sâmbătă, 19 septembrie 2020

The Verdict (1982)

 

Raman si saptamana asta in zona de cinemateca, cu un film la fel de vechi ca si cel de tura trecuta, dar altceva n-am apucat sa vad. "The Verdict" intra intr-o categorie de nisa, undeva inspre ecranizarile din genul "legal thriller" dupa John Grisham, dar cu un scenariu mai degraba de "legal drama" si mai putin de thriller. 

Frank Galvin (intr-o interpretare de exceptie a lui Paul Newman) e un avocat care dupa un caz suspect de influentare a juriului e aproape dat afara din barou, divorteaza, se refugiaza in alcool, si nu mai reuseste sa contracteze decat patru cazuri in trei ani, toate pierdute. O sansa de schimbare apare cu o oportunitate perfecta: un caz de malpraxis in care victima e in stare vegetativa de cativa ani buni, iar sora si sotul ei urmaresc o compensatie materiala pentru a sustine tratamentul si a se si muta din oras. Dioceza care patroneaza spitalul pare de acord sa se inteleaga pentru o suma de bani pentru a nu ajunge la proces. Solutia pare convenabila pentru toata lumea, si l-ar scoate si pe Galvin din foame, dar omul are o strafulgerare brusca de morala... care-i zice ca nu-i suficienta dreptate pentru victima daca doctorii continua sa profeseze. 

In concluzie, contrar cu toate sfaturile, Galvin decide singur ca are avantaje suficiente cat sa porneasca un proces. Ce urmeaza e un adevarat razboi legal cu firma de avocatura din partea adversa suficient de versata incat sa anuleze pe rand tot ce parea ca da sanse de castig. Mai mult nu zicem ca intram in spoilers. 

Desfasurarea filmului e destul de aproape de o piesa de teatru (n-ar fi imposibil de montat si asa probabil). Pana la urma, David Mamet, care semneaza scenariul e recunoscut ca dramaturg. Si cu toata ostilitatea care o am in general fata de teatru transpus in film - in sensul de vaduvire a filmului de unele elemente de cinema - ce avem aici e o piesa chiar buna. Evident nu exceleaza tehnic in nici o directie, si are o patina de invechire, dar compenseaza suficient prin interpretari si actiunea care aduce cateva twisturi spre final, suficient cat sa merite timpul.

Rating: 4 out of 5


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu