marți, 5 aprilie 2016

A Royal Affair (2012)


Am reusit sa vad "A Royal Affair" in doua reprize, weekendul trecut, avand filmul pe lista de "to see" de vreo 3 ani cand a avut oarece rasunet printre productiile europene care de regula nu prea prind cinema-ul in afara tarii de bastina. Ce-avem aici e o "history piece" made in Denmark, care ne aduce in vedere un episod politic din tara respectiva probabil putin cunoscut in rest, si destul de .. sa zicem surprinzator ...

De ce, surprinzator? Pai, in primul rand a bit of history: avem o Danemarca de final de secol 18, unde inca n-a prins miscarea Revolutiei Franceze. Organizarea statala e inca dominata de clasa nobiliara, biserica impune reguli din cele mai conservatoare, tortura si executiile sunt ceva obisnuit ca masuri punitive, etc. A, si mai avem un rege nebun ... inofensiv totusi in contextul in care e folosit fara dificultate in semnaturile date pe hotararile consiliului de coroana. Numai ca totusi apare o problema .. de fapt doua: 1. regele trebuie sa aiba mostenitori, deci cu/fara voia lui e casatorit cu o regina 2. regele trebuie tinut in frau cumva, deci i se angajeaza si un doctor personal. "Bad choice" of options pentru ambii nou veniti. Nu din perspectiva tarii, ci a ministrilor care se trezesc brusc cu o opozitie consistenta. Revenind la ce-i surprinzator, ca un oarecare spoiler, e ca in asemenea context, un doctor de provincie a reusit cumva sa conduca o tara pentru vreo doi ani ... Cum s-a terminat asta, si de ce nu-l avem doar pe el in poster, ramane de vazut in film.

"A Royal Affair" e un film interesant. Nu stiu cand am mai vazut alta productie daneza, si clar n-am mai vazut de ceva timp una istorica non-americana. Totusi, fie ca n-am fost in dispozitia necesara sa vad o alta drama bazata pe un caz real, fie din cauza ca pe alocuri mi s-a parut ca aluneca intr-un registru rece si sec mai aproape unui film norvegian, nu pot zice ca a fost ceva care sa ma impresioneze in mod deosebit.

Rating: 3 out of 5





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu