miercuri, 15 mai 2019

Game of Thrones



Nu aveam in plan sa scriu ceva legat de "Game of Thrones" (in general evit seriale - it's just too complicated). Totusi, penultimul episod din ultimul sezon mi-a servit o minge la fileu asa de buna pentru o quick entry, ca nu ma pot abtine :) Si cum ce vad in ultima vreme se rezuma in special la TWD sau old Hong Kong stuff after midnight ca inlocuitor de zolpidem pentru somn, nu prevad o alta optiune mai rasarita pe saptamana asta. Asa ca... Disclaimer: this is not a series review - no intro, no story summary, e doar o opinie relativ la current status of season 8 ( very soon to be obsolete :) ).

Se pare ca sezonul curent si ultim de GoT a reusit sa stranga ceva "hate", culminand cu "The Bells" = episodul cand Daenerys, the mother of dragons, just snaps, si decide sa macelareasca toata suflarea din King's Landing. Chestie aparent de neconceput si suficient de outrageous, la care mai adaugam cateva dezamagiri colaterale, cat sa coboare GoT in IMDb Top Rated TV Shows de pe 2 pe 4, cu ratinguri undeva mai mult spre 6 ca average pe nefericitul episod fata de ~9.5 pe all time, si cu multe siteuri trambitand sus si tare ca scenariul e o bataie de joc.

Let's make it brief and efficient: The writing is not that bad, it's just lazy... Sa luam de buna decizia producatorilor de a incheia in doar 6 episoade (sincer cred ca se putea si in mai putine - e multa umplutura si-n astea 6). Ca nu a fost material de mai mult, e iar un aspect ce tine de "lazy writing". De ce nu-i that bad... In trei puncte: a) the Hound vs the Mountain; b) Cersei and Jaime vs the bricks; c) Daenerys vs Daenerys (let's keep the best for the last :P).

a) the Hound vs the Mountain - Era asteptata de mult o confruntare intre cei doi (cat sa capete si un nume: Cleganebowl), si era poate mai frustrant sa n-o avem. Aici nemultumirile par sa vina din doua directii: contextul confruntarii si faptul ca mor ambii. In prima privinta, poate era intr-adevar mai de impact legarea fight-ului de o motivatie mai serioasa decat just simple clash to the death - s-a tot speculat un "trial by combat" cum am mai vazut in trecut (din punctul asta de vedere - the Mountain vs the Viper ramane probabil cel mai remarcabil 1vs1 din GoT). In cea de-a doua privinta insa: 1) ce viitor ar fi avut the Hound dupa? everything is about revenge si cat o fi de nasol e ceva acceptat constient de personaj - cel putin asta reiese din scurtul dialog cu Arya, iar 2) ca nuanta e de remarcat alegerea de jump into fire ca ultim pas pentru cineva cu frica de foc - not that bad writing ;)

b) Cersei and Jaime vs the bricks - Se pare ca undeva prin romane avem o profetie precum ca ultima femeie din clanul Lannister moare de mana unui frate mai mic, pretext pentru critica pe tema: Jaime trebuia sa se ocupe cu ingropatul, nu caramizile. 1) Maybe I'm wrong, dar n-avem profetia asta in varianta filmata, deci avea tot dreptul sa lipseasca. 2) Totusi avem finalul asta in varianta filmata. Really. Chit ca-i poate prea subtil, ca sa fie evident. Cine o conduce pe Cersei spre un dead end ( pun intended :) ) ? I find this actually very good writing (ce l-ar strica ar fi sa-i vedem ca au supravietuit totusi cumva... we've just seen falling bricks there, right?)

c) Daenerys vs Daenerys - E evidenta intentia producatorilor pentru un shift de la personaj pozitiv spre negativ din momentul in care the mother of dragons afla ca mai exista un Targaryen in viata, si nu pare a ceda pretentiile la tron, ba din contra. Deci era sort of predictable. Cum faci trecerea asta spre evil/mad character in doar 2-3 episoade, intr-un mod convingator? Faptul ca the burning carnage a avut atata impact la public si a generat atat de mult "hate" mie mi se pare un mega succes pentru partea care tine de "convingator". Deci, iar: good writing :) (faptul ca tranzitia e prea rapida... well: lazy - dar am zis, luam de fixa restrictia la 6 episoade).

What's left? Pai, vedem in cateva zile dar cel mai previzibil pare sa fie ca there will be one Targaryen left, and his name is not Daenerys. Numai ca sa piara de sabia altcuiva mi s-ar parea cam anti-climactic ca final. Spoilers pentru ceva ce n-am vazut inca :)) : My bet, e ca in ultimul episod, she will be given a final sane moment to redeem herself. Poate ceva de genul unui "Dracarys" de sfarsit, ochi in ochi cu propriul dragon ;)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu