duminică, 12 iulie 2020

The Gentlemen (2019)




Am vazut si eu in sfarsit "The Gentlemen" sau altfel zis intoarcerea lui Guy Ritchie la genul care l-a consacrat, probabil caracterizabil undeva ca "British gangster action/comedy/thriller". Chiar daca am avut niste reminiscente de asa ceva si prin "Sherlock Holmes" sau "The Man from UNCLE", seria care practic a definit genul de mai sus a inceput in '98 cu "Lock, Stock..." si a luat o pauza in 2008 cu "RocknRolla", atingand apogeul zic eu cu "Snatch", care ramane in continuare referinta.

"The Gentlemen" incepe lent, cu o poveste istorisita intr-o seara de un detectiv particular care leaga (sau dezleaga) itele incalcite dintre un cultivator de marijuana care vrea sa-si vanda afacerea ca sa iasa de pe piata si potentialii sai clienti - de fapt doar unul. Scopul istorisirii e un banal santaj, care insa se mai complica in ultima parte. Dar ca sa respect regula de spoilers free, mai bine lasam filmul sa-si faca treaba relativ la story. Ca sumar, avem increngatura tipica si titlurilor de mai sus, care pana la urma e parte din farmecul lor adaugand la subiect pe parcurs cate un fir nou si cate un personaj mai colorat ca altul.

Toata partea de build-up in "The Gentlemen" pana la prima scena, adica pana in prezent, tine cam trei sferturi din film, iar actiunea accelereaza abia in ultimul sfert, ceea ce poate sa faca ritmul sa para usor imbatranit fata de exemplele mai vechi. Cam de asta se plangeau din ce-mi aduc aminte si unele reviewuri cand a iesit filmul. Dar daca ne uitam pe bucatele avem pasaje, unele chiar introduse artificial - fake story in the story, tocmai ca sa pastreze o dinamica care eu zic ca e mai mult decat decenta. Mai punem si stilul de montaj care face cat jumatate din film - pe langa James Herbert, editorul cu care Ritchie lucreaza de multa vreme (se observa similaritati cu "The Man form UNCLE", "Sherlock Holmes", etc), apare pe credits aici si Paul Machliss ("Baby Driver", "Scott Pilgrim"), deci poti sa-ti imaginezi rezultatul. Iar peste asta vine distributia excelenta, unde iar mai bine las filmul sa-si faca treaba si sa zica ce-i de zis. Chiar daca povestea e usor previzibila si clar nu are aceeasi consistenta ca "Snatch", tot ce-i pe langa o imbraca extrem de bine. In concluzie, avem o revigorare a genului + un exemplu de cum ar trebui sa arate un film in nisa de pure entertainment.

Rating: 4 out of 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu