luni, 19 septembrie 2016

Black Sea (2014)



E ceva la filmele cu submarine care da un plus la factorul "thriller" pentru ca de obicei despre asta vorbim - "Hunt for Red October", "Crimson Tide", "U-571", "K-19" si chiar si "Das Boot" intr-o oarecare masura. "Black Sea" nu face exceptie.

Un aspect care e de apreciat pe nisa asta e ca in ciuda spatiului restrans si la propriu si la figurat cumva se-ntampla sa avem o poveste noua de cele mai multe ori. In "Black Sea" actiunea se desfasoara in prezent. Un capitan de submarin in marina comerciala (Jude Law) e concediat de firma unde a lucrat mai bine de 10 ani. In lipsa de oferte (se pare ca cererea in mediul privat pentru asemenea pozitii e cam lipsa) accepta un pont dat de un fost coleg. Aparent firma care i-a dat papucii descoperise ca undeva pe fundul Marii Negre ar fi scufundat un submarin din WW2 incarcat cu un transport de aur, dar la care n-a putut ajunge din cauze administrative. Exista insa un finantator dispus sa investeasca la negru intr-un echipaj care sa se ocupe de problema. Si asa ajungem pe un submarin rusesc la mana a saptea, reconditionat, cu o mana de oameni stransi pe fuga din care jumatate rusi care pleaca dupa recuperat comoara ...

De aici incolo alternam intre un thriller pe ideea clasica de "daca-s vii la sfarsit mai putini, partea mea e mai mare" si un soi de "Moby Dick" sub apa in care aurul e balena si capitanul Ahab e Jude Law. Trebuie sa remarc totusi ca desi filmul te prinde, e un pic fortat. In primul rand avem cateva personaje unde trecerea de la un registru de comportament la altul e parca prea brusca. In al doilea rand is departe de a fi expert in navigarea unui submarin si tehnica de la bord dar parca e prea tras de coada ce vedem. Iar in al treilea rand, parca de la un punct trece prea evident intr-un soi de "horror" unde-ti pui problema cine-i urmatorul care moare si daca ramane cineva viu la urma ... ( spoiler: raspunsul e da ;) )

Rating: 3 out of 5


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu