sâmbătă, 22 august 2020

The Railway Man (2013)

 

N-am cea mai buna dispozitie de scris, si ca si-n ultimele saptamani n-am decat una bucata film vazut ceva mai recent ca optiune ca sa faca asta si mai complicat. "The Railway Man" e alta adaptare dupa o true story. Eric Lomax, un veteran al celui de-al doilea razboi mondial, pare sa-si gaseasca in sfarsit linistea la vreo 30 de ani dupa, in urma casatoriei cu Patricia. Doar pare, pentru ca de fapt crizele de stres posttraumatic nu dispar. Asa aflam despre ororile prin care Lomax + tot regimentul din care facea parte au trecut, fiind trimisi la munca fortata pentru constructia caii ferate dintre Birmania si Thailanda. Cam asta avem in prima jumatate de film.

In a doua jumatate de film aflam si noi si Lomax, ca un fost translator al Kenpeitai (politia secreta japoneza), membru al echipelor de interogare (si implicit tortura) e inca in viata lucrand ca ghid in anii '80 intr-un muzeu al razboiului. In cautarea linistii, Lomax decide sa-i faca o vizita, cu ganduri de razbunare, dar ce gaseste e aparent un individ schimbat cu traumele sale proprii. In concluzie, intalnirea duce intr-un final la o reconciliere benefica pentru linistea ambilor.

Povestea cu mici diferente e intr-adevar reala, Lomax publicand si o carte autobiografica. M-as risca sa zic ca probabil cartea e mai buna decat filmul desi n-am citit-o. De la film nu trebuie sa te astepti la prea mult din pacate. Prima parte e ok, desi tinde cateodata un pic parca prea mult spre melodramatic pentru o adaptare dupa o situatie reala. Tranzitia spre a doua jumatate e insa brusca, fortata si modul cum e pusa pe ecran pierde si mai mult din credibilitate. Mai multe nu prea am de zis... Daca ar fi sa facem o medie...

Rating: 3 out of 5


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu