duminică, 30 septembrie 2018

Triangle (2009)



The perfect loop. Ma rog, poate n-o fi chiar perfect, dar daca am avea un film care sa nu lase ceva semne de intrebare in tema alternate realities/time travel, probabil ar da prea mult de gandit :)... To be fair, daca in cazul "Looper" am avut la dispozitie vreo juma' de ora de tren solo seara tarziu dupa, in care sa incerc sa-mi adun si sa-mi explic toate micile amanunte care pareau sa nu se lege ca sa ma conving ca "man, that might actually work...", de atunci am mai imbatranit un pic si nu cred ca mai am rabdare :). Ironia face ca "Triangle" sa fi aparut mai devreme de "Looper", and here we are again - no pun intended ;)... pana la urma au mai fost si altele care tot in aceeasi zona bat ("Predestination", "Coherence").

Dupa introducerea asta care probabil nu zice mai nimic (in afara ca am probabil o obsesie pentru time travel), ar fi cazul sa mai spunem si ceva despre film, nu? "Triangle" incepe ca un horror din ala in care esti tentat sa pariezi care moare primul. Avem trei cupluri (ma rog, more or less), care intr-o zi cu soare decid sa iasa in larg pe un iaht botezat la fel ca filmul. Soarele nu tine insa prea mult, avem o furtuna rapida (ocazie de castigat pariul de mai sus), si ne trezim cu 5 naufragiati pe epava iahtului. Lucky them, nu trece mult si un ditai vasul de croaziera se iveste la orizont. Surpriza insa, nu pare sa fie nimeni la bord. And the keyword is... "pare". A doua surpriza - spoiler, dar nu pot sa scriu intrarea asta fara - e ca aflam pana la urma ca la bord era deja cineva din cei cinci care tocmai au urcat. Si acum avem doua intrebari: 1. What the...? 2. De ce doar o persoana?

Ca sa incepem cu partea mai simpla, la intrebarea 2 o sa raspunda cumva caracterul de "horror" pe care filmul iti lasa impresia ca il are in prima jumatate de ora. Impresie care se dovedeste destul de falsa in final. Poate cu o exceptie - daca in "Shining" ti s-a parut scary un hotel imens si gol, stai sa vezi cum pare un vas de croaziera. Dar n-o sa ai nici o fantoma sau alt spirit cu fata distorsionata, care sa apara de dupa colt. Ce se-ntampla pe vasul parasit se duce pana la urma atat de mult spre psychological thriller, incat parca nu l-as mai categoriza deloc ca horror....

La intrebarea 1 avem un raspuns care pe scurt s-ar rezuma la o bucla temporala repetitiva. Pe lung e mai mult de descoperit, si poate si mai mult ramas de explicat. Poate aparent nu pare ceva prea diferit de alte abordari de gen, cum ar fi cele amintite mai sus, sau clasicul "Groundhog Day". Dar... daca bucla nu se-nchide inainte sa inceapa iar? Ei, aici vine partea de triunghi. Sau explicatia de ce filmul are numele unei barci care n-are mai mult de 10 minute timp de ecran. Ca te mai intalnesti pe tine ala din trecut am mai vazut, dar ca ajungem simultan si la a treia copie mai rar. Acuma vine intrebarea de ce doar triunghi, si nu mergem asa la infinit? Pai... pentru ca asa cum ziceam la inceput it's a perfect loop ;) Dar cum se inchide n-o sa mai zic. Asta ramane pentru vazut in film.

Rating: 4 out of 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu