sâmbătă, 9 aprilie 2011

Jianyu (2010)




"I would turn into a bridge for 500 years and endure the wind and rain"

Chit ca suna la fel de melancolico-lacrimogen ca o pisica murata mieunand in ploaie, asta e una din putinele (daca nu chiar singura) parte buna din prima jumatate de script a filmului despre care scriu azi. Si totusi scriu, pentru ca exista si a doua jumatate (ori o fi pentru ca is si eu cam in acelasi mood cu "lirismele" de mai sus ... combinat cu o nuanta intensa de nervi probabil vizibili)

"Jianyu" sau mai pe englezeste "Reign of Assassins" ar fi cica ultimul film regizat de John Woo, dar de fapt nu chiar de el ... cum vine asta ? Pai ... John Woo se pare ca s-a ocupat doar de cateva action scenes din film in mod direct si pe afis a aparut mai mult pentru marketing. Dar, probabil asta conteaza mai putin. Filmul e un wuxia = asian fantasy = with ancient martial arts mastering heroes (mai mult sau mai putin zburatori) + the related setting (de obicei China de ev mediu). Chiar daca am mai scris in cateva randuri de bine de cinemaul dinspre rasarit genul asta nu m-a prins niciodata, plecand de la dezamagirea avuta fata de probabil cel mai cunoscut titlu "Crouching Tiger, Hidden Dragon". Singura exceptie ar fi "Hero" care e decent ca story si excelent lucrat vizual. Revenind la "Jianyu" pot sa zic ca am mixed feelings .. dar mai bine sa intru un pic in story intai ..

Se zice ca long ago, un calugar budist a reusit sa deprinda tainele ascunse ale kung-fu-ului ... dupa care si-a dat duhul. Dar chiar daca duhul a plecat spre alte taramuri mai luminoase ... corpul i-a ramas in planul terestru. Si avand in vedere CV-ul decedatului se pare ca respectivele ciolane au fost ridicate la rangul de moaste, zvonindu-se ca norocosul care le poseda va fi mare si tare in ciomagirea potentialilor dusmani utilizand tehnicile traditionale + va beneficia si de diverse alte puteri din zona artelor martiale. Ei, din cauza asta, o gramada de lume, printre care mai multe clanuri de asasini incearca sa puna mana pe moaste care ajung sa fie impartite in doua pana la urma. Filmul porneste cu un atac asupra unui ministru care are jumatate din relicve, pus la cale de una din organizatiile criminale amintite mai sus si anume "Piatra Neagra". In urma atacului ministrul si fiul sau sunt ucisi, iar moastele sunt furate de una din membrele clanului care fuge cu ele. Cel putin asta e ce ni se arata in start. Evident, chestia asta nu pica prea bine sefului de clan, un fel de Darth Vader cu gluga pe ochi si cu o voce schimbata suieratoare (dar live, fara filtre aditionale ca n-avem tehnologia necesara in China evului mediu). Concluzia e ca respectiva asasina ajunge persona non grata si pe lista de most wanted pentru recuperarea pierderilor.

Ar mai fi cate ceva de zis din prima parte a filmului pe langa punctul de plecare de mai sus dar nu vreau sa spun chiar tot. Mai ales in conditiile in care ce-i mai sus cuprinde destul de mult din actiunea esentiala pentru prima jumatate de pelicula. Asa cum am zis si in intro aceasta prima jumatate e ... cum sa-i zic ... varza. Chiar daca vizual si sonor (ca tot filmul de altfel) e superba. Pana si actorii merita suficienta apreciere pentru cum reusesc totusi sa tina in picioare un script care pe bucata asta e plin de dramatism exagerat tipic asiatic, e greu credibil chiar si pentru o fantasy story parand mai mult stupid, si mai are si secvente de flashback intercalate atat de aiurea incat is puncte care ar trebui sa le vezi de doua ori cu atentie ca sa intelegi ceva. Ceva insa se schimba la mijloc ... actiunea incepe sa prinda sens. Un love story care pare destul de cretin initial scoate la suprafata un substrat mai complex care ajunge sa fie primul twist major din film, si chiar daca il simti ca vine de la un punct tot e suficient de puternic ca sa prinda (cu tot dramatismul si the cheesy part care uneori tind sa fie un pic prea nuantate, dar asta e ceva specific in asian cinema pentru romance stuff). Totul incepe sa prinda sens (alt sens mai exact ..) in partea a doua. Pana si fazele care esti tentat sa le iei la misto initial, cum am facut-o si eu mai sus cu vocea lui Darth Vader au o explicatie diferita de "hai sa scriem asa in script ca pare mai cool". Nu, cel putin pentru o parte din ce ti se pare ca intra la categoria asta initial, ai un motiv care il primesti in a doua jumatate de film, iar pentru faza cu vocea e chiar al doilea twist major care explica multe, dar poate e mai bine sa las privitorul sa descopere fara sa mai zic nimic in plus :)

Cum am zis, am mixed feelings ... Din pacate prima jumatate de film e undeva intre boring, stupid, tras de coada si greu de pus cap la cap (trailerul s-ar putea sa fie si el destul de sugestiv pentru asta by the way) si din pacate filmul tine doua ore. Iar prin jumatate, inteleg chiar jumatate = ai cam un ceas de asteptat ca sa incepi sa vezi ceva care sa te tina in fata ecranului, in afara de aspectul vizual. Dar poate pana la urma pentru un film e mai bine asa = sa se salveze in final, in loc sa inceapa bine in prima parte si sa se ingroape in a doua (oricum de preferat e sa nu se ingroape in nici una ...). Daca ar fi sa dau ratinguri pe bucati as zice 2 pt prima ora si 4 pentru ultima, asa ca, facand media ...

Rating: 3 out of 5




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu