luni, 1 august 2022

Secrets & Lies (1996)

IMDb-ul pune doua taguri pe "Secrets & Lies": comedy + drama. Din pacate IMDb-ul nu are si proportii la taguri, iar ordonarea presupun ca e alfabetica. Deci, warning - ce-avem aici e undeva la 95% drama, si poate un 5% de umor amar. Din fericire, asta nu strica filmul (ma rog, cel putin daca nu cauti o comedie).

Intriga e cam lunga chiar daca merge cumva pe doua linii de actiune. In mare ne introduce contextul unei familii din suburbiile londoneze ale anilor '90. Pe de o parte avem o mama singura de conditie modesta, lucratoare intr-o fabrica, in prag de depresie si in conflict continuu cu o fiica ce e pe cale sa-si sarbatoreasca a 21-a aniversare. Cu ocazia asta, unchiul fotograf, cu ceva mai mult succes pe plan financiar cel putin, incearca sa planifice o reuniune la un gratar. In paralel, o optometrista adoptata decide dupa decesul ambilor parinti sa-si caute mama naturala. Probabil nu-i o surpriza foarte mare unde duce firul investigatiei.

Filmul e construit pe toata povestea asta, crescand treptat si lent un nivel de tensiune pana spre intrunirea apoteotica din final. Riscul e ca poate plictisi daca n-ai rabdare sa digeri toate elementele cu rol simbolic - de exemplu sedintele de fotografie care insista indirect pe ideea ca nu prea exista om obisnuit fara probleme. Toata desfasurarea asta lenta e menita de asemenea sa defineasca cat mai in detaliu personajele, actorii facand o treaba extraordinara din punctul asta de vedere. Iar caracterele sunt relativ diverse, asa incat pana la final sunt sanse sa incepi sa relationezi unul sau altul cu propria existenta. Asta e probabil punctul forte al filmului, neavand cine stie ce valente tehnice cinematografic. Probabil scenariul ar putea fi usor adaptat si pentru o piesa de teatru. Finalul are un varf previzibil de conflict, dar vine si ca o eliberare care din nou in functie de persoana probabil poti s-o simti destul de puternic ca impact. Nu atat strict legata de situatiile de familie din film cat de situatiile incalcite de familie in general vorbind unde e cateodata ingrozitor de greu sa mentii un echilibru. Dar na, cum imi spunea cineva odata "families are always getting complicated" :)...

Rating: 4 out of 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu