luni, 2 septembrie 2019

A World Without Thieves (2004)


Probabil am intrecut deja maximul de postari anuale de cand tin blogul asta pe filme made in Asia, dar "A World Without Thieves" e singurul film vazut in ultima saptamana, si nu ma ajuta creierul la ora asta la sondat memoria pentru o alta optiune. Iar cea curenta nu-i chiar rea oricum...

Un cuplu de escroci de cariera trece printr-o perioada "profesionala" tulbure. Mai exact ea pare sa aiba remuscari si ar vrea o schimbare de karma. Chestie care el n-o prea intelege. Avem si o motivatie mai clara care vine la un moment dat dar o sa las filmul sa o dezvaluie. Cumva cei doi ajung in acelasi tren cu Dumbo. Nu elefantul, ci un tanar chinez de la tara ce se intoarce de la munca spre satul natal decis sa-si intemeieze o familie. Cu toate veniturile adunate = suma de 60000 de yuan (undeva intre 7-8 mii de euro), cash, in geanta de pe umar. Baiatul, nu prea umblat prin lume, e convins ca daca nu l-au papat lupii la munca pe camp, n-are cum sa-l pape nici un lup cu doua picioare. Mai mult, e suficient de naiv cat sa trambiteze asta sus si tare in gara inainte de plecare, enervat de sugestiile altor co-workers ca un transfer bancar ar fi mai sigur. Situatia se complica si mai mult cand in acelasi tren se urca si o alta intreaga banda de escroci in frunte cu unchiul Li, mare maestru de kung fu in prestidigitatie si curatirea oualor de coaja (you'll get it when you'll watch the movie). Mai departe toata desfasurarea o avem in tren, unde ea vrea sa-i pastreze baiatului iluzia unei lumi pure, el vrea sa-i arate realitatea, si unchiul Li vrea banii si un membru nou in echipa.

Avem un pic de exces de melancolie tipica pentru filmele chinezesti, cateva faze care is cam picate din plop, dar peste toate actiunea e coerenta, cu suficiente schimbari de situatie si o constructie destul de interesanta a personajelor. Pe langa asta filmul e lucrat foarte fain vizual. Concluzie: chiar daca la inceput ti s-ar putea parea un pic subtire si greu credibil, incet incet capata complexitate cat sa se transforme intr-o drama suficient de solida care te prinde.

Rating: 3.5 out of 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu