luni, 27 mai 2013

Summer-Fall 2013 Movie Preview - Part 1


Is poate in cea mai proasta dispozitie de scris de la inceputul anului incoace. Asa ca finalul de mai vine bine sincronizat, pentru ca e timpul obisnuit cand trec prin filmele din urmatoarele 6 luni. So, less words, more video ...

In iunie avem, mult prea promovatul "Man of Steel". Trecand peste conditia semi-alergica care am capatat-o in ultima vreme legat de super-hero movies (desi trebuie sa recunosc ca "Iron Man 3" a fost decent), singura parte care ma atrage la filmul asta e regia de Zach Snyder. Dar nici asta nu cred ca poate salva o poveste zisa deja in vreo 3-4 trailere (+ backgroundul cunoscut), ultimul acoperind si ce minusuri au mai ramas.





O sa ma opresc un pic asupra "White House Down". Pentru ca de curand am vazut "Olympus has Fallen". Adica un fel de Die Hard la Casa Alba. Si acum la mai putin de un sfert de an distanta vine remake-ul. De ce insist atunci ? Pentru ca prima varianta, contrar a ceva ratinguri care m-au dus in eroare cand am platit biletul, face ultimul "Die Hard" hulit de toata lumea sa para film de Oscar. Pacat de idee, care e una cu potential pentru un action movie. Asa ca din ridicolul de a avea doua filme cu acelasi topic unul dupa altul, poate iese totusi macar unul bun. Chit ca Roland Emmerich la regie (remember "Godzilla" ?) nu suna chiar foarte incurajator.





De departe cel mai interesant titlu pe iunie vine din UK. "Hummingbird" e un thriller scris si regizat de Steven Knight ("Dirty Pretty Things", "Eastern Promises"). Ca titlu alternativ mai apare cu titulatura de "Redemption". "No pun intended" probabil, dar chiar si-asa is si eu curios totusi sa vad daca Jason Statham in cam primul rol cu nuanta dramatica mai solida merita de urmarit pe mai departe pentru calitati actoricesti, demonstratie ocolita pana acum cu un talent aidoma soferului din "Transporter".





"The Lone Ranger" deschide luna iulie ca noua colaborare intre Gore Verbinsky/Johnny Depp/Jerry Bruckheimer & Disney. Contrar majoritatii care in afara de seria "Pirates of the Caribbean" au cam dat cu flit la tot ce-a iesit ca superproductie Disney in ultimii ani, a se citi "Prince of Persia" & "John Carter", mie mi-au placut. Destul de mult. Au ceva din feelingul filmelor dinainte de '90 ("Indiana Jones", "Back to the Future", "Star Wars" the old series). Asa ca am sperante si aici. Si cum tripletul amintit e acelasi din "PotC", daca imi confirma, sper ca poate o prinde si la public suficient cat sa nu intre pe linie moarta.





Ca sa nu uit complet de animatii, vara asta avem "Turbo". Dupa primul teaser, scurt pana aproape de 0 detalii, suna promitator. Fara alte comentarii, dupa al doilea trailer parca incep sa ma gandesc daca DreamWorks nu s-a cam "virusat" de la Pixar in ultima vreme ca feeling/target de varsta/rest of script+story related stuff (si nu-i de bine).





Stiu ca am zis mai sus ca devin alergic la super-hero movies, dar alta optiune mai buna nu stiu daca am de punctat pe final de iulie. Iar "Wolverine" in ultima varianta, desi din nou tradand multisor din subiect in trailer, pare totusi ceva mai promitator. Am putea pune ca plus macar locatia din Orient si tot avem ceva ce arata mai original decat celalalt titlu cu "otel" in continut.





Anul asta trebuie sa recunosc ca este extrem de prolific pentru SF-uri, comparativ cu altii. Si mai mult, SF-uri care promit si care deja au confirmat ("Oblivion", "Star Trek"). Pentru ca mai e si categoria "clasica" de strans bani proportional cu exploziile (poate ma insel dar as baga cel putin "Pacific Rim" acolo). Din celalalt esalon insa, in august avem "Elysium". La vremea la care a iesit "District 9" tin minte ca nu i-am facut o recenzie prea grozava vis-a-vis de regizor - Neil Blomkamp. Totusi, privind in urma filmul a fost macar suficient de original ca sa merite urmarit. Sa vedem daca ce avem aici n-o fi doar concurenta la (si de talia) "Hunger Games" ...





O sa-mi permit sa trec pe lista si "Grandmaster" pentru vara asta, desi filmul a fost deja lansat pe ici pe colo. Nu prea pun la preview filme din Hong Kong pentru ca desi am o parere foarte buna despre multe din titlurile care ies de-acolo, sunt si o gramada care-s totalmente jalnice. Cel de fata insa a fost tot trimis pe la festivaluri (unde e drept ca parerile se pare ca-s impartite). Asa ca am zis sa fac o exceptie. Mai ales ca regia ii apartine lui Wong Kar Wai, chestie oarecum ciudata pentru un film biografic care (pentru a nu stiu cata oara) se leaga de viata lui Ip Man, cunoscut ca figura importanta in artele martiale din zona. De ce-i ciudata regia .. pentru ca WKW e cunoscut pentru o serie de filme care n-au mai nimic in comun cu actiunea de genul asta, si se apropie mai mult de zona unor drame suprarealiste (da, drame suprarealiste din zona aia - check out "2046" sau "Chunking Express" - s-ar putea sa fie surprinzator dupa ce le vezi dar is made in China). Totusi dupa trailer, filmul arata cel putin ok vizual, asa ca eu i-as da o sansa ...





Daca tot am intrat intr-o nisa mai departe de mainstream, si cu filme care deja s-au lansat pe ici pe colo, o sa inchei august si intrarea de fata cu o productie made in UK, despre care nu prea stiu daca sa zic ca-i low budget sau nu, dar pare totusi destul de indie. Iar ca un indie sa prinda, mai ales un fantasy in care s-au bagat ceva bani, ar trebui sper ca "Hammer of the Gods" sa aiba macar un story decent .. sau mult sange. Om vedea care din ele ...





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu