistemul lui de operare. Un film pe care n-as fi vrut sa-l vad. Ca om care lucreaza in IT research pentru care ideea in sine, obiectiv, e undeva intre "freaking weird" - "highly dangerous", deja as putea da un motiv. Subiectiv, cred ca ar mai fi si altele ... Am facut-o pana la urma pentru ca are prea multe nominalizari anul asta ca sa il ignor complet. O sa ma abtin de la comentarii pe moment, pentru ca mai e loc alta data, si o sa focus on the topic. Filmul e plasat undeva intr-un viitor apropiat, cand tehnologia ar permite cica povesti de genul asta. E probabil cea mai faina surpriza pe care am avut-o pe partea de production design/set decoration de la o productie care nu are prea multe motive sa ofere cine stie ce = timp relativ contemporan de desfasurare, si poveste fara laturi prea exotice in locatii. Mediul din film adauga mult, mult la ce se vrea a fi un feeling de .. nu stiu cum sa-i zic .. claustrofobie existentiala in medii deschise. Pentru ca spatiul de desfasurare, daca ar fi luat separat e un mediu foarte relaxant aparent. Pentru personajul principal insa nu prea, dar asta tine de story = not now ...
"12 Years a Slave" incheie lista de nominalizati. Daca "Gravity" n-ar fi pe-aici l-as pune la coada listei. Chiar si asa nu-l vad departe. E intr-adevar un film de epoca, in care totul trebuie sa fie aranjat, si e, la nivel de secol XIX, dar ... nimic iesit din comun, care sa nu mai fi vazut in alte parti.
vineri, 14 februarie 2014
Oscar 2014 - Film Editing
Nu-s chiar in cea mai buna forma de scris (I know, zic asta des, da' acu e la propriu, nu la figurat). Asa ca o sa trec ca vantul prin sectiunea de montaj, ca sa zic ca totusi am reusit s-o bifez si pe asta.
"American Hustle" e primul film pe lista de nominalizati. Alfabetic. O povestie de coruptie (more or less) din New Jersey-ul de inceput de ani '80. N-am stiut ce cauta filmul asta cu nominalizare aici pana spre jumatate. Dupa am inceput sa vad multe motive. Chiar si asa, e totusi dupa o jumatate ...
"Captain Phillips" e probabil cam singurul film care poate sa bata "Gravity" la montaj. Care, pana la urma e cred cea mai buna parte din tot filmul. Si, in special din cauza ca Oscarul pe editing tinde sa ajunga ori la filme de actiune, ori la ecranizari dupa episoade reale .. cu multa actiune. Adevarul e ca productia e taiata fain, si partea de montaj e pana la urma cea care te tine in priza, stiind totusi finalul dinainte ...
"Dallas Buyers Club" e alt film care nu prea stiu ce cauta aici. Sunt cateva secvente faine, in special spre inceput, sau spre final, dar nu foarte mult pe langa. Ca sumar general avem povestea reala a unui bolnav de HIV care a reusit cumva = mostly self-medicated, sa supravietuiasca 7 ani dupa un diagnostic care-i dadea cam 30 de zile. Overall, mi s-a parut usor radicala pozitia filmului ( ironic ca ajung sa scriu asta azi :) ) in ciuda faptului ca la general vorbind is cam pe aceeasi linie de gandire. Dar dezvoltam alta data ;) ...
"Gravity" din nou ( a cata oara ? ) trebuie sa zic, si sa recunosc ca meritat, are cele mai mari sanse pentru Oscar aici. E inutil sa stau sa despic firul in patru prea mult. Prefer clipul de mai jos care desi nu atat de lung ca intreaga scena continua de 17 minute cica de deschidere, e suficient sa arate cam cat de bine is legate dublele individuale intre ele ca sa dea impresia de flow neintrerupt ...
"12 Years a Slave" e alta poveste reala, a unui om liber ajuns sclav timp de 12 ani, care incheie lista de nominalizati. Sa fiu sincer, desi suna poate ironic - dar nu e, principalul merit pe care il vad la montaj in filmul asta e ca cei 12 ani par 12 ani. A se citi ca avem un pic cam multe lungimi .. desi cred ca scenariul e principalul "vinovat" de chestia asta. Ceva foarte relevant n-am gasit pentru sectiunea asta, asa ca ma vad nevoit sa ma rezum la ce-i mai jos ...
luni, 10 februarie 2014
Oscar 2014 - Cinematography
Scriu ... intr-o pauza de scris un articol pe IT security pentru o conferinta unde nush daca mai prind deadline-ul. Ca sa adaug ceva in plus la criza de timp, ma mai tine si o migrena crancena de dimineata. Ergo, a nu se astepta prea multa coerenta in ce urmeaza. Si consecinta 2: am decis ca niciodata, cu scuzele de rigoare, ca in loc sa mai caut clipuri din fiecare film nominalizat aici, sa fac apel la un montaj foarte decent, la obiect, si bine facut, cu al carui comentariu is de acord in proportie de 90%. Credits go to fandor.com :
Acuma, daca n-a fost suficient clipul, si mai e nevoie sa mai plictisesc si eu in plus, hai sa arunc vreo doua vorbe totusi ...
"The Grandmaster" e inca un film despre Ip Man (sau Yip Man in functie de ortografie). Inca = sunt nu mai putin de 5 (cinci) filme made in China in ultimii 6 ani care il au in prim plan pe acest personaj. Scuze .. cine-i Ip Man ? Aparent o persoana destul de emblematica in scoala de kung-fu care cica l-ar fi avut ca invatacel si pe Bruce Lee la un moment dat. Filmul de fata e regizat de Wong Kar Wai, unul din cei mai apreciati regizori din China, nominalizat la Cannes destul de des. Pentru cine stie despre ce vorbim, probabil nu-i o surpriza ca "The Grandmaster" nu-i un "kung fu movie" dupa definitie. E un haos melancolic tipic WKW, greu de urmarit, si mai greu de inteles daca il vezi pe bucatele cum am apucat eu. Chiar si asa, mi-e greu sa acord circumstante pentru cat de "dezarticulata" mi s-a parut productia, care mi se pare departe tare valoric fata de alte titluri by WKW cum ar fi "Ashes of Time" sau "2046". In ce priveste imaginea, e intr-adevar cel mai de apreciat aspect din tot filmul, dar chiar si aici chiar daca da bine la ochi, parca e prea mult exces de gros-plan si slow motion. Per total arata bine, dar totusi Phillipe Le Sourd (directorul de imagine) nu-i Christopher Doyle (again, check out "2046" sau "Chungking Express"). Iar ploaia aia e parca prea artificiala ...
"Gravity" iar trece pe post de favorit la Oscar, mai ales luand in considerare ca de la "Avatar" incoace, premiul asta s-a dat din pacate ziu eu pentru cel mai spectaculos vizual intr-un film, si nu chiar pentru cea mai buna imagine. E foarte la obiect comentariul din clip care intreaba unde incepe si unde se termina ce tine de "cinematography" ? Well ... mai avem ceva ce se cheama VFX, si ceva ce se cheama montaj film, iar din punctul meu de vedere is trei chestii diferite. Totusi, spre deosebire de "Avatar" unde Oscarul s-a dat la fel de bine cum ai da un Oscar de imagine pentru o animatie (ca idee Mauro Fiore in toata cariera a avut una bucata nominalizare in afara de "the blue movie" si aia la ceva ce se cheama DVD Exclusive Awards pentru un film obscur), in "Gravity" totusi avem cinematography. Exista close-ups, exista joc de umbre, exista cadraj superangular, avem trasee de camera in miscare. Pana la urma trebuie sa recunosc, ca pe langa tot VFX-ul "Gravity" sta excelent la imagine, chiar daca dupa mine n-ar fi cel mai bun de anul asta. Iar Emmanuel Lubezki oricum ar fi trebuit sa ia un Oscar pentru "Tree of Life", pe care l-a pierdut in fata lui "Hugo", asa ca ...
"Inside Llewyn Davis" e principalul motiv (in afara de lipsa de timp) pentru care am preferat clipul de mai sus. A doua scena completeaza perfect ce ziceam data trecut cand scriam despre sound mixing. You can feel the winter ... Daca e sa avem vreo surpriza anul asta, o sa vina de aici (si as vrea sa se intample). Bruno Delbonnel are un stil specific ca director de imagine care se poate observa si in "Amelie", si in "Un long dimanche de fiançailles" (probabil cel mai apropiat de ce avem aici), si chiar si in "Harry Potter and the Half-Blood Prince". Poate sunt eu subiectiv, pentru ca din cam tot ce tine de imagine ma atrage cel mai mult partea de filtrare cromatica, dar filmul asta are mai mult de atat. Ma repet, dar scena doi de mai sus, mai ales in contextul din film e sustinuta extrem de puternic de partea de light & shadows in senzatia de "getting lost in life" ...
"Nebraska" e un film tras in alb-negru. Primul in tehnica asta in regia lui Alexander Payne. Mai mult despre film vorbim cu alta ocazie (vor mai fi) ca acu' n-am vreme. Despre imagine, ce sa zic ... Phedon Papamichael e directorul de imagine obisnuit cu care lucreaza Payne, iar imaginea n-a fost chiar punctul forte de pana acum in colaborarile dintre cei doi. In cazul de fata avem o exceptie, in special datorita unor cadre largi. Din pacate o panorama cu o masina in miscare pe o sosea americana, care probabil e cea mai semnificativa secventa nu-i prinsa in montajul de mai sus. Totusi, de la "Schindler's List" incoace nu cred sa mai fi fost vreun film in black & white care sa emita mari pretentii. Nici acum nu-i cazul ...
"Prisoners" e un titlu despre care am mai scris, asa ca inchei scurt, mai ales ca sunt total in asentimentul comentariului, ca e cam de umplutura aici. E departe de a fi printre cele mai bune realizari ale lui Roger Deakins = "Shawshank Redemption", "The Reader" sau "True Grit". Incep sa cred ca academia are o placere sadica sa-l chinuie pe omul asta (nominalizat destul de gratuit si anul trecut pentru "Skyfall") avand in vedere ca a ajuns a 11-a oara pe lista, iar sansele is close to 0. Mai e timp insa, poate la anul ;) ...
luni, 3 februarie 2014
Oscar 2014 - Sound Editing & Mixing
Ok .. Trecem la sectiuni mai complicate. Ca de obicei aici probabil nu prea se stie diferenta dintre ce intra la editing si ce la mixing, si iar ca de obicei ar trebui sa re-re-reiau descrierea despre mere, pere si de ce ambele-s fructe. Numai ca mi-e a naibii de lene, asa ca o sa apelez la un link care explica foarte fain cam ce presupune sunetul intr-un film: Film editing stages - Sound . Bine, probabil tot nu clarifica separatia de la Oscaruri, deci ca idee din ce-i important pe-acolo: prelucrarea pe ADR, dialoguri, efecte si partea de foley din ce stiu eu intra (in principal) pe editing, iar location mixing sau inregistrarea live & re-recording mixing sau the final track intra (in principal) la .. guess what, mixing. In principal, adica limita dintre una si alta e destul de subtire. In linii mari se pleaca de la inregistrarile din timpul filmarilor (= mixing department), se trece la prelucrare sunet si adaugare efecte (= editing department) si se incheie cu mix & tuning pe trackul final (= mixing department din nou), iar evident in tot procesul asta exista suficiente intrepatrunderi intre una si alta. Na, ca pana la urma tot am ajuns sa explic ... Sa trecem deci la nominalizari, unde multumita pentru inca un an clipurilor mai mult decat cuprinzatoare a celor de la Soundworks Collection pot sa scriu mai putin, si sa las pe altii mai in masura sa explice mai mult ;)
"All is Lost" e nominalizat doar pe editing. Avem aici un film despre un tip care naufragiaza in mijlocul Oceanului Indian dupa o ciocnire a iahtului propriu cu un .. container pierdut in apa. Un fel de "Life of Pi", dar ancorat ceva mai puternic in realitate. Am sa ma abtin de la spoilere, dar pot sa zic ca filmul are un singur actor in distributie (Robert Redford). Consecinta 1 e ca dialogul (sau monologul in cazul de fata) e minimal. Consecinta 2 e ca sunetul (in afara dialogului) are un impact major in film. As zice chiar ca ar putea fi considerat ca al doilea actor. E foarte fain lucrat, si contribuie din plin la senzatia de mediu izolant si apasator care nu prevesteste nimic bun, de la trosniturile ambarcatiunii avariate pana la tunetele indepartate care anunta venirea unei furtuni, si altele. Ca preferinta personala, alegerea mea ar fi aici, iar daca "Gravity" pierde una din categoriile de sunet as prefera ca asta sa fie cauza.
"Captain Phillips" e alt film cu desfasurare in Oceanul Indian, dar cu o barca ceva mai mare in prim plan. Care e atacata de pirati somalezi. De unde rezulta ceva actiune cu focuri de arma. Si de unde rezulta si nominalizari pe ambele categorii de aici. Personal, n-am fost prea impresionat de sunet, si pe mixing chiar nu cred ca filmul are prea multe sanse. Pe editing insa, pot sa observ o tendinta a Academiei Americane sa fie impresionata des de suieratul de gloante (a se vedea "The Hurt Locker" sau "Zero Dark Thirty" recent). Desi, si pentru "calitatea" asta parca avem alt nominalizat mai potrivit sablonului ...
"Gravity" ca predictie cred ca are sanse mari sa ia ambele Oscaruri pe sunet. Pe editing avem multe efecte si ADR ( "there is no sound in space" :) remember ? si nici in microfoanele din studiouri nu-i chiar roz cand Sandra Bullock intra in panica cu o casca de cosmonaut pe cap ;) ). Si chiar cu toate astea, daca pe editing se mai poate intampla vreo surpriza, mi-e destul de greu sa cred ca pe mixing "Gravity" poate sa piarda Oscarul. Trackul final e dupa mine cea mai buna parte din filmul asta dupa VFX. N-am vazut filmul intr-o sala dotata cu Dolby Atmos (ultimul racnet in materie de surround) pentru care a fost lucrat, dar intr-un cinema normal deja suna foarte bine.
"The Hobbit: The Desolation of Smaug" e cred nominalizarea de umplutura pe ambele categorii. Evident ca de sunat, nu suna rau, dar pe editing, in afara de vocea lui Smaug prea multe nu am de remarcat, iar pe mixing creditul merge pentru impresie mai mult catre coloana sonora de Howard Shore decat orice altceva, deci ...
"Inside Llewyn Davis" e ultimul film al fratilor Coen, care urmareste o saptamana din viata unui cantaret de folk din anii '60. Fara casa, ratacind pe drumuri, si in conflict cam cu toti cunoscutii = rezultatul e un soi de pasaj de "surreal life", dar ceva mai light decat in alte productii cum ar fi "Barton Fink", "The Man Who Wasn't There" sau chiar "A Serious Man". Folk-ul e destul de departe de genul meu de muzica, dar nu pot sa nu apreciez partea de mixing pentru care filmul e nominalizat. Daca ar fi sa scot "Gravity" din categoria asta, aici ar fi clar a doua optiune. In particular avem o secventa in film, undeva pe o autostrada, noaptea. Poti simti ca-i iarna, iar 50% din asta tine de mixul de sunet. Despre restul, vorbim la imagine ;)
"Lone Survivor" inchide seria de nominalizari cu punctari si pe editing si pe mixing. Nici pe una, nici pe alta n-am auzit nimic special, si nu prea vad sanse. Dar inca o data, avem multe gloante suierand pe la urechile votantilor, intr-un film care prezinta povestea reala a unei misiuni esuate in Afghanistan, deci cine stie ... In orice caz, e singurul film pentru care chiar n-am fost in stare (sau poate n-am avut suficienta rabdare) sa gasesc macar un clip mai concludent. Pana si pentru trailer, a fost nevoie sa ajung la a doua versiune ca sa fie ceva cat de cat ok cu tema intrarii curente, in ce se aude din trackul filmului ...
Abonați-vă la:
Postări (Atom)