luni, 28 septembrie 2015

Hostile Waters (1997)



Pe criteriul "sa compensam stilul grabit al intrarilor de blog cu nivelul calitativ al filmelor" (Doamne, ce tagline necomercial ...) m-am oprit tura asta la o productie probabil obscura, made for TV, long ago, de HBO in colaborare cu BBC. Daca iti plac thrillerele cu submarine sau macar contextul US vs USSR in timpul Razboiului Rece ce-avem aici e must see. In ciuda numelui anonim si bugetului mic, "Hostile Waters" are locul lui langa titluri mult mai cunoscute ca "U-571", "Crimson Tide", "K19: The Widowmaker" sau "Hunt for Red October".

Filmul e bazat pe un incident real, si asa obscur cum pare a creat si ceva controverse la data lansarii vis-a-vis de cauza declansatoare a incidentului (spoiler: ciocnirea dintre doua submarine care se pare ca e totusi cu semn de intrebare). Ca si "K19" din lista de mai sus, filmul e parca mai mult un disaster movie decat un thriller, dar spre deosebire de genul "clasic" = "2012", "Volcano", "Gravity", samd - e cu totul altceva ... Poate o fi doar impresia proprie, dar settingul de submarin cu potential de calamitate nucleara da un feeling aparte. Poate si din cauza ca de-a lungul timpului situatia asta a fost pana la urma un risc asumat de multe, multe ori la cate ambarcatiuni dotate cu reactor s-au plimbat pe sub oceane. Anyway, intorcandu-ne la film, pe langa partea de actiune avem si o distributie faina: Rutger Hauer, Martin Sheen, Max von Sydow, Colm Feore si altii.

Un singur minus mai consistent as putea sa remarc, si anume ca nush de ce dar atmosfera de submarinul sovietic mi s-a parut parca prea americana, culminand cu finalul filmului (care ma rog, nu mai e pe submarin). In rest, lasand the true facts la o parte si rezumandu-ne doar la nivelul de realism filmic, ce avem aici e probabil mai credibil si atent lucrat decat multe din seria amintita mai devreme. Poate nu asa engaging ca "Hunt for Red October", dar oricum departe de a plictisi :) ...

Rating: 4 out of 5



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu