sâmbătă, 31 decembrie 2011

Sherlock Holmes 2 (2011) vs. Mission Impossible 4 (2011)




.. sau, ca sa fie titlurile in formula completa: "A Game of Shadows" vs. "Ghost Protocol". De ce "vs." ? Pai, pentru ca s-au lansat simultan (si in Ro si pe-afara), pentru ca ambele desi diferite, intra pe aceeasi nisa de action cu potential de blockbuster, pentru ca "the main villain" vrea cam acelasi lucru, pentru ca si unul si altul sunt sequels, si .. pentru ca suna bine ca titlu de blog post :p .

In continuarea la "Sherlock Holmes" avem un story, sau mai bine zis un script, ceva mai "hollywoodian" decat in primul. Sau cel putin mai a la James Bond. Holmes + Watson au de lucru de data asta cu inamicul cel mai cunoscut probabil de pe partea literara = prof. Moriarty. Care individ (light spoiler), dupa achizitionarea de armament, fabrici de armament, etc, samd, are ca scop declansarea unui razboi mondial care sa-i justifice investitia. Well ... Daca acum doi ani am fost surprins (foarte) pozitiv de cum a reusit Guy Ritchie sa resusciteze clasicul personaj, tura curenta rezultatul nu mai e chiar atat de impresionant. Asta pentru ca inevitabil faci o comparatie cu primul. Daca insa ai sarit primul film, ce ti se ofera e o productie destul de diferita de ce ai in mod obisnuit pe ecrane ca film de actiune .. + comedie .. + un pic de drama .. + exploatarea perioadei de sfarsit de secol XIX (= ai putea zice si un pic de "fantasy") .. + altele.

Chiar daca fata de primul episod partea de mister de elucidat se cam pierde (de asta mi-am si permis spoilerul mai sus) restul ramane acolo. Adica un mix de all-genres-in-one, garnisit cu aceleasi interpretari de top din partea actorilor, aceleasi efecte de slow motion care-ti aduc aminte de perioada de glorie a primelor filme de John Woo, o coloana sonora poate nu chiar la fel de stralucita ca prima dar mana lui Hans Zimmer inca se simte, si poate cel mai important ... "the British charm" ca sa-i zic asa, care-l au usually productiile mai "contemporane" ale lui Guy Ritchie = in frunte cu "Snatch" pe post de exemplu.

Trecand la cealalta jumatate din titlul postarii, ultima parte din "Mission Impossible" incepe sa sufere de aceeasi probleme ca si the Bond movies (ca tot ziceam mai sus) = 1. alt regizor, alt feeling pe acelasi context cu aceleasi main characters 2. nu prea mai ai sanse sa tii minte (daca nu esti vreun fan sarit) ce si cum s-a intamplat prin restul, dar din fericire prea multe elemente de continuitate n-ai .. desi asta s-ar putea aplica bine mersi si la Holmes, dar deocamdata cu doar doua parti inca nu-i cazul. Ca story, dupa cum ziceam avem cam aceeasi idee. Un individ cu ceva resurse financiare vrea declansarea unui razboi global, diferenta fiind ca in cazul de fata scopul nu e financiar ci pure madness. Mai multe n-o sa divulg, pentru ca as strica din principalul atu al fiilmului. Si anume ...

La vreo doua ore si douazeci de minute care le are, nu le simti. Actiunea, chiar daca n-are cine stie ce subiect in spate, e destul de bine construita incat sa nu te plictiseasca cu siruri interminabile de fights & explosions ( as in "Transformers" ). Ai suficienta variatie, de la locatiile de desfasurare = pozitia geografica, pana la cladire efectiv = Kremlin + Burj Khalifa. La care se mai adauga si elementele intalnite in restul seriei = the gadgets & the sidekick team (complet schimbata tura asta, desi Ving Rhames are o scurta aparitie pe final). De fapt asta cred ca e elementul cel mai atractiv din tot filmul, pentru ca daca nu l-am avea decat pe Tom Cruise ca un Ethan Hunt solitar ar fi cam "just another Bond" clone.

Problema fata de Holmes aici e ca pe partea de acting, daca esti un pic atent, iti cam vine sa dai ochii peste cap. Tom Cruise & Michael Nyqvist (the bad guy) isi fac treaba cat de cat. Dar in rest ... daca veni vorba de the sidekick team ... avem un amestec de acelasi Jeremy Renner de prin "Hurt Locker" (= rol de drama pura), acelasi Simon Pegg de prin "Hot Fuzz" (= rol de comedie pura), si o Paula Patton pe care n-am mai vazut-o pana acum pe nicaieri, dar nici nu stiu daca imi doresc s-o mai vad (cel putin din pdv calitati actoricesti). Dar pana la urma rezultatul e tolerabil, motivul fiind .. regia = Brad Bird. Daca nu suna cunoscut, e acelasi om din spatele .. "Ratatouille" & "The Incredibles" de la Pixar. Iar partea cu tolerabil nu rezulta din cauza unei regii de exceptie, ci tocmai ca daca stai si te uiti mai bine .. ai un pic de cartoonish atmosphere in tot filmul (de fapt e ca un fel the "The Incredibles" intr-o nota mai serioasa), care atmosfera mai justifica ceva overacting pe ici pe colo.

So .. pentru ca deja am scris muuult :) si nici nu prea mai am idei, ce pot sa zic ca o concluzie scurta e ca ambele titluri merg perfect de vazut ca "filme de vacanta" = just plain entertaining fun .. chiar daca valoric au un pic de diferenta intre ele ..

Rating:
SH 2 - 4 out of 5
MI 4 - 3 out of 5











sâmbătă, 24 decembrie 2011

Real Steel (2011)




Ok .. Stiu .. "Real Steel" nu suna potrivit pentru perioada curenta, dar titlul inseala. Chiar daca filmul a fost lansat prin octombrie, eu zic ca intra in ton cu sarbatorile de iarna. Motiv din care l-am si ales ca subiect (bine .. nici n-am prea avut optiuni vazute recent). Din start o sa zic insa ca ratingul de final e pur obiectiv. Daca ar fi sa ma raportez la "the usual feeling" care e asociat cu zilele astea (sorry, alta exprimare mai fericita n-am la indemana :) you know what I mean), atunci ar fi mai sus cu un punct vis-a-vis la cat de bine se pliaza.

Avem un soi de family story cu un happy end mai mult decat previzibil, dar nu-i o mare problema :) you want it like this & you get what you want. Pe scurt, intr-un viitor nu foarte departe boxul profesionist a fost inlocuit cu robot fights. De acolo si titlul ... Competitorii sunt proprietari de masinarii de otel care se bat in ring pe baza de remote control - by joystick, voice, sau chiar mimica miscarilor executate in afara ringului de player (idee interesanta actually .. ma-ntreb daca n-ar avea potential real cand robotica ar ajunge mai advanced). In contextul asta, avem un ex-boxer real, reprofilat pe noul "sport", care incearca cu chiu cu vai sa faca ceva bani dar o cam da in bara si nu doar "profesional" ci aparent pe toate planurile. Amica, proprietarul atelierului de roboti care devine aproape falimentar dupa esecurile tipului, ii cam da papucii. Fiul, de vreo 10-11 ani, il injura pentru ca dupa ce l-a parasit la nastere, dupa decesul mamei a mai "vandut" si custodia unei matusi (sau mai exact sotului respectivei). Well .. ce sa zic mai mult. Daca vezi primele douazeci de minute deja te prinzi in mare cam ce urmeaza. Si deja am spus ca finallul e in tenta pozitiva. Asa ca .. it's enough :)

Nu am in ce detalii filmice sa intru. Nu pot sa zic ca am asistat la ceva care m-a impresionat punctual in vreun fel ( well .. o sa ma abtin sa incep sa fac "analiza" pe zambetul lui Evangeline Lilly pentru ca ma tem ca nu-i de interes general :) ). Filmul overall insa cum am zis-o e perfect daca vrei ceva light, care sa-ti induca (sau sa accentueze) un mood pozitiv-optimist, si sa fie si suficient de alert ca sa te prinda. In plus, in ciuda actiunii, a titlului, contextului de fighting, etc .. rezultatul dupa mine e ceva destul de non-violent (remember, robots fight, not the people) ca sa cam taie orice limita inferioara pentu categoria de varsta din target. E un pic prea .. cum sa zic .. american dupa mine = the obviously happy end, o serie de clisee/faze de dat ochii peste cap + (a bit of spoiler here) la final am avut o senzatie usoara ca am vazut un remake la "Rocky". Dar tocmai asta il face ce am zis mai sus ca e = sort of fit for this time of year. Ocazie la care, transmit si eu "Sarbatori fericite!" to everybody ;)

Rating: 3 out of 5





sâmbătă, 17 decembrie 2011

Babette's Feast (1987)




Am bafta din cand in cand sa nimeresc cate un film care imi pica bine atunci cand il vad .. si care daca l-as vedea la alt moment probabil m-ar lasa destul de rece. Asa s-a intamplat cu "Chocolat" cand l-am vazut prima data. Ma refer la partea cu lasat rece. Si nu din cauza ca l-am vazut iarna intr-o sala de cinema care tot timpul a fost prost incalzita. Pentru ca s-a intamplat si a doua oara. Si ma tem ca si a treia (da, cumva am reusit sa vad filmul ala de macar trei ori). Dar inainte de "Chocolat" a fost "Babette's Feast". E o productie daneza, destul de veche, si care chit ca are un subiect oarecum similar, pe un buget mult mai mic, si e probabil si mai slow si mai boring, totusi azi mi-a mers la suflet ca sa zic asa .. cu accent pe azi. Nu ca ar fi ceva special azi, dar pur si simplu s-a intamplat = probabil alta data nici n-as fi avut rabdare sa trec de jumatate. Well .. am inceput cu un intro destul de lung, si nu foarte la obiect, de fapt pentru ca mi-e cam greu sa scriu despre film din anume motive expuse mai jos. Dar cum ora e tarzie, sper sa termin repede fara sa zic mai mult decat as vrea.

Cine ma stie ceva mai bine, probabil nu m-a auzit vorbind vreodata (la modul serios = in depth) despre religie, credinta, etc, samd. Motivul - dupa mine e o chestie personala, as in your own, yours only & only for you. Asta daca nu esti preot, imam, rabin, vrei sa intemeiezi vreo secta, etc, samd si intra in atributiile jobului sa deschizi gura vis-a-vis de subiect. In caz ca nu, e problema ta in ce priveste convingerile proprii si punct. Deja am scris mai mult decat suficient pentru unde vroiam sa ajung. Si anume ca filmul de fata s-ar putea sa fie nerecomandat din start anumitor categorii de privitori: pe de o parte crestinii fanatici (sa-mi fie iertat termenul, dar exista) s-ar putea sa-l considere usor in batjocura pana la un punct destul de avansat, dar daca rezista totusi pana la final probabil ar fi destul de satisfacuti de deznodamant incat sa se apuce a doua zi de impartit Biblii prin cartier in loc de postari pe IMDb cu "Anti Christian movie" (asta-i citat din ce gasesti pentru "Chocolat" by the way care nu-i departe); pe de alta parte n-as recomanda filmul nici celor ce-s atei convinsi, pentru ca (si ar trebui sa fie clar ca n-am dat nici un spoiler mai sus vis-a-vis de ending) astia ar fi satisfacuti probabil cap coada de film si s-ar apuca de extras scene pentru fb, blogul propriu, wherever sub un titlu de genul "Indobitocirea Maselor. There is no God. Hai la o bere.". Poate is un pic prea radical, dar in ce-i mai sus ma refer la extreme. Daca ma gandesc bine, cred ca, oricat de incredibil ar parea dupa ce vezi filmul, ar prinde mai bine la un musulman, budist, etc. care probabil l-ar privi mai detasat si ar vedea mai clar ideea de fond (pe de alta parte probabil ar fi cam acelasi lucru, daca in film s-ar schimba contextul un pic si cita din Coran de exemplu). A .. era sa uit, mai e o categorie la care ma indoiesc ca merge, dar din alte motive: vegetarieni inraiti, desi aici totusi cred ca (presupunand ca nu intra si in una din clasificarile de mai sus) s-ar gasi destui deschisi suficient la minte sa prinda mesajul din spatele subiectului. Care subiect e ...

... o cina. Mda, ma rog, asta e punctul culminant al filmului - a dinner. Stiu ca m-am lungit pana aici si n-am zis mai nimic, dar nici n-o sa spun. Deja am facut referire la "Chocolat". Ce-i aici nu-i departe, iar "Chocolat" ca exemplu nu prea e un film care merge descris ca subiect pentru ca nu prea ai cine stie ce lungime pe un fir de actiune. Ce pot sa zic, in cazul de fata, e sa ai rabdare si sa fii atent la detalii (is chestii minore, dar care undeva prind un sens, mai mult sau mai putin explicit - ex: think why he sent her to them .. is cryptic, I know :) dar la cat de boring pare filmul in prima parte poate reusesc sa trezesc un oarecare interes).

Sper ca n-am lezat pe nimeni cu ce-am scris mai sus. Oricum, daca am lezat pe careva ar trebui sa fie cam toata lumea :)) , deci asa ca sa scap de toti viewerii (ca si am multi). Inca o data precizez ca paragraful cu pricina implica categoriile cu vederi extremiste. Incredibil dar adevarat, exista si de mijloc (da, de mijloc) sau mai moderate. Dar deja incep sa fac ce am zis ca nu fac ... Asa ca inchei. Inainte totusi... daca am tot vorbit de privitorii care poate ar fi bine sa evite filmul, ar fi cazul si sa-l recomand cuiva. Daca ai vrut ever in your life sa faci sau sa duci la bun sfarsit ceva si soarta, norocol, the kismet, etc n-a fost inca prea ingaduitoare cu tine si te-a purtat prin alte directii, see this. You won't regret it (ma rog .. e recomandat anyway sa nu fii depresiv notoriu :))) pe asta am uitat-o).

Rating: 4 out of 5

Ca sa pastrez totusi actiunea atata cat e (= minima) not spoiled, am preferat ce-i mai jos, care numai trailer nu se cheama a fi. However, un search pe YouTube duce repede la un clip care prezinta o recenzie de 3 minute a unui critic de la NY Times. Problema e ca s-ar putea dupa sa nu mai ai rabdare cu filmul (desi nu-ti da chiar the main stuff), dar pentru cine vrea more info can look for it.





duminică, 11 decembrie 2011

Repo Men (2010)




Din pacate nu mai am la ce sa fac preview, si sunt silit sa recurg la ceva vazut un pic mai demult fiindca saptamana curenta n-am avut timp de filme. Dar cum "demult" n-a fost chiar asa long ago si "Repo Men" e un SF care m-a surprins relativ placut am din fericire subiect. As fi preferat totusi altceva mai accesibil pentru ca trebuie sa incep zicand ca tre' sa ai ceva stomac ca sa poti vedea filmul cap coada (no pun intended :), you'll get it when you'll see the movie) ...

Care-i ideea ? Pai, pe scurt avem de-a face cu un viitor nu foarte departat in care exista posibilitatea de a-ti salva viata (vorba vine ...) apeland la "The Union" - un soi de corporatie care se ocupa cu servicii medicale ce constau in transplant de organe fara cozi de asteptare. But, there's a catch ... Primo - tarifele sunt exorbitante si in general implica rate cu dobanda. Secundo - in caz de neplata, proprietatea companiei = ficatul, inima, etc se returneaza .. cu forta. Adica respectiva corporatie are un departament special de recuperatori cu abilitati chirurgicale .. ceea ce face filmul un pic mai bloody zic eu decat ar fi cazul. Ca idee, daca reusesti sa treci de primele 5 minute it's fine :) .. you won't get much more intense than that (just more bloody dar efectul maxim la nivel de psihic eu zic ca e depasit ..).

Fara sa spun prea multe, povestea urmareste doi recuperatori, buni amici, dintre care insa unul mai adauga involuntar la problemele de familie date de slujba si una fizica = o inima de imprumut. Mai multe detalii in film. Ideea e ca pana la momentul respectiv, scenariul face probabil cam tot posibilul (incepand de la cele 5 minute de start amintite) sa te dezguste. Nu neaparat atat vizual, cat relativ la ideea de "umanitate" care o transmite. Cu alte cuvinte ai one side of the story - cea din partea "repo service". Dupa ce omul nostru se trezeste cu alta inima, incet incet ajunge in cealalta tabara (no spoiler here, era probabil evident) - a celor cu potential de a fi vanati daca n-au rata achitata. Si ceva se schimba, evident si in tonul filmului. Pe langa asta trebuie sa zic ca povestea capata ceva complexitate, iar finalul e unul care are sanse sa te surprinda. Fara sa divulg mai mult decat e cazul, cel putin pentru o parte din ce vezi daca o sa-ti lase o impresie ca prea e tras de coada, just wait ...

Nu prea am timp de scris mai mult. Actorii din rolurile principale - Jude Law, Forest Whitaker, Alice Braga, Liev Schreiber fac o treaba excelenta. Ce as puncta totusi in special e coloana sonora care e superba. Nu mai tin minte exact ce tine de main composer = Marco Beltrami, dar ce mi-a ramas in cap e utilizarea a catorva bucati pe ici pe colo care au un efect extrem de puternic pe scenele asociate. De ex. daca nu le-ncurc ... alea 5 minute de start pe care tot insist se desfasoara pe o varianta a the well-known "Sway". Ca sa completeze, simetric, Dave Stewart (care ar trebui sa sune cunoscut macar prin "Lily Was Here") are un song pe partea de credits de la sfarsit, care pica atat de bine plasat drept concluzie incat m-a facut sa stau cu ochii in ecran pana la capat.

Ca idee de final e un film care dupa mine e underrated, dar din pacate si aici trebuie sa recunosc ca ar fi motive, e probabil din cauza excesului de duritate. Anyway .. trust me .. chiar si asa nu e chiar complet gratuita = daca iti plac SF-urile cu ceva substanta merita vazut.

Rating: 4 out of 5





duminică, 4 decembrie 2011

Part 2 of Winter-Spring 2011-2012 Movie Preview



Intru direct in subiect ca iar scriu tarziu si ma apuca dimineata daca ma lungesc. Presupun ca toata lumea a auzit de Tarzan. Nu stiu cine a auzit insa de John Carter. Care-i legatura ? Amandoi tin de acelasi autor - Edgar Rice Burroughs - cu un suficient numar de carti care-i au featured pe coperta (individual, nu impreuna, evident - primul e ratacit prin Africa, celalalt pe Marte). Ei .. daca Tarzan a beneficiat de suficienta popularizare secolul trecut, anul viitor in Martie pare-se ca avem prima productie de buget masiv pentru John Carter. Pentru mine arata cam ca un YASM - Yet Another Superhero Movie ... dar om vedea ...







Daca tot ne invartim pe zona de literatura americana trecem la alt Edgar. "The Raven" care for me e top of the list pe primavara viitoare ca asteptari e un amestec aparent destul de ciudat intre povestirile intunecate ale lui Edgar Alan Poe cu .. Edgar Alan Poe himself. Ce poate nu se stie, si intamplator am aflat si eu destul de curand cand mi-a picat o carte in mana, e ca Poe a fost un personaj destul de complex sa zicem pentru inceputul de secol XIX in care a trait pe langa partea de proza fictiva mai avand si o serie de eseuri legate de originile universului, fizica, etc ... nothing really serious din ce stiu dar oricum interesant de citit. Ma rog, pana ce nu incep sa bat campii aiurea prea tare, revenind pana la urma la productie care in definitiv ma indoiesc ca are vreo treaba cu the real Poe in afara de partea literara, e de amintit regizorul: James McTeigue asta fiind pana la urma motivul pentru care astept filmul. Mai exact nu cred ca o sa fie comparabil cu "V for Vendetta", dar daca e peste "Ninja Assassin" deja e foarte bine.







Cum n-am avut animatii de tura trecuta pana acuma inchei cu Martie 2012 (in Ro prin Aprilie) cu "The Pirates! Band of Misfits". Dupa cum zice si trailerul, filmul e produs de acelasi studio - Aardman - care a scos "Chicken Run" (pe care eu inca n-am apucat sa-l vad) si seria de shorts + the movie cu Wallace & Gromit, care dupa mine is geniale. Din pacate insa Nick Park care a impuscat cateva Oscaruri cu respectivele nu apare asociat de nici un fel cu titlul de fata. Oricum, eu tot sper la ceva peste medie ...







In Aprilie avem "Safe" care dupa mine pare a fi un fel de "Mercury Rising" reloaded. In caz ca nimeni nu-si mai aduce aminte de "Mercury Rising" nici nu prea are de ce, e un film cu Bruce Willis dinainte de 2000 care a fost un rateu masiv. Dar macar l-a avut pe Bruce Willis ... Aici pe langa un subiect reincalzit mai avem si pe Jason Statham reloaded (sincer ma-ntreb daca omul asta n-ar putea sa-si optimizeze un pic cariera = sa toarne mai multe filme o data, oricum e acelasi rol peste tot).







Cum deja se observa ca nu prea mai am titluri pentru primavara viitoare, chit ca nu ma omor dupa comedii alta optiune pentru urmatorul Aprilie nu mai am in afara de "American Reunion". E un sequel. La "American Pie". Al catelea ? Habar n-am ... n-am mai stat sa numar ...







In caz ca s-a uitat cumva invazia de superheroes din ultima vreme, nu-i o problema - in Mai la anul revin cam toti in "The Avengers". Cum is satul pana peste urechi de gen, nu mai stau sa-i mai enumar, sunt in trailer ...







Inchei (fara prea mari sperante) cu "Battleship" fiindca cam asta e ultimul trailer momentan disponibil pentru finalul de primavara viitoare. Singura chestie care m-a facut sa-l dau e faptul ca l-am vazut pe Liam Neeson pe-acolo dar nu stiu daca e suficient sa garanteze ca n-o sa avem un Transformers acvatic ...







Next time I'm back with a movie. Ciao ;)