luni, 17 septembrie 2018

A Simple Favor (2018)



"Loneliness probably kills more people than cancer" zice o replica din "A Simple Favor". Probabil cam singura cu pretentii de "this was deep..." daca stai dupa film si te gandesti cat de departe bate relativ la ce-ai vazut, de asta iti si ramane probabil in minte. In rest, this was fun!

Stephanie (Anna Kendrick) e o mama singura intr-o suburbie a New York-ului, ce traieste din asigurarea de viata a fostului sot, mort intr-un accident de masina, si isi ocupa zilele cu un vlog de cooking si multe alte activitati de parinte. Emily (Blake Lively) e sotia unui fost scriitor de succes, actualmente in pana de idei, lasand-o pe ea sa intretina familia ca sef de PR pentru o importanta casa de moda. De unde si preferinta ei mai degraba de a-si ineca sictirul fata de existenta zilnica intr-un pahar cu Martini decat sa petreaca timp cu propriul copil pentru care se chinuie sa gaseasca o dadaca. Lucky her... ambii copii frecventeaza aceeasi scoala, si intr-o zi ploioasa, Emily da peste Stephanie. De la o invitatie la un pahar si some chit-chat, in ciuda diferentelor aparent majore intre cele doua, ajungem la intalniri mai dese + confidente serioase + oferta lui Stephanie de a mai avea grija din cand in cand si de fiul noii cele mai bune prietene. De unde si "a simple favor" = Emily trebuie sa plece la Miami pentru cateva zile, sotul e in Anglia la mama bolnava, help needed. Toate bune si frumoase... pana cand Emily nu mai da nici un semn, si Stephanie din dadaca de ocazie se trezeste cu job permanent. Sot intors de urgenta acasa, politie, cautari, mister.

Spoiler alert: Hai sa merg tura asta un pic mai departe ca trailerul si sa zic ca durata disparitiei e incheiata cu un final asteptat. Avem cadavru. Emily e gasita moarta, inecata de data asta intr-un lac, fara Martini, dar cu ceva heroina la bord. Dar asta nu incheie si misterul. Cauza aparenta e accident sau sinucidere. Atat de aparenta incat nici nu ni se zice prea clar la care din cele doua ne oprim, si e evident ca mai avem ceva in spate. Mai pe scurt, who did it? :) And now the story starts ;) ...

Sunt cateva plusuri care trebuie musai sa le punctez. 1. Scenariul si povestea - ca o fi din motivul ca avem la baza un roman, ca nu, a fost, de departe, the best I've seen of this year (nu ca as fi vazut prea multe). Sa zicem ca o bucata buna din mister se rezolva undeva la doua treimi de film, dandu-ti impresia ca... la naiba, gata... ce mai e de vazut? Ei bine, mai e. Poate nu chiar cu un twist asa de strong, dar trust me, there's still some story left to tell. 2. Soundtrackul - exceptional; acelasi stil ca si la Tarantino, Guy Ritchie sau ultimul John Wick de a combina partea de "dedicated score" cu songs. Ca si in trailer avem o selectie de French tunes, mai vechi sau mai noi, care se potrivesc de minune cu tonul filmului (nush daca se leaga sau nu de "do you want to Diabolique me?" :) alta replica din film aruncata de Stephanie catre sotul proaspat vaduv, cu referinta directa la filmul respectiv). 3. The acting - tre' sa recunosc ca un motiv care m-a facut sa ajung in cinema e ca pe afis le avem si pe Anna Kendrick si pe Blake Lively. Acum, obiectiv vorbind, daca in cazul primei cred ca avem un pic de overacting, Blake Lively are cred aici cel mai bun rol facut pe ecran pana acum din ce-am vazut eu ("The Age of Adaline" not included). Poate ajuta un pic si ca personajul e chiar mai... complex, sa zicem, decat pare initial.

Am citit undeva ca "A Simple Favor" ar fi o versiune mai light-hearted a "Gone Girl", sau ceva de genul asta. E o descriere destul de buna, desi in afara de disparitia misterioasa + alte cateva elemente comune in ce priveste personajul in cauza (no more spoilers), povestea evolueaza destul de diferit. Jocul in doi de-acolo de-a soarecele si pisica e un pic altfel aici - in primul rand plecam cu trei participanti: the wife, the friend/nanny/whatever... and the husband. In al doilea rand avem intr-adevar o nuanta comica, care merge des spre sarcasm, si care are un efect excelent de a tine feelingul mai degraba pe undeva intr-o zona relaxata a la "Midsomer Murders" meets "Wild Things", decat tensiunea specifica lui Fincher din "Gone Girl" de unde inca mai am in minte o secventa soc. Vine si aici o scena mai "tare" la un moment dat dar nu-i nici pe departe la fel de disturbing. Deci, overall, din nou, it was fun! :) + you might learn how to make a real Martini ;)

Rating: 4.5 out of 5


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu