duminică, 29 august 2010
Pandorum (2009)
Stau si ma gandesc la "Splice" din intrarea de saptamana trecuta, si fix cam ce scriam acolo se aplica la "Pandorum". Mai exact, e exemplul perfect de film care are problemele lui care nu-l prea lasa sa sara de un anume nivel din pacate, dar pentru cine e interesat de nisa/gen reuseste sa ofere mai mult decat suficient.
Nisa e SF thriller si poate cu usoare accente de horror (nu cu experimente genetice in prim plan tot apropo de "Splice" ... desi avem si asa ceva) . Filmul pleaca de la trezirea dintr-un somn/conservare artificiala de lunga durata a doi membri ai echipajului - un caporal si un locotenent - a unei nave de colonizare trimisa dinspre Terra in prag de colaps spre o planeta cu ecosistem similar. Din pacate, pe traseu ceva se pare ca s-a intamplat, nava parand initial a fi intr-o oarecare deriva fara nici un alt membru de echipaj la control si cu nivelul energetic la minim (sistemele electrice fiind bazate practic pe un soi de dinam ce permite reincarcare manuala de scurta durata). In plus nivelul efectiv de life support e pe cale de a ajunge la pragul critic in lipsa resetarii reactorului ce alimenteaza nava - de altfel si motivul pentru care cei doi se pare ca au fost treziti in mod automat. Compartimentul unde se afla insa respectivii pare a fi complet izolat de restul navei si usa blocata. Concluzie: caporalul pleaca/e trimis la inaintare prin conductele navei pentru a iesi din compartiment si a reseta reactorul (fiind de altfel si singurul ce pare a sti cum trebuie sa faca asta).
Cam asta ar fi doar intriga filmului, la care se adauga si ca printre efectele initiale ale somnului se afla si o lipsa temporara a memoriei ce face situatia si mai de neinteles pentru cei doi initial. Iar modul cum evolueaza subiectul, si dezvaluirile vis-a-vis de istoria situatiei curente pana la final, pot sa zic ca e printre putinele din filmele vazute in ultima vreme care mi s-au parut a avea ceva consistenta si nu ti se dau pe tava din prima. In plus, surpriza de final, vine chiar pe final :) = dupa una anterioara marisoara care eu personal n-am intuit-o.
In concluzie filmul sa zicem ca ar fi ceva intre "Alien" - primul, "Sunshine" si "Event Horizon". De fapt cred ca s-ar mai putea pune la gramada si alte titluri unde actiunea are loc undeva pe o nava in conditiile unei situatii limita. Pe scurt din "Alien" avem partea de prezenta extraterestra ostila (ma rog, ca light spoiler sort of extraterestra in cazul de fata ...), din "Event Horizon" partea de inamic uman/dementa acumulata in conditiile de izolare, iar din "Sunshine" ... ambele (acolo venind oarecum la pachet) + partea de salvare a omului ca specie. Din pacate filmul pierde din cauza ca devine usor haotic la anumite momente si dorind sa mai adauge la atmosfera poate nu mai e destul de clar vis-a-vis de ce se intampla ( sau eram eu prea adormit cand l-am vazut ... si asta fiind o explicatie plauzibila :) ). Contribuie in sensul asta o imagine si un montaj care nu mi se par foarte fericite in anumite momente. In orice caz, chiar daca mai sunt ceva scapari pe ici colo as putea spune ca exista si un factor pozitiv pe partea asta - mai exact pe mine cel putin m-a facut sa mai vreau sa-l mai vad o data (cand oi avea timp ...) in conditiile in care imi e clara din start desfasurarea :) . Oricum, farmecul dat de partile imprevizibile ramane la prima vizionare si chiar e acolo, ceea ce conteaza mult pentru un "outer" space SF thriller ;)
Rating: 4 out of 5
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu