duminică, 25 februarie 2018

Get Out (2017)



"Get Out" e reprezentativ pentru motivul din care nu prea mai am intrari pe genul horror pe blog de ceva timp. Ori e ceva fumat (cazul de fata), ori ceva in care horror se confunda cu galeti de sange (din fericire nu in cazul de fata).

The story: Avem o tipa (alba) cu un prieten (negru) care decide sa-si prezinte iubitul parintilor. Si asa ajungem intr-o comunitate de provincie, in care pluteste un aer greu de segregare rasiala. Nu prea e clar daca suntem in sudul sau nordul USA (ma rog, cel putin pentru mine nu-i). In fine, avem un ditai conacul unde isi au resedinta tatal fetei - neurochirurg de profesie si mama - psihiatru (iar nu-i foarte clar ce cauta mai exact doi doctori in activitate in the middle of nowhere, dar sa zicem ca motivul vine pe finalul filmului). Avem si doi servitori de culoare cu un comportament foarte ciudat. Si mai avem si un soi de dineu local la locatia respectiva unde se aduna multa lume alba + un tip negru si mai ciudat. Ei, si asa dupa vreo aproape trei sferturi de film in care the boyfriend rezista cu stoicism la ciudateniile din jur si multe remarci ofensatoare (unele cam prea subtile) + o sedinta involuntara de hipnoza care prinde mai ceva ca un tub de super-glue intre doua foi de hartie, omul se satura si vrea acasa. Ei, evident ca nu mai poate... Sa nu stricam totusi ultimul sfert de film, si-asa prea mult nu-i de vazut in el.

Motivul pentru care "Get Out" a prins niste ratinguri astronomice pentru genul care-l are pe mai toate site-urile americane e partea usurica de "politically correctness" = avem un film care marseaza la greu pe cartea discriminare rasiala, tema care pe mine ma lasa cam rece intr-un horror, mai ales unul cu scenariul de fata. Pe partea de ceva fumat as putea cita "The Skeleton Key" ca referinta din 2005, un film mult mai dark (as zice chiar prea dark daca ma gandesc la final), unde esenta povestii nu-i prea departe, dar rolurile (rasial vorbind) parca erau cam inversate daca-mi aduc bine aminte (ceea ce nu-i chiar asa "politically correct") da' na... respectivul film face ce-si propune = livreaza o horror story, culoarea pielii n-are asa mare importanta. Tot pe partea de ceva fumat, ideea generica de getting trapped & used undeva intr-o locatie izolata e asa uzata ca avem nevoie de ceva super original ca sa depasim contextul asta. Si cu parere de rau cele 15-20 minute de film care raman la dispozitie pentru asta nu-si fac datoria sa livreze ceva peste average. Daca vrei un exemplu de horror care face asta, check out "The Cabin in the Woods", iar daca vrei un film decent pe probleme rasiale poti incepe cu "12 Years a Slave" (exista horror si-acolo, dar nu de asta de "having fun").

Rating: 3 out of 5 (n-am zis ca filmu-i prost, doar prea overrated pentru ceva ce nu iese in nici un fel din media genului)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu