duminică, 7 februarie 2021

Starman (1984)

Din tot ce-a regizat John Carpenter nu credeam ca mi-a mai ramas ceva notabil de vazut. Cu mentiunea ca nu stiu sa mai fi regizat "ceva notabil" de prin anii '90. Ce stiam de "Starman" se limita la un sinopsis citit pe undeva care rezuma filmul la un romance intre un extraterestru cazut din spatiu si o femeie de pe Terra. Si cum in general evit genul "love story" evident am ignorat filmul multa vreme. Noroc ca nu prea mai am ce vedea...

Sinopsis-ul de care spuneam mai sus nu minte, dar ce-avem aici are o amprenta Carpenter suficient de solida cat sa duca rezultatul mai degraba spre genul de romance care-l avem in "Terminator"-ul din acelasi an, si nu ce-ai putea sa crezi cand citesti rezumatul amintit. Avem intr-adevar o entitate extraterestra care aterizeaza langa o ferma din Wisconsin locuita de o vaduva, si ia forma fostului sot al acesteia. Ceea ce urmeaza insa pana sa ajunga la romance e un road-trip, sau mai degraba road-thriller, in care "the starman" o obliga pe femeie sa-l duca pana in Arizona in trei zile, de unde ar urma sa-si ia zborul inapoi in spatiu. Toate astea se-ntampla avand pe urma guvernul american cu o masa de disectie pregatita.

Partea de romance vine deci mai degraba spre final. Ceea ce reuseste insa laudabil Carpenter e sa nu lase filmul sa cada in zona cheesy la care te-ai astepta, in acelasi timp creand un melanj foarte ok intre actiune si pasajele soft care tempereaza frecvent toata fuga tensionata pe care o vedem in film. Ce nu reuseste Carpenter (vorba vine) e sa faca durabila partea vizuala. E evidenta varsta filmului, care comparativ cu altele din perioada respectiva sta mult mai prost ca si calitate a efectelor. Compenseaza insa prin actori. Chiar daca Jeff Bridges a luat o nominalizare la Oscar pentru rolul titular, eu zic ca "starman" e eclipsat la propriu de Karen Allen, cu un rol net superior aici celui din primul Indiana Jones (nu-mi aduc aminte s-o mai fi vazut in alta parte). Peste toate, chiar cu partile unde schioapata, filmul e o productie decenta cu un feeling evident de '80s care mi-a adus aminte de "Firestarter", deci daca ai o slabiciune pentru decada respectiva clar merita.

Rating: 3.5 out of 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu