duminică, 11 septembrie 2016

The Book of Life (2014)



Am vrut sa-mi placa "The Book of Life". Asteptam mai mult. Cand am vazut trailerul long ago, tin minte ca pentru un moment am avut acelasi sentiment care l-am incercat dupa "How to Train Your Dragon" = promo-ul ascundea mult mai mult decat prima impresie lasata. Credeam ca o sa fie la fel si-aici ... Well, it was not.

Povestea incepe cu Manolo si Joaquin, doi baieti dintr-un satuc din Mexic care o plac pe Maria. Ma rog, povestea incepe cu un grup de copii razgaiati intr-o vizita la muzeu, dar sa lasam contextul contextului si sa revenim la context ... La Muerte si Xibalba, cei doi "zei" ai lumilor de dincolo mexicane fac un pariu: care din cei doi baieti o sa ajunga sa o ia pe Maria de sotie? In functie de rezultat se imparte teritoriul de dincolo. Doar ca pana la momentul respectiv mai e ceva vreme (pe bune, cam jumatate de film) ... Maria e trimisa la studii in Europa si avansam X ani pana la intoarcerea ei in satul natal, unde intre timp Manolo se chinuie sa continue traditia familiei ca toreador in ciuda convingerilor pro-life privind specia taurinelor, iar Joaquin beneficiind de un suport ascuns din partea "zeului" protector a facut cariera in fortele armate care apara satul de El Chakal (= un bandit mare si rau care vrea sa praduiasca tot). Tot cu ajutorul din umbra al zeului protector Joaquin ajunge sa castige pariul ... prin neprezentare = in spiritul unei tragedii Shakespeariene Manolo se lasa otravit pentru a o urma pe Maria trecuta in lumea de dincolo in urma unei muscaturi de sarpe. Problema e ca n-o gaseste = doua muscaturi de sarpe - doza lui Manolo - e mai letala decat una muscatura de sarpe - doza Mariei care se intoarce printre cei vii si in lipsa de optiuni e gata sa zica "da" lui Joaquin ...

Ok, am povestit jumatate de film. Dar asta e intriga, introducerea. Actiunea propriu zisa incepe dupa. N-am intrat in detalii privind partea de mitologie mexicana pentru ca nu vreau sa dau chiar tot, dar pot sa mai zic ca urmarea la ce e mai sus m-a cam dezamagit. Premisa e buna si lasa suficient loc pentru o poveste faina. Care loc insa nu e acoperit. Rezolvarea e grabita, haotica, complet irealista (nu ca as fi dorit ceva ancorat in realitate, dar cand in final toata lumea se-ntelege brusc cu toata lumea ...). Lasa impresia ca dupa o lungire a scenariului pana la jumatate, cine l-a scris a realizat subit dupa ca are o limita de timp to wrap up ... Pacat.

Rating: 3 out of 5


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu