sâmbătă, 23 martie 2019

From Beijing with Love (1994)



Cum melatonina da cosmare mai intense decat cele obisnuite, potentialul Xanax ca somnifer e overrated, iar rezervele de Stilnox prefer sa le pastrez pentru situatii cand stiu ca e critic sa adorm inainte de 4 AM, am revenit la o varianta mai veche de "sleeping pill": old Hong Kong movies. Cateodata merge, cateodata nu. Depinde de cat de prost e filmul, sau traducerea, ca n-am vazut inca suficiente ca sa prind vreo boaba de cantoneza. "From Beijing with Love" intra la categoria so & so, dar suficient de mai "so" cat sa merite o intrare de blog - mai ales ca n-am altceva mai "fresh" la dispozitie.

Secventa de intro care copie temele tipice din Bond movies cu un final iesit un pic din tipar, iti spune deja ca avem o parodie aici. Una destul de low budget, dar e de apreciat totusi ca productia se ia la misto si in sensul asta. Intriga complet stupida, care e intentionat asa, nu serveste decat ca suport pentru partea comica: un cap al unei fosile de dinozaur e furat de un individ misterios cu o armura impenetrabila si o golden gun care trimite iar la seria 007. Aflam repede ca sub masca personajului negativ e chiar generalul de armata care ar trebui sa solutioneze jaful, care pentru a da impresia ca face ceva in privinta asta resusciteaza un agent in rezerva. Actualmente mic comerciant de carne care se plange ca trendul vegetarian ii da afacerea peste cap, respectivul pare un soi de inspector Clouseau mai degraba, care evident pana la urma rezolva si cazul, ramane si cu fata, si avem un happy end fara surprize. Dar filmul nu sta in story, ci in scenele absolut hilare de care avem parte, de la gadget-urile dezvoltate pentru agentii secreti (e.g., o lanterna care functioneaza exclusiv cu energie solara), pana la cum poti scapa de un pluton de executie atat de zelos ca nu se-ndupleca nici macar la un orb condamnat pe baza propriei confesiuni scrise de alta mana...

Daca esti suficient de in etate cat sa ai nostalgii dupa seria de slapstick comedies din perioada '80-'90 marca Zucker/Abrahams sau Mel Brooks: Airplane, Spaceballs, The Naked Gun, Hot Shots sau Top Secret, atunci is sanse mari sa-ti placa si varianta chinezeasca de James Bond. Eu nu m-am dat niciodata in vant dupa gen, dar depinde mult de cat de bine e integrata partea comica cu partea de parodie (ex. Top Secret e parca alt nivel fata de Hot Shots). Chiar daca 007-le din Far East pare mai ieftin ca orice produs made in China, daca poti sa treci peste "the typical silliness" care se regaseste in mai toate HK movies dinainte de 2000, e suficient de enjoyable cat totusi sa nu te adoarma.

Rating: 3 out of 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu