duminică, 16 august 2009

Strange Days (1995)




Tind sa cred ca am vazut majoritatea productiilor de buget marisor care tin de action/sci-fi din decada '90 dar din cand in cand mai apare cate una in peisaj pe care am scapat-o. "Strange Days" e un film care probabil poate fi considerat mai mult de actiune sau thriller decat SF, fiind plasat intr-un 1999 fictiv privit intr-o lumina destul de intunecata ( ...poate cam prea intunecata pentru anul de productie '95 ). Ma rog, toata plasarea temporala nu e pana la urma decat ca sa adauge un pic de tenta apocaliptica prin contextul de new millenium, care poate sa para un pic perimat acum, dar ajuta la atmosfera. Atmosfera care aduce mult a "Blade Runner". Am vazut "Blade Runner" acu' mult mult timp in urma si sper sa nu zic prostii prea mari pentru ca mare lucru nu-mi aduc aminte in afara de Harrison Ford, Rutger Hauer, androizi, muzica de Vangelis si impresia de film-noir plasat in viitor. Cam aceeasi feeling de SF noir il avem si aici (pentru mai multe referinte: http://en.wikipedia.org/wiki/Film_noir#Science_fiction_noir ) .

Partea de SF din film se rezuma in mare la SQUID - Superconducting Quantum Interference Devices, utilizate pentru a inregistra trairile purtatorului pe un simplu disc, si a le reda ulterior oricui din aceeasi perspectiva senzoriala ca perceptie la nivel de cortex. Foarte pe scurt, intriga pleaca de la un fost politist, actualmente traficant de astfel de "amintiri" (interpretat de Ralph Fiennes intr-un rol un pic unusual fata de majoritatea in care l-am mai intalnit), care ajunge in posesia unui disc cu o inregistrare... mai aparte sa zicem, ca sa nu divulg nimic esential. Am zis "foarte pe scurt" mai sus, pentru ca la discul respectiv se ajunge pe undeva pe la jumatatea filmului daca nu chiar dupa, itele povestii fiind ceva mai complicate. De fapt ca impresie generala la final ai putea zice ca parca asteptai un pic mai mult dupa constructia din prima parte, iar deznodamantul pare putin prea simplist ca amploare. Dar daca stai sa te gandesti se incadreaza bine pana la urma pe aceeasi linie cu titlul filmului: "Strange Days".

Regia filmului e semnata Kathryn Bigelow ("Point Break" cu Keanu Reeves si Patrick Swayze - probabil cel mai cunoscut titlu din filmografie, "K19: The Widowmaker", "Near Dark", etc), iar scenariul James Cameron (si producator de altfel) unde nu cred ca mai e nevoie de foarte multe detalii (T1, T2, Titanic, etc). Nu am foarte multe de comentat la regie si scenariu. Totusi, pe langa ce ziceam mai sus vis-a-vis de story, probabil ar mai trebui sa amintesc ca filmul e R rated (18+) - si nu e degeaba. E un film dur, unele scene fiind destul de "sick" (alt termen nu gasesc acum). Cred ca ar putea fi comparabil cu "Training Day" sub aspectul asta - in sensul ca scenele dure is mai aproape de senzatia de real decat eu stiu.. usual "blood & stuff" dintr-un horror care desi poate mai violent vizual lasa clar impresia de fictiune. So... din punctul asta de vedere, cum ziceam in ce priveste vreo doua-trei scene cred ca e cam exagerat = se putea si fara. Revenind la aspecte pozitive ar fi doua care merita amintite: imaginea - contribuie mult la feelingul de "Blade Runner" iar cateva cadre de pe final is chiar faine (ma refer la cele trase prin ploaia de confetti in particular); coloana sonora - Graeme Revell in pozitie de compozitor principal dar la care se adauga si Deep Forest unde is chiar ramas fara comentarii.

In opinia mea filmul e bun dar mai are pana la a fi perfect, daca exista asa ceva... Din pacate pe langa faptul ca e tras in jos de ceea ce ziceam mai sus vis-a-vis de cateva scene (desi daca stau sa gandesc la rece adauga la impact..), tot in ce ma priveste se mai exagereaza cred si la nivelul unor idei de fond.. dar na.. poate e iar doar o impresie subiectiva. Totusi, comparatia cu "Blade Runner" de mai sus s-ar putea sa fie cam mult valoric vorbind ( poate ca ar mai trebui sa vad "Blade Runner" o data ca sa fiu sigur... :) ).

Rating: 4 out of 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu