duminică, 18 martie 2012

The Thing (2011)




Antarctica .. 1982 .. Winter .. (ma rog .. Winter e cam tot timpu' pe-acolo, chiar daca se mai cheama si vara). Langa o statie de explorare norvegiana e descoperita o structura ingropata sub gheata ce pare a fi o nava extraterestra. Nu departe, e gasit inghetat intr-un bloc si .. pilotul (sau cum zice titlul filmului - "The Thing"). Guess what happens next ?

Pe langa raspunsul invariabil de "ceva rau, evident", cel mai mare spoiler (care e atat de mare incat nu prea are sens sa-l trec cu vederea) e ca filmul nu e un remake pentru clasicul din 1982 de John Carpenter. E un prequel. Well, asta n-ar trebui sa spuna cine stie ce celor care n-au vazut filmul din '82. Eu l-am vazut demult si nu mai tineam bine minte mare lucru, dar faptul ca am aflat ca e un prequel a facut lucrurile oarecum clare. Surpriza, nu e chiar asa. Oricum, revenind la originalul de Carpenter, e considerat unul din cele mai bune horroruri ever made. Si trebuie sa recunosti ca tot contextul de mai sus ofera baza perfecta pentru asa ceva. A se imagina un "Alien" (ca tot vine acusi un prequel si pentru asta) plasat intr-o statie izolata din Antarctica. In plus, in ce priveste creatura, mai exista elementul probabil cel mai important, ca sa citez taglineul originalului: "man is the warmest place to hide". Dar de aici incepe si partea proasta ca sa zic asa ...

Cum am zis, am vazut de mult originalul, dar tin minte ca mi-a placut. Ce nu tin minte e daca a avut ceva ce e oferit din plin de context, dar exploatat in versiunea noua foarte putin comparativ cu durata filmului. Si anume lipsa de incredere pana la tendintele paranoice intre membrii grupului, in conditiile in care nu se stie "who is human and who is not". Filmul putea fi bine mersi cu 15 minute mai lung in care 15 minute sa faca uz de partea asta care in afara de o scena, doua (e drept in puncte centrale in film) cam lipseste. In afara de asta, ca puncte de criticat mai sunt o serie intreaga de faze care nu se leaga de genul (small spoilers below):

- "tre' sa mergem sa cautam survivors unde a cazut elicopterul"
- "exclus, nu se poate ajunge acolo, avem nevoie de alt elicopter pentru asa ceva"
(later in the evening, cei doi "survivors" se intorc pe picioarele lor la baza - iar asa de chestie "the thing" n-are aripi daca asta s-ar vrea sa fie o posibila explicatie)

sau ...

- "si acuma ce facem ?"
- "cea mai apropiata baza e una rusa, la vreo 80 de km de aici"
(a doua zi, un elicopter se tine de coada unui caine ce fuge de la baza norvegiana, pana la o baza americana - cel putin asta ar trebui sa fie continuitatea cu filmul din '82 chiar daca nu e data complet .. sa intelegem ca patrupedul a fugit mai mult de 80 de km cu elicopterul in spate)

Si mai sunt si altele. La astea pe plan negativ, se mai adauga si calitatea efectelor care o fi mai buna ca in '82 dar departe de standardele din 2011 pentru un film care are sigla Universal la inceput cel putin. Anyway, long story short, nu pot sa zic ca nu a meritat timpul. Cu toate problemele care le are, am vrut sa vad un horror decent pana la urma, nu ceva de Oscar, iar pentru asa ceva a fost clar mult peste decat eu stiu .. remakeurile din ultima vreme la versiunile initiale din slasher series de genul "Friday the 13th" sau "Nightmare on the Elm Street".

Rating: 3 out of 5





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu