duminică, 11 decembrie 2011

Repo Men (2010)




Din pacate nu mai am la ce sa fac preview, si sunt silit sa recurg la ceva vazut un pic mai demult fiindca saptamana curenta n-am avut timp de filme. Dar cum "demult" n-a fost chiar asa long ago si "Repo Men" e un SF care m-a surprins relativ placut am din fericire subiect. As fi preferat totusi altceva mai accesibil pentru ca trebuie sa incep zicand ca tre' sa ai ceva stomac ca sa poti vedea filmul cap coada (no pun intended :), you'll get it when you'll see the movie) ...

Care-i ideea ? Pai, pe scurt avem de-a face cu un viitor nu foarte departat in care exista posibilitatea de a-ti salva viata (vorba vine ...) apeland la "The Union" - un soi de corporatie care se ocupa cu servicii medicale ce constau in transplant de organe fara cozi de asteptare. But, there's a catch ... Primo - tarifele sunt exorbitante si in general implica rate cu dobanda. Secundo - in caz de neplata, proprietatea companiei = ficatul, inima, etc se returneaza .. cu forta. Adica respectiva corporatie are un departament special de recuperatori cu abilitati chirurgicale .. ceea ce face filmul un pic mai bloody zic eu decat ar fi cazul. Ca idee, daca reusesti sa treci de primele 5 minute it's fine :) .. you won't get much more intense than that (just more bloody dar efectul maxim la nivel de psihic eu zic ca e depasit ..).

Fara sa spun prea multe, povestea urmareste doi recuperatori, buni amici, dintre care insa unul mai adauga involuntar la problemele de familie date de slujba si una fizica = o inima de imprumut. Mai multe detalii in film. Ideea e ca pana la momentul respectiv, scenariul face probabil cam tot posibilul (incepand de la cele 5 minute de start amintite) sa te dezguste. Nu neaparat atat vizual, cat relativ la ideea de "umanitate" care o transmite. Cu alte cuvinte ai one side of the story - cea din partea "repo service". Dupa ce omul nostru se trezeste cu alta inima, incet incet ajunge in cealalta tabara (no spoiler here, era probabil evident) - a celor cu potential de a fi vanati daca n-au rata achitata. Si ceva se schimba, evident si in tonul filmului. Pe langa asta trebuie sa zic ca povestea capata ceva complexitate, iar finalul e unul care are sanse sa te surprinda. Fara sa divulg mai mult decat e cazul, cel putin pentru o parte din ce vezi daca o sa-ti lase o impresie ca prea e tras de coada, just wait ...

Nu prea am timp de scris mai mult. Actorii din rolurile principale - Jude Law, Forest Whitaker, Alice Braga, Liev Schreiber fac o treaba excelenta. Ce as puncta totusi in special e coloana sonora care e superba. Nu mai tin minte exact ce tine de main composer = Marco Beltrami, dar ce mi-a ramas in cap e utilizarea a catorva bucati pe ici pe colo care au un efect extrem de puternic pe scenele asociate. De ex. daca nu le-ncurc ... alea 5 minute de start pe care tot insist se desfasoara pe o varianta a the well-known "Sway". Ca sa completeze, simetric, Dave Stewart (care ar trebui sa sune cunoscut macar prin "Lily Was Here") are un song pe partea de credits de la sfarsit, care pica atat de bine plasat drept concluzie incat m-a facut sa stau cu ochii in ecran pana la capat.

Ca idee de final e un film care dupa mine e underrated, dar din pacate si aici trebuie sa recunosc ca ar fi motive, e probabil din cauza excesului de duritate. Anyway .. trust me .. chiar si asa nu e chiar complet gratuita = daca iti plac SF-urile cu ceva substanta merita vazut.

Rating: 4 out of 5





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu