duminică, 11 martie 2012

Anonymous (2011)




Cum n-am decat vreo patru ore de somn in ultimele 24 si scriu intr-un work break, intru direct in subiect. "Anonymous" e un film care trateaza un subiect oarecum delicat = cine a scris piesele lui Shakespeare ? Si evident raspunsul la intrebare e ca nu Shakespeare ci un conte din vremea respectiva, Edward de Vere, motivatia fiind pastrarea anonimatului, in conditiile in care asemenea activitati creative n-ar fi fost vazute cu ochi buni de "clasa politica" a vremii.

Regia filmului apartine lui Roland Emmerich, si imi confirma ca omul asta are totusi sanse sa-si salveze sufletul din "the movie directors Hell" dupa dezastre la propriu si la figurat ca "Godzilla", "10000 BC" sau chiar "Independence Day". Au existat candva totusi si "Stargate" (the movie), "The Patriot" (cat o fi el de cliseic) si acum "Anonymous". Iar cel din urma probabil e si cel mai bun film pe care l-a scos pana in prezent.

Nu trebuie sa te astepti la ceva similar cu titlurile anterioare. Filmul are un ritm destul de incet, comparativ cu orice din cele amintite. Ar putea fi comparat pana la urma cu varianta "cuminte" din punct de vedere istoric = "Shakespeare in Love". Totusi, in cazul de fata actiunea devine un pic telenovelistica pe final si duce speculatiile la un nivel un pic cam departe zic eu (motiv pentru care isi castiga dreptul sa fie considerat de unii o blasfemie totala nu doar la nivelul de istorie literara a Angliei ci a istoriei pur si simplu). Cu toate astea e un film care merita vazut, macar pentru rolul facut de Rhys Ifans ca titular (prima data cand il vad pe omul asta in postura asta intr-un film). Si pana la urma, daca exista ceva ca "The DaVinci Code" care poate fi urmarit intr-o nota relaxata fara sa-l iei foarte in serios ( daca nu vrei evident ;) ), why not ? It's just a movie :)

Rating:
subiectiv - 3 out of 5 (pentru ca sincer sa fiu ma lasa cam rece subiectul)
obiectiv - 4 out of 5 (pentru ca judecat la rece e mai bun decat "The Patriot")





2 comentarii:

  1. Bai, da' ce muzica! cel putin asta de pe trailer.

    Si apropo de viteza filmului, dupa trailer nu pare sa fie mai scazuta decat independence day... Pe mine m-ar atrage oleaca subiectul (Shakespeare, istorie revizuita, etc) insa traileru' a stricat totul: e prea rapid, actiune, sange chestii, sex, alea, WTF?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trailerul e facut sa fie "catchy". Filmul e clar mai lent cel putin pe primele doua treimi. Ultima parte e de telenovela, asa cum ziceam (dar sincer sa fiu cred ca fara asta ar fi devenit cam boring :P)

      Ștergere