duminică, 23 august 2009

The Day the Earth Stood Still (1951 vs. 2008) ... & a bit about remakes


In general ma consider destul de deschis in ceea ce priveste un subiect abordat de un film = rare au fost cazurile cand am zis pas la ceva pe motivul asta (chit ca am si regretat de multe ori ca n-am facut-o). Totusi e o categorie unde n-am vazut prea des ceva care sa depaseasca un anume nivel si aici ma refer la remakeuri, iar in ce priveste nivelul e evident vorba de cel al originalului (asta spre deosebire de continuari, unde apar exceptii mai des). Tocmai de asta in cazul filmului de fata am stat un pic in dubii. "The Day the Earth Stood Still" varianta 2008 e un remake dupa un titlu similar din 1951 care probabil e unul din cele mai semnificative filme avand ca tema first contact cu o specie extraterestra, si care in ciuda varstei (mai ales pentru un SF) ramane zic eu cat se poate de.. actual sa zicem, chiar si azi.

Daca stai si te uiti pe IMDb te sperii ... ma rog, n-am stat sa sondez pagina in adancime, dar commentul si ultimele titluri din boardul dedicat remakeului + ratingul dau cu filmul de pamant. Revenind un pic la ideea de mai sus, majoritatea cazurilor cand am vazut varianta new sa ajunga la acelasi nivel sau aproape de varianta old o reprezinta productiile refacute in alt stat decat originalul si ma refer in special la remakeurile US pentru originalele made in France - comediile cu Depardieu & Pierre Richard de prin decada '80: "La Chevre" - "Pure Luck", "Les Fugitifs" - "Three Fugitives", sau ceva mai cunoscut in ce priveste remakeul: "La totale!" - "True Lies" (da, e remake) , etc. Cu toate astea, iar, daca arunci un ochi pe IMDb si astea is way lower ca rating fata de original, mai putin ultimul exemplu (care intentionat l-am dat, unde mai nimeni nu stie ca exista si un original). As mai putea adauga mai nou la remakeuri ok, "12" de Michalkov dupa clasicul "12 Angry Men" de Lumet, care chit ca a luat si o nominalizare la Oscar pentru best foreign movie, e evident cotat mai jos decat varianta 1957. In ce priveste remakeurile US dupa filme made in US, cred ca e una din cele mai proaste idei de business = garanteaza un esec proportional ca marime cu notorietatea originalului chiar daca rezultatul nou e decent, si cu asta revin (dupa o paranteza cam lunga) la "The Day the Earth Stood Still", care fix pe linia asta se incadreaza. Cum ziceam, filmul in varianta 2008 a fost criticat aspru - iar sincer dupa ce l-am vazut tind sa cred ca mare parte din ratingul care mai are un pic si cade sub 5 pe IMDb e tocmai din cauza ca pur si simplu exista ca remake si mai putin e obiectiv in ce priveste filmul.

Subiectul e asa cum am precizat mai sus legat de prima intalnire cu un extraterestru - Klaatu, avand forma identic cu cea umana, aterizat in New York cu nava (= clasica farfurie in varianta 1951) si avand pe post de bodyguard pe .. GORT = un robot indestructibil (mare in 1951 si gigantic in 2008). Evident noi = the humans, aranjam un comitet de primire presarat cu tancuri, soldati si tot tacamul considerand vizita 90% ostila. De aici mai departe o sa las story-ul sa fie descoperit, daca nu e cunoscut deja, si o sa ma intorc la comparatia 1951-2008 la nivel de movie making. Evident sub aspect vizual, de fapt tehnic in general, varianta noua sta mai bine, si efectele arata ok (desi s-au gasit destui sa critice si partea asta..) . Ca distributie, desi as putea sa par un pic ironic chiar daca nu vreau, in rolul lui Klaatu in varianta 2008 a fost distribuit Keanu Reeves, si cred ca nu putea sa existe alegere mai buna (in ce priveste partea cu ironia :) .. see the movie) . In original rolul e sustinut iar cat se poate de ok de Michael Rennie - actor ceva mai putin cunoscut. Desi in teorie e acelasi film nu e aceeasi partitura. As putea zice ca interpretarile is foarte mult in ton cu linia filmelor. Cel din 1951 e un film 200% pacifist. Cel din 2008 beneficiaza de o doza buna de ... "war for peace" - ca idee transpusa pe ecran. Asta e posibil si una din cauzele pentru care a fost blamat, dar pana la urma filmul pleaca din alta perspectiva.

Ca sa trag linia, pana la urma si mie imi lasa o impresie ceva mai buna varianta originala, si pot zice ca "The Day the Earth Stood Still" din 2008 are cateva scapari din care poate cea mai mare e partea de scenariu care se leaga direct de titlu, care in 1951 avea un sens clar in film iar in varianta noua e doar de dragul de-a fi acolo. Cu toate astea productia din 2008 nu e in sine un film prost ( chiar daca extraterestrii isi beau ceaiul la McDonalds :) ), nu pot nici sa zic ca e bun, e doar o alta abordare fata de 1951, poate nu atat de bine legata, dar e ok si nu plictiseste. Un lucru e clar, ratingul de pe IMDb e cauzat in mare masura de o comparatie cu originalul, si nu de o evaluare strict fata de remake. Nu am fost nici pe departe atat de dezamagit pe cat am fost de "Knowing" sau "The Happening" sau de alte productii care se leaga fie de alien contact, fie de Terra in danger, fie de ambele.

Rating: 3 out of 5 ( pentru ambele, cu un + spre '51 )

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu