duminică, 15 martie 2009

In Bruges (2008)




Busy week ... no movies. In concluzie am recurs la un titlu vazut pe la sfarsitul lui decembrie anul trecut, pe care l-am mai amintit de altfel pe ici pe colo in cateva intrari din blog. Partea proasta e ca is cam in criza de timp si in plus nici nu mi-e foarte fresh in minte, deci probabil o sa inchei mai repede decat ar fi cazul, avand in vedere ca e un film care poate ar merita ceva mai multa atentie si o analiza mai.. deep :)

Intriga: in urma unei lichidari avand consecinte nefericite = impuscarea accidentala a unui copil, autorul, proaspat asasin de profesie (Colin Farrell), e trimis pentru o saptamana de catre seful gruparii interlope de care apartine (Ralph Fiennes), impreuna cu recruiterul sau mai vechi in bransa (Brendan Gleeson), din Anglia in Bruges fara un motiv foarte clar ( aparent a evita problemele legate de ancheta sau pentru o noua lovitura, in realitate... see the movie :) ).

As putea spune fara ezitari, ca in scris, intriga de mai sus suna mult mai .. grim sau dura ca pe ecran. Desi nu as putea spune ca e comedie neagra, filmul are mult din aria asta sub aspectul contextului in care se desfasoara. Totusi e destul de departe de intrarea de saptamana trecuta pe acelasi gen spre exemplu, tinzand mai mult la drama + cu o parte de romantic story consistenta. In ciuda ultimelor aspecte, comicul e la un nivel high.. sincer, nu sunt chiar foarte multe filme la care efectiv sa ma pufneasca rasul (deja vu... am mai zis asta prin blog...) iar aici s-a intamplat de mai multe ori, chiar daca uneori se intampla sa fie un comic usor amar - ai toate sansele sa nu-ti dai seama. Scenariul face toti banii. Destul de rar am mai vazut o succesiune de situatii hilare atat de bine inlantuite, si totusi, inca o data, nu pot sa zic ca filmul e in sine o comedie (light spoiler: finalul il scoate clar din categoria asta). Poate, totul ar putea fi pus in contextul in care e descris la un moment dat Bruges ca oras - fairytale european medieval town (by the way, filmul chiar are si usoare valente documentare), dar o paralela intre subiect si o poveste cred ca e totusi cam trasa de coada. Oricum, orasul in sine ca punct de interes turistic si caracterizarea de mai sus contribuie suficient la atmosfera generala a filmului - o oaza de calm, la suprafata cel putin, tulburata pentru scurt timp de cateva valuri razlete, pe care le inghite repede revenind la linistea caracteristica.

Nu pot sa inchei fara sa mentionez ca pana la filmul asta n-aveam nici o consideratie fata de Colin Farrell ca actor. Nu-l vedeam foarte departe de.. nush.. cine mi se mai pare ba plain blunt ba ultra chinuit... sa zicem Shia LeBeouf care tot e distribuit in ultima vreme printr-o gramada de filme in roluri principale (si ma depaseste motivul... Jason Statham for example stie sa faca aproximativ un singur rol da' il face bine... in cazul mai sus mentionatului no comment). Revenind la Colin Farrell, filmul asta m-a facut sa-mi schimb parerea. E adevarat ca si rolul in sine de tormented deranged irish novice killer ofera o gramada de posibilitati de compozitie.

Ok, in speranta ca n-am facut chiar o salata din viteza din una din cele mai bune productii ale lui 2008...

Rating: 5 out of 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu