duminică, 9 august 2009

Push (2009)




Ma gandeam ce sa aleg ca topic saptamana asta intre "Borsalino" (1970), un clasic francez cu Delon & Belmondo si "Push" (2009). Daca ar fi fost sa ma ghidez dupa the best movie seen during the week clar ar fi fost prima varianta. De fapt.. mai mult, daca as incerca sa evit din discutie complet productiile derizorii, categoric ar fi fost prima varianta. Totusi.. din motiv ca "Borsalino" e aproape complet inaccesibil = varianta pe care-am vazut-o a fost un low quality VHS, iar prin comparatie "Push" ii mai de actualitate sa zicem prin prisma anului de productie macar... cu riscurile de rigoare raman la "Push".

Nici nu prea stiu de unde sa incep... In general incep cu doua-trei hinturi legate de subiect. Dar hai sa incerc sa pornesc cu partea pozitiva din film tura asta pana ce n-o uit: Cool effects. Chiar is faine. Gata, am terminat cu plusurile. Revenind la subiect, cred ca pot sa fiu la fel de scurt: X-Men. Ma rog, un pic mai light, dar aceeasi idee - people with out of normal abilities fighting each other - motivul.. ceva legat de o valiza cu un ser, nu cred ca are sens sa zic mai mult pentru ca n-ar mai ramane mai nimic de vazut, iar in plus filmul curge destul de haotic ca sa pot sa fac un rezumat coerent. Cam asta cred ca ar fi termenul de baza de fapt in ce priveste "Push": haotic ...

Dupa juma de ora de film eram convins de doua lucruri: 1. scenaristul e ori incepator, ori varza, ori both; 2. regizorul si-a inceput cariera cu videoclipuri. In ciuda faptului ca am vazut filmul undeva intre 2 si 4 dimineata, mi-am mai pierdut cateva minute dupa pe IMDb sa-mi confirm presupunerea. Cu prima am nimerit-o: a sasea productie ca scenarist la CV-ul respectivului, unde primele cinci is filme de duzina = ori serie B ori TV stuff, toate sub 5 ca rating. Ma rog.. pe de alta parte, efectiv au fost faze in care nu puteam sa-mi dau seama daca replicile suna atat de cretin din cauza scriptului, sau distributia ii de vina. Inclin sa cred totusi ca-i mai mult prima cauza, desi si pe majoritatea actorilor i-am mai prins in roluri mult mai bune.

In ceea ce priveste regia n-am mai nimerit-o. Chiar am fost usor surprins, Paul McGuigan mai avand la activ printre altele si "Lucky Number Slevin", film care mi-a facut o impresie destul de buna cu ceva timp in urma. Totusi n-am mai nimerit-o exact, pentru ca mergand un pic mai departe (ceva era mult prea evident ca s-o dau complet in bara, trebuia sa ma lamuresc ce mi-o dat dureri de cap doua ceasuri), la montaj gasim pe cineva la care juma din productii ca editor is concerte. Ma rog, apare si "Transporter" pe-acolo ca exceptie. O sa dau un exemplu.. Pe o bucata de film, de la un punct, am inceput sa numar secundele pe cuts/taieturi = cat timp sta camera pe o scena/cadru pana ce se trece la urmatoarea (sper ca n-am dat-o prea tare pe langa cu terminologia). Cred ca in decurs de vreo 4 minute, n-au fost decat vreo doua cazuri cand am depasit 3 secunde la numaratoare ca durata de scena/cadru. E absolut ingrozitor .. Inteleg un montaj care sa imprime cat mai puternic ideea de actiune alerta da' totusi .. Am zis la "Babylon A.D." ca la partea de editing poate fi dat ca exemplu de "how not to do it". Nu stiu daca aici e mai prost sau mai bun, dar in mod sigur e mai annoying. La asta se mai adauga si imaginea.. Da' aici poate is mai subiectiv deci n-o sa insist atat. Bineinteles ca avem the "shaky" kinetic camera cuplata cu montaju' de mai devreme ca sa fie completa ameteala, dar asta e mai putin observabila decat filtrele de culoare. Nu stiu... cum am zis poate tine de gust, dar partea asta mi s-a parut horror in film, cred ca il preferam in black & white in loc de salata verde-galben-rosu.

O sa ma opresc cu o recomandare alternativa, ca in alt fel nu prea stiu cum sa-nchei legat de "Push" (apropo - peste toate filmul se mai termina si in plop partial .. poate poate iese de-o continuare). So, personal nu m-a prea atras niciodata "X-Men", dar daca va place genul try "Wolverine" - ultima productie din serie iesita tot anul asta. Nu e cine stie ce, dar ca tema generala e aproape de "Push", e entertaining si e decent made ca cinematography & editing.

Rating: 2 out of 5 ( si asta pentru ca totusi cred ca se poate si mai rau = probabil fara cool effects :) )

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu