duminică, 2 octombrie 2011

Devil (2010)




Is foarte foarte obosit dupa vreo patru zile de umblat prin alte parti decat resedinta obisnuita deci nu prea is in forma maxima pentru scris. Din fericire "Devil" nu e un film care sa manance foarte mult timp, cel putin cu subiectul, pentru ca daca as zice prea mult as strica in acelasi timp prea mult din ce ai de vazut.

IMDb-ul trece la gen Horror, Mistery, Thriller (uzuala ordine alfabetica). Dupa mine filmul e departe de definitia clasica de horror pe care ai avea-o in minte, si mai mult deci spre a doua parte. Remember "Fallen" cu Denzel Washington ? Probabil unul din cele mai bune filme pe care le-am vazut ever care e cumva pe aceeasi tema = devil, demon, etc presence among humans. Ce avem aici e destul de departe calitativ zic eu dar ca nivel de "horror" e in aceeasi zona. Adica una mai aparte = nu cred ca e nici scary (trailerul e inselator), nici n-are tone de mate sfartecate, ochi scosi, si alte posibile feluri din meniul clasic din "Saw" (ce sa fac, tot la asta ajung ca exemplu, e de referinta dupa cate parti au scos). Partea de horror e pur si simplu legata de prezenta malefica din titlu care aici apare intr-un context relativ original. Ideea e next: one day ... un politist din Philadelphia se trezeste cu un caz nou dupa micul dejun = un cadavru aparut din senin pe un camion, care dupa o scurta investigatie se determina a apartine unui sinucigas ce a sarit printr-un geam al unui zgarie-nori din apropiere. In care zgarie nori ... coincidenta (sau nu... evident :) ) face ca 5 persoane sa ramana blocate intr-un lift. Where ...

... the movie will show what happens ;) . Eu repet aceeasi fraza boring ca de fiecare data si nu mai zic nimic in plus :). Sunt destul de sigur ca pentru multi posterul nu prea ar ridica interesul pentru film ci ar face fix pe dos. Evident cauza e taglineul "From the mind of M. Night Shyamalan". Ok, don't run now :) daca nu s-a observat inainte ... Omul asta, cum am mai scris-o si mai demult, a reusit sa scoata un film excelent in "The 6th Sense" si dupa a cam dat-o in bara. Doar "Unbreakable" a mai fost cat de cat la un nivel peste medie, si "The Village" a avut ceva potential dar cam facut praf. In rest, din ce in ce mai rau ... Incep sa cred ca problema principala a fost regia, sau modificarile pe care le face regizorul la propriul script cand e pe platou. Se pare ca pentru mai sus amintitul pozitia asta nu-i prea recomandata, pentru ca aici vedem rezultatul cand se limiteaza doar la story, adica ceva mai bun. In destule din productiile de pana acum (nu mai analizez daca in toate sau nu), a incercat sa scoata un final "surprise" intr-o oarecare masura dar n-a prea reusit sa ajunga la efectul primului. Nici aici nu e chiar acolo insa ceva sanse de neasteptat sunt, si macar nu e o calamitate sfarsitul ca in alte cazuri. Chiar daca e usor in plop (si poate si previzibil totusi daca esti mai odihnit), filmul e departe de a fi varza care fost spre exemplu "The Signs" pe partea de incheiere. Si, ma repet, cred ca tine mult si de faptul ca regia a fost lasata tura asta pentru altcineva.

Cu toate ca pare a fi distribuit de Universal, nu cred ca filmul a avut cine stie ce buget, si asta cam trage in jos pentru ca pare destul de cheap in anumite parti. Chiar si asa ce tine de imagine, montaj, sunet ii relativ ok. Mi-au placut in special travelingurile pe dos care le ai in trailer si care pornesc si filmul. Chestia care mi-a placut insa cel mai mult a fost jocul actorilor (poate o fi din cauza experientei de saptamana trecuta, nush ...). Nu avem pe nimeni generator de incasari in distributie = vreun nume ultra-cunoscut, dar interpretarea mi s-a parut suficient de credibila, iar partea care o face interesanta e ca avem caractere destul de diferite. Ok, nu mai lungesc intrarea (pentru ca deja casc :) ) si chit ca mai jos am o concluzie asemanatoare cu previous week pe ansamblu impresia a fost mult mai buna.

Rating: 3 out of 5 (mult spre 4 .. cred ca ar trebui sa incep sa dau cu virgula ...)





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu