duminică, 17 aprilie 2011

The Informant! (2009)




Welcome to the corn mafia world .. un pic exagerat, dar cam asta ar fi impresia dupa ce ai vazut primele 10 minute din film. Film care e bazat pe un caz real, cel al ADM, unul din cei mai mari procesatori de cereale worldwide. Ca gen nu prea stii unde sa pui filmul - pare o drama cu o serioasa cantitate de satira/umor sec si evident suficient de documentaristic. Relativ la ultima parte poate ar fi bine sa incep cu un pic de istorie ...

Pe la mijlocul anilor '90 respectivul conglomerat amintit mai sus a fost implicat intr-un scandal de price fixing la nivel global. Daca termenul nu-i foarte clar in vreo doua cuvinte e vorba de negocierea explicita a preturilor, sau a altor factori care sa influenteze preturile intre mai multe firme in teorie concurente, implicate in aceeasi industrie, cu scop de profit maxim, chestie care e ilegala pe mare parte din glob cel putin pe anumite piete din ce mai stiu eu. Revenind la film, si la cazul amintit, ADM a ajuns sa fie investigata de FBI in US, pe baza informatiilor oferite de unul din angajatii din varful companiei si anume Mark Whitacre, sef de divizie (pana la ora actuala se pare ca detine recordul de cel mai aproape de varful ierarhiei dintr-o corporatie care a actionat ca informator impotriva propriului angajator). "The Informant!" prezinta in mare cam toata povestea respectivului personaj, iar ce scrie pe posterul filmului : "unbelievable" e destul de aproape de adevar. Fara sa dau prea multe detalii, o sa ma refer doar la o replica citata aproximativ din film - de ce un tip cu sotie, copii, un salariu de 350000 $ pe an, si ierarhic la doi pasi de pozitia de CEO, s-ar trezi intr-o buna zi ca vrea sa-si faca praf propriul angajator ? Ca light spoiler, filmul nu-ti da un raspuns clar la intrebare. Ai putea alege din mai multe de la o criza de constiinta pana la chef de a juca un rol de James Bond in everyday life (ma rog .. less the action, more the feeling), dar cam toate se contrazic una pe alta. In fine ... as zice prea multe daca as continua ideea + opiniile is destul de personale (ceea ce si cred ca filmul vrea de altfel, fiecare sa traga ce concluzii poate) ... asa ca ma opresc cu partea asta aici.

Cred ca e primul film de Steven Soderbergh care mi-a placut. Nu extraordinar de mult, dar pot sa-l consider ok - nu m-a plictisit, ceea ce s-a cam intamplat cu trilogia "Ocean's ..." sau cu alt real-case based movie: "Erin Brockovich" (inca n-am apucat sa vad "Traffic"). Ca general feeling mi-a adus un pic aminte de "Catch Me If You Can" de Spielberg, care e tot ecranizare dupa un caz real, desi acolo e cu totul alta poveste. Matt Damon, care din nou, nu e chiar pe lista proprie a actorilor preferati cred ca face unul din cele mai bune roluri din cariera aici. In rest, nu prea stiu ce sa zic. Imaginea si montajul is specifice Soderbergh ca sa zic asa = ideea cel putin pentru perceptia mea e sa-ti dea un aer de real drama cu o nuanta de happened candva acu nush cati ani (ceea ce e si cazul pana la urma aici). Coloana sonora vine pe partea de comic/satira a filmului, si probabil e principalul element pe "technical area" menit sa mai detensioneze atmosfera.

Overall, a watchable movie, dar parca mai putin decat m-am asteptat (si apropo de asteptari, in alt sens insa ... ce vezi in trailer nu prea rezoneaza cu ce vezi pe ecran in final ... = less comic, more drama)

Rating: 3 out of 5




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu