duminică, 16 august 2020

The Old Man & the Gun (2018)

 

 "The Old Man & the Gun" e un "Catch Me If You Can" intr-o varianta lenta si trista, scurta dar lunga. Short summary: ambele sunt productii biografice, avand ca personaj central un infractor atipic - in cea de fata, un hot de banci la varsta a treia, in cealalta un escroc falsificator de cecuri inainte sa implineasca 20 de ani. Intr-un sens cred ca impresia care ti-o lasa filmul e cumva proportionala cu anvergura personajului. Dar n-o sa ma lungesc si cu un rezumat la "Catch Me If You Can" (google for Frank Abagnale). 

In "The Old Man & the Gun" il avem pe Robert Redford in rolul lui Forrest Tucker, un tip care si-a petrecut cam toata viata dupa gratii, intre evadari (mai mult de 16 la numar) perfectionandu-si o tehnica de a jefui banci in cel mai politicos mod posibil. Legenda (si filmul) zice ca fara a trage un foc de arma. Ce avem in productia curenta e o privire scurta asupra ultimelor ferestre de libertate a individului respectiv. 

Ce transpira din interpretarea personajului principal, dar mai ales din cea a politistului care-l urmareste (Casey Affleck) e o stare de plictiseala cronica care se reflecta in cam tot filmul. Cele aproximativ 90 de minute de durata par cam doua ore si jumatate. Chiar daca filmul prinde bine atmosfera de ani '80, distributia e plina de nume cunoscute, iar printre picaturi mai apare cate o tresarire de vitalitate, avem totusi o lentoare debusolanta si un feeling permanent ca lipseste ceva + parca stii ca nu vom avea un happy end, dar nici chiar un unhappy end... 

Daca stau si ma gandesc acum, cred ca mai degraba decat "Catch Me If You Can" o comparatie mai potrivita ar fi "The Mule", pentru care am avut o intrare pe blog acum cateva luni. Toate elementele de context de aici: un batranel simpatic ca si criminal mastermind, politist aproape frustrat obsedat de caz, un episod de romance la final de viata, le avem si acolo. Diferenta o face cum sunt legate intre ele. Chiar daca si acolo avem o desfasurare lenta si finalul e la fel de incert, vrei sa astepti sa vezi ce se intampla, aici parca ai prefera sa zici pas.

Rating: 2.5 out of 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu