duminică, 22 martie 2009

The Hunting Party (2007)




Mda... chiar daca saptamana curenta am reusit sa vad una bucata film = "Die Hard 4" (da, stiu ca a aparut acu' 2 ani .. da' n-am vrut sa-mi pun la indoiala opinia de pana mai ieri, de cea mai buna serie de actiune), cred ca o sa recurg la acceasi tactica de data trecuta.. Mai exact o sa fac iar un efort de memorie relativ la un film care l-am vazut asta iarna ( in perioada aia in care imi iau pauza de la blog, si vad cele mai bune filme din tot anul, sic :-p ). A nu fi inteles gresit - "Die Hard 4" nu e prost, numa ca... e cam prea SF, mai ales pentru cineva cu tangenta in IT as field of work, so.. continuand "trendul" de dark comedy inceput acu doua saptamani, evoluat la (somehow bitter) comic drama last week, am zis sa merg mai departe spre o satira: "The Hunting Party" (pur intamplator cam la fel de "old" ca si "Die Hard 4"..)

So, despre ce ar fi vorba.. Undeva, in timpul razboiului din Iugoslavia, un reporter american de succes (Richard Gere) isi ingroapa cariera clacand live in timpul stirilor din prime-time (ulterior in film se da si o explicatie in ce priveste de respectivul moment, destul de strans legata de cursul principal al actiunii), ajungand sa lucreze pentru televiziuni din cele mai anonime prin tot felul de zone "exotice" de conflict, traind de pe o zi pe alta. Printr-o intorsatura ciudata de situatie cameramanul (Terrence Howard) ce facea echipa de ani buni cu mai sus amintitul ia o cale complet opusa fiind promovat in trustul respectiv. Peste ani, cei doi se reintalnesc cu prilejul unor manifestari de comemorare (parca...), tot in fosta Iugoslavie, reporterul nostru, cu o alura de betiv ratat si fara un chior in buzunar cerandu-i ajutorul amicului sau pentru un reportaj de senzatie: un interviu cu un fost criminal de razboi neprins si dat in urmarire de ani de zile. In ciuda faptului ca nu prea crede in ponturile "secrete" (pe care le stia mai toata lumea...) livrate referitor la locatia unde s-ar ascunde ex-generalul sarb, fostul cameraman hotaraste sa isi rupa cateva zile din program. Afland ideea, in ecuatie se mai infiltreaza, cam nedorit initial, facand uz de pozitie, si fiul unuia din sefii postului de televiziune, student fara nici o experienta in teren trimis intr-un fel de stagiu de practica.

Cam asta ar fi intriga = formarea "the hunting party" ce pleaca in cautarea unui personaj ce in fapt nu pare altceva decat un alter-ego al lui Radovan Karadzic. Poate cel mai interesant aspect e ca filmul e lansat cu ceva vreme inainte de capturarea amintitului din 2008, care amintit (din cate stiu..) dupa ce a fost prins a lansat cateva declaratii care confirma premisa sustinuta de film = cum trei oameni ar putea da de un criminal de razboi "urmarit" de CIA, NATO & UN forces, etc ani intregi, in doar trei zile ?: "by actually looking" ( .. pentru premisa a se citi printre randuri sau .. watch the movie :) .. ). Filmul, cum am zis, e o satira foarte frumos compusa plecand de la ideea asta. Sunt momente memorabile, cum ar fi faptul ca cei trei sunt luati drept agenti CIA de unul din ofiterii din armata locala in ciuda negatiei sustinute, si pana unde se poate ajunge de aici, si altele (no spoilers here, plenty left, believe me).

De ce am zis ca e o satira frumos compusa.. pentru ca are multe elemente din alte genuri = are si parte de thriller, (light spoilers ahead) "hunting" din titlu trecand chiar la propriu de la un moment dat, nu doar la figurat.. toata "vanatoarea" pana la urma avand un fond diferit decat ceea ce ar reiesi initial, unul ce tine mai mult de o parte romantica, descrisa in detaliu la momentul potrivit ca sa explice mai multe. Bucata asta, impreuna cu decorul rural, cu izolarea celor trei in mijlocul unei populatii unde pare ca oricine ascunde o pusca, situatiile iesite din comun, chiar si .. chitara ( see the movie :) ) imprima o atmosfera care sincer nu prea stiu pe unde as putea-o incadra.. Daca stau bine si ma gandesc, dat fiind ca o satira cu nuanta de bitter slight romantic thrilled drama nu e foarte departe de un thriller cu nuanta de bitter slight romantic comic drama, as putea sa ma arunc la afirmatia ca filmul ar tinde ca atmosfera cam in aceeasi directie cu "In Bruges" de last time... dar probabil bat campii si-s influentat si de faptul ca asta iarna le-am vazut cred la o zi unul dupa altul. Ce pot sa zic sigur, e ca asa cum scriam pe undeva candva, ca un regizor imprima un acel "ceva" unui film, acel "ceva" fiind tocmai acest feeling care tine de atmosfera in general, asa cred ca e si aici. Mai exact, omul din spate in cazul de fata e probabil arhi-necunoscutul Richard Shepard. Personal am mai vazut doua filme sub aceeasi semnatura - direction & co-writing , in care se simte aceeasi mana, ca sa zic asa: "The Matador" alt exemplu superb de bitter dark comedy daca tot ne invartim in jurul genului si "Mexico City", un thriller very underrated pe care l-am vazut acu mult timp dar mai tin minte ca main idea e legata de o US citizen, care isi cauta fratele disparut intr-un Mexic complet ostil. De fapt, daca stau bine si ma gandesc ( si ca sa inchei, cam brusc, da' deja am depasit "timpu' alocat" :) ).. cred ca "The Hunting Party" practic combina cele mai bune parti din ambele, motiv pentru care...

Rating: 5 out of 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu