vineri, 10 decembrie 2010

Balibo (2009)




Nu m-am uitat ce am avut pe blog anul asta dar probabil e cel mai greu film de vazut din toate. Asa cum zice si posterul e bazat pe fapte reale, si in principal asta ar fi motivul cred si mai putin scenele dure (care nu sunt chiar multe). Daca ai vazut "Hotel Rwanda" si ti s-a parut dur, poate ar fi bine sa eviti "Balibo". Sa nu fiu inteles gresit - ca film, drama istorica, merita probabil toata atentia. Asa cum am zis de nu stiu cate ori pe blogul asta nu prea sunt pentru filme care sa puna accent pe real life (in special pe cea din Ro pre/post '89) si iar repet a nush cata oara ca in general vreau ca un film sa ma scoata din realitatea de zi cu zi. Ce tine de history insa (cu cat mai departe in timp cu atat mai mult) e exceptia care confirma regula pentru ca de obicei vad ca pe o ... poveste :). Totusi in cazul asta e genul de pelicula care iti lasa o dorinta acuta de a porni o petitie online catre Bill Gates ca sa inceapa sa cumpere fabrici de arme si sa le reorienteze pe productie de conserve (idee de nou branch pentru Microsoft :-p).

Care e povestea pana la urma ? Filmul prezinta o bucatica din istoria unei tarisoare care se numeste Timorul de Est si care pe undeva prin 1975 si-a declarat independenta ca fosta colonie fata de Portugalia, urmand a intra aproape imediat sub ocupatia vecinilor din Indonezia. Evident cum lasa poate de inteles si afisul toata povestea n-a fost chiar pasnica (si la fel se pare si anii care au urmat), desfasurandu-se mai mult si sub acceptul tacit se pare a tarilor invecinate, indeosebi a guvernului australian. N-o sa ma apuc sa dezbat mai mult subiectul din pdv politic pentru ca nu ma ocup cu asa ceva iar asta e un blog de film. Actiunea se invarte in jurul a sase jurnalisti australieni prinsi in evenimentele respective. Mai exact filmul urmeaza pasii ultimului din ei venit in Timorul de Est pentru a afla ceva de soarta primilor cinci. Care e soarta ... see the movie ...

Pelicula merge simultan pe cele doua directii - traseul parcurs de cel de-al saselea jurnalist in cautarea celorlalti dinaintea sa cu flashbackuri din aceleasi locuri prin care a trecut primul grup. Filmul e excelent lucrat din punctul asta de vedere. E greu de descris sentimentul creat ... dar ideea e ca reuseste ce isi propune. Filmul nu iti serveste finalul imediat pe tava, mergand asa cum am zis, din aproape in aproape pe firul investigatiei, care totusi nu poti spune ca se agraveaza de la pas la pas explicit in ce priveste soarta celor implicati. Dar cumva, dupa un timp (nu prea lung), chiar daca nu stii nimic despre baza reala, ajungi sa simti ca nu urmeaza ceva de bine, senzatie care creste pana ce ajunge la maxim in punctul final (sau mai bine zis in punctele finale ca avem doua) - maxim care duce pana la urma la un fel de repulsie rezultand in ideea legata de conserve din introducere ... :) ...

Regia e fara comentarii - de asta tine tot ce am incercat sa explic mai sus. Nu e un film care sa te faca sa te simti bine si ii reuseste. Tehnic contribuie mult la tensiunea creata si montajul (numai daca stai si te gandesti cum sunt intercalate flashbackurile cu primul grup de jurnalisti, care sunt relativ lungi fata de tehnica uzuala pentru asa ceva) si chiar imaginea - fiind unul din cazurile unde shaky cam (sau kinetic ca sa-i zic pe numele "stiintific") e folosita cu cap. Pe partea de soundtrack o avem pe Lisa Gerrard ( "Gladiator", "Man on Fire", etc ) care sincer credeam ca e doar pe partea de voce pana la filmul asta, dar se pare ca si compune ( si nu suna rau ). Ar fi pana la urma si un punct slab, zic eu, in film - si anume cateva tendinte usor cliseico/siropoase in scenariu completate de overacting din partea distributiei dar pe ansamblu nu sunt multe momente si se pierd printre restul.

Concluzie - mult mai bine decat parerea mea generala vis-a-vis de filmul australian in ciuda unui buget care nu pare sa fie foarte mare ; de vazut daca ai dispozitia necesara pentru o drama sau vrei sa mai adaugi ceva la cultura generala vis-a-vis de bucata aia de glob ; clar de evitat daca ai chef de o comedie ... :)

Rating: 4 out of 5




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu