duminică, 1 martie 2009

Death Note (2006)




N-am mai urmarit seriale de animatie japoneza (manga) de prin gimnaziu (nu, nu e vorba chiar de asa ceva in intrarea curenta = don't run away :) ). Intamplator, acum un an jumatate sau doi, am prins, s-au mai exact m-au prins, vreo doua episoade dintr-un anime pe unul din singurele posturi TV pe care ma mai uit cu o oarecare frecventa pt sf series. Si asa am ajuns pana la urma sa vad, aproape integral, toata seria animata. Era vorba de "Death Note", care sta la originea filmului despre care o sa arunc vreo doua opinii in continuare...

In primul rand filmul are doua parti. Nu am vazut-o decat pe prima.. yet.. dar e destul cred ca sa-mi fac o parere. E tot o productie japoneza, care din cate stiu a avut atata succes prin tara soarelui rasare incat a dat jos de prin topuri (cele locale evident..) la vremea respectiva DaVinci Code, si ca urmare s-ar fi turnat cica si o a treia parte, care insa nu mai e strict bazata pe story-ul animatiei de care scriam mai sus. In plus, ar urma si o adaptare US made, in obisnuita "traditie" de gen ( a se vedea "The Ring", "The Eye", "The Grudge", The etc. ). Ok, ce e asa extraordinar pana la urma la "Death Note" ? Din punctul meu de vedere cam un singur lucru, cel care m-a prins si pe mine de altfel: the story.

Pe scurt, intriga ar fi cam in felul urmator: un tanar aflat pe undeva pe finalul liceului, cu un IQ binisor peste medie, da intr-o buna zi peste un carnet. Nu sunt foarte familiarizat in ce priveste credintele orientale (si n-am chef si timp sa caut pe Wikipedia acu'), dar in cultura din far-east (cea japoneza cel putin) Doamna cu Coasa se pare ca ar fi reprezentata de niste zeitati ale mortii numite shinigami. Ei, carnetul respectiv, gasit de pustiul de care ziceam mai devreme, e un asa numit carnet al mortii cu instructiunile de utilizare included, pierdut de un astfel de shinigami si ajuns pe taramul celor inca in viata. Tanarului evident nu-i vine sa creada initial modul de utilizare descris in carnet = pe scurt "noteaza numele complet al persoanei si eventual modul in care aceasta va muri - implicit atac de cord - si asa se va intampla" si mai mult in gluma il testeaza pe un criminal prezentat la stiri. Afland ulterior ca .. the thing really works... realizand puterea de care dispune decide sa o foloseasca "pentru o lume mai buna" eliminand cat mai multi raufacatori prin pedeapsa capitala. Cam asta ar fi punctul de plecare descris minimal = mai sunt si alte elemente destul de importante in story.. Povestea evolueaza evident prin sesizarea autoritatilor la un moment dat ca se intampla ceva ciudat = prea mor pe capete cei urmariti si chiar cei deja inchisi, si concluzionarea, confirmata prin mesaje evident cu un autor necunoscut - "Kira" - lasate de "justitiarul" de mai sus, ca e cineva in spate care face sa se intample asta. In consecinta politia demareaza o ancheta pentru prinderea asasinului enigmatic cu mod de operare necunoscut, apeland la un alt tanar cam de aceeasi varsta, tot cu un IQ binisor peste medie, care tot sub anonimat - "L." - mai ajutase fortele legii si in alte anchete. Pana la urma, tot subiectul ajunge sa se invarta in mare parte intr-un duel la distanta "Kira" vs. "L.", care e mai ceva ca un joc de sah in ce priveste planificarea mutarilor, si care practic e si partea care capteaza interesul. Pe parcursul "confruntarii" in sine e interesanta si conturarea caracterului celor doi protagonisti, in special "demonizarea" practic a "justitiarului" care ajunge sa se considere in postura unui "zeu al dreptatii" pentru care scopul scuza orice mijloace = trebuie sa cada si nevinovati.

Subiectul poate sa para destul ... sumbru in sine la un anumit punct, dar intorsaturile si modul in care evolueaza story-ul il tin departe de a fi simplu sau dezgustator, itele devenind din ce in ce mai complicate. Atat de complicate chiar incat uneori par cam trase de coada ( lasand la o parte ca sunt pana si in intriga elemente care nu au foarte mult sens la o analiza ceva mai amanuntita... dar... e o poveste :) ). Filmul evident mai scurteaza din ceea ce ofera seria animata pastrand esentialul in prima parte. De fapt nu stiu sincer daca a doua merge chiar pana la capatul story-ului din anime, acolo existand un ... middle-point sa zicem, unde unul din cei doi implicati in duel pierde in cele din urma, locul fiindu-i luat de altcineva.

Referindu-ma strict la film, nu am vazut prea multe productii japoneze in ultimii ani ca sa-mi exprim o parere in contextul general al filmelor facute in zona respectiva. Pare insa din start un film clar de serie B plecand de la calitatea peliculei (parca imi lasa impresia unei camere HD de home use in unele momente...) si a imaginii in sine = unghiuri de filmare, etc pana la jocul actorilor, in special cei din rolurile de figuratie (= 1, 2 replici). Culmea e ca exista ceva CGI pentru reprezentarea zeilor mortii - shinigami, si arata relativ bine. Scenariul e ok, din pdv condensare a subiectului, si din fericire, si datorita a vreo doi-trei actori cu ceva mai multa experienta probabil in spate, te prinde pana la urma = daca rezisti peste primele 20 de minute probabil o sa vezi si finalul.

Concluzionand, ca film, avand in vedere ca subiectul deja exista iar aici nu aduce foarte mult, "Death Note" e slab. Nu chiar prost, dar slab. Pentru cineva care insa nu stie story-ul, iar ce am descris eu e o parte foarte foarte mica din el, e chiar ok spre bun din punctul asta de vedere. Nu am vazut inca partea a doua insa, deci in concluzie, cu indulgenta, in ce ma priveste...

Rating: 3 out of 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu