sâmbătă, 4 iulie 2020

Ready or Not (2019)




Prima impresie dupa cateva minute din "Ready or Not" a fost ca ne indreptam spre ceva in genul "Knives Out", probabil cea mai buna comedie neagra vazuta in ultimii nush cati ani. Nu-i totusi acelasi lucru. Aici avem niste accente de horror, subiectul e mult mai simplu, si n-avem niciun twist de final. Cu toate astea, it was fun.

In centrul povestii avem (ca si in "Knives Out" de unde si comparatia anterioara) o familie aristocrata disfunctionala, Le Domas, care si-a format averea pe o industrie de board games, pornita undeva cu trei generatii in urma, ca rezultat al unei misterioase intalniri undeva pe un vas in mijlocul oceanului a strabunicului cu un individ pe nume Le Bail (light spoiler: anagrama, easy one). Respectivul propune un pact - noroc si avere pentru toata familia dar cu o conditie - la fiecare noua inrudire prin alianta, noul Le Domas e musai sa joace un joc in noaptea nuntii cu restul familiei, joc decis random de o cutie care scoate o carte pentru jucator. Variantele par nevinovate, sah, dame, etc, cu o unica exceptie: hide and seek. Diferenta aici e ca regulile zic ca noul membru al familiei va fi si cea mai noua pierdere a familiei = trebuie gasit de restul si sacrificat intr-un ritual macabru, altfel adio noroc, avere si viata la pachet.

Ne intoarcem la prezent, cand Alex, aparent cel mai normal la minte din tot clanul Le Domas, se afla in pragul casatoriei cu Grace. Evident fara preaviz pentru saraca femeie la ce urmeaza in speranta ca va fi o simpla partida de sah. Din nou evident, nu-i o partida de sah, iar mai departe avem un soi de "Hard Target", dar fara Van Damme si intr-o varianta cu mai mult umor (da, stiu ca referinta-i antica, dar cam asa-s si eu ;)). Deja am dezvaluit probabil partea cea mai neliniara din film, asa ca pentru restul detaliilor sa ne abtinem de la spoilers. Chit ca nu prea mai gust eu scene cu exces de vopsea rosie, pot sa zic ca filmul e lucrat impecabil, cu o mentiune speciala pentru partea audio - coloana sonora (Brian Tyler) si montaj sunet. Pe Samara Weaving din rolul principal, am mai vazut-o intr-o partitura oarecum similara in "Mayhem" (alta comedie neagra cu multa vopsea rosie) acum ceva vreme. Nu stiu daca vreo doi ani, cat e intre cele doua filme sunt suficienti pentru o crestere consistenta in experienta actoriceasca, dar daca acolo abia am retinut-o, aici sigur o s-o tin minte. Astea fiind zise...

Rating: 4 out of 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu