luni, 27 iulie 2020

Archive (2020)



Cand a fost anuntat "Ex Machina" (2014) mi s-a parut ca urmeaza o copie pentru "The Machine" (2013). N-a fost pana la urma chiar acelasi story, chit ca in ambele cazuri avem de-a face cu un AI pe nume Ava. Alt element comun e ca nici unul dintre cele doua filme nu mi-a lasat o impresie suficient de buna la vremea respectiva cat sa-i acord timp pentru o intrare de blog. De asta n-aveam asteptari prea mari de la "Archive", care pare la prima vedere la randul sau foarte aproape de un "Ex Machina" v2.0. Doar la prima vedere...

Doua puncte comune avem: din nou un AI feminin si un inginer in robotica undeva intr-un laborator izolat intr-un cadru pitoresc. Aici se cam termina asemanarile. Povestea in "Archive" e cam asa: anul 2048 - George Almore e detasat solo de vreo doi ani undeva intr-o locatie ultra-securizata intr-o padure din Japonia de catre compania pentru care lucreaza; scopul: cercetari ultra-secrete in robotica. Asta vine dupa ce George a scapat dintr-un accident de masina. Din pacate nu scapa si sotia sa Jules, dar in viitorul respectiv exista Archive. Adica alta companie care se ocupa cu salvarea imediata a constiintei celor in prag de moarte, pastrand o posibilitate limitata de comunicare cu acestia. Problema e ca nu-i ceva definitiv, cu fiecare convorbire apropiindu-ne din ce in ce mai mult de momentul in care Jules va fi pierduta complet. Motiv pentru care, in loc sa se ocupe de ce vrea exact compania de la el, George incepe un proiect personal: androidul model J-01, dupa care modelul J-02, iar filmul ne gaseste la modelul J-03. Ghici de la ce vine J? ;)

Filmul are o desfasurare destul de lenta, si poate pentru unii s-ar putea sa para plictisitor. Mie insa mi-a dat un sentiment de... "serenity". As zice chiar ca ritmul e perfect - ajutat mult de partea tehnica care e ireprosabila: si sunetul, dar mai ales partea vizuala adica tot ce intra la set decoration + VFX + imagine + montaj, unde avem o alternanta frecventa intre laborator si cadrul natural. Am vazut "Moon" acum mai bine de 10 ani, dar tot imi mai aduc suficient aminte cat sa remarc o similaritate. Gavin Rothery - regizor si scenarist aici a fost parte din art department ca "head of graphic design" acolo. Si aspectul vizual nu-i chiar singura asemandare, daca luam in calcul ideea de film SF cu desfasurare lenta, cu un actor, AI vorbitor, si un twist de final.

Mai mult insa decat ce pare comun cu "Moon", un element de baza din "Archive" a venit clar din alta parte. Ideea de "archive" asa cum e prezentata aici nu e noua. Nu stiu sigur unde a aparut prima oara, dar ce avem in film e teribil de similar conceptului de "moratorium" din "Ubik". "Ubik" e un roman scris de Philip K. Dick aparut in 1969 - dupa umila mea parere, sau cel putin gust personal, best SciFi novel ever written. Semnificatia reala a cuvantului care e de suspendare pana la un termen limita era tradus acolo cam la fel ca aici - un "moratorium" era un soi de banca privata ce pastra constiinta celor decedati in cold-storage, disponibila pentru comunicare pana la epuizarea venita cu trecerea timpului. A nu se intelege insa ca avem mai mult din "Ubik" aici ( desi... dar better no spoilers ;) ). Contextul e cu totul altul, dar asa cum si alte filme (cel mai bun exemplu e "Inception") au preluat una, alta de acolo, era greu sa trec peste. Si nu-i ceva rau, dar eu inca sper sa prind odata si o ecranizare la "Ubik" ca "Ubik" :) Pana atunci, ne multumim si cu bucatele...

Rating: 4.5 out of 5 (poate is un pic subiectiv, dar filmul mi se pare underrated - cel putin peste "Ex Machina" este clar)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu