sâmbătă, 7 aprilie 2018

Colossal (2016)



Nu stiu daca am mai vazut atata discrepanta intre ce-ti da un trailer si ce gasesti in film. Which is good. "Colossal" a fost o surpriza totala. M-am asteptat la o comedie si ce-am primit a fost o drama-n toata regula. Avem si ceva accente comice dar is acolo mai mult ca sa detensioneze restul, si-n nici un caz nu iau prim planul.

Alceva ce nu se vede-n trailer e cat de originala e povestea. Avem o fosta jurnalista de mediu online, concediata, care-si pierde noptile prin barurile din New York si se trezeste data afara din apartament de prieten. Fara prea multe optiuni se intoarce in oraselul de provincie natal la casa goala a parintilor. Se intersecteaza cu un fost coleg de scoala generala, foarte amabil, care ii face rost de un TV, de o sofa si care ii propune si un job ... in barul local. Evident nu cea mai buna optiune din perspectiva apropierii de sticlele cu gradatie. Pana aici parca-i alt film decat ce-avem in trailer, right? Ei, dupa prima noapte in bar, fata, mahmura, se-ntoarce acasa traversand un parc si adoarme tun pana ce-o trezeste un telefon de la o amica. Care-i transmite latest news - in Seul, Coreea de Sud, un soi de Godzilla umanoida aparuta din neant a facut pilaf o bucata de oras + locuitori. Cand faza se repeta, si iar se repeta, iar monstrul incepe sa capete ticuri care par familiare, incet, incet ajungem la asocierea cu varianta reala... si la trailer :) What follows next? ... Ce sa zic, parcul ala nu l-am amintit degeaba = aria e un soi de replica a Seul-ului in miniatura, Godzilla nu ramane solo - ceva mai rau ii vine in companie, si cred ca e suficient ca spoilers.

Anne Hathaway face un rol titular superb. Mie cel putin mi s-a parut mult peste Oscarizatul "Les Miserables", dar avand in vedere ca detest musicalurile... Tehnic filmul nu straluceste, dar povestea compenseaza mult. Avem multe puncte care-s trase de coada, dar asta se pierde in comparatie cu absurdul ideii plasat intr-o adevarata life drama. Care absurd totusi ajunge incredibil sa capete o explicatie coerenta (cu toate gaurile care le mai poti gasi) si un final pe masura, chiar daca poate nu 100% fair si cam nepacifist. Dar sa mai stau acuma si sa fac o analiza de metafora a "monstrului" din tine, psihanaliza cu radacini prin copilarie, si alte alea... prea banal. Just enjoy the movie ;) & happy holidays.

Rating: 4 out of 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu