duminică, 12 mai 2013

Star Trek Into Darkness (2013)




Cum sa scriu intrarea asta fara spoilere ? Mai bine n-o mai scriu :) Ok, hai sa-ncercam ceva foarte sumar. Pentru ca esential in "Star Trek Into Darkness" e ca s-a reusit de bine de rau pana la data premierei sa se tina destul de ascuns subiectul. Esential pentru ca cel putin in ce ma priveste a fost o surpriza destul de placuta nestiind mare lucru in avans. Pana si personajul negativ, desi listat in distributie de IMDb de ceva vreme era cu semn de indoiala. S-a ajuns pana la fake "leaked screenings" a listei finale de credits care sa dea identitate (fie falsa, fie reala) lui ...

Khan. Khan Noonien Singh. Atat o sa las si eu ca "spoiler" - nimic mai mult. Sorry, dar ca sa "enjoy the movie" e mai bine asa, cu riscul unei intrari poate prea scurte. Pot sa mai fac ceva recomandari totusi. Ca sa ai o vedere destul de completa a ce-ti ofera ultimul Star Trek, ar fi bine sa-l vezi pe cel anterior care porneste o linie temporala alternativa pentru Kirk & Co. Alternativa la generatia si intamplarile din prima serie (aia veche veche, dinainte de Picard), avand ca punct de legatura pe "the old Spock" (Leonard Nimoy). Si mai recomandat pentru filmul de fata e sa fi vazut "The Wrath of Khan" sau Star Trek II = a doua productie pentru big screen, tocmai din 1982. In caz ca nu era evident deja Khan nu-i un personaj nou. Mai important insa e ca scriptul filmului curent "recicleaza" foarte fain ce preia de acolo. Ma abtin de la a zice mai multe dar merita atentie. Daca deja ai vazut filmul de acum 30 de ani, cel curent clar o sa-ti trezeasca amintiri. Sper placute :) desi este lume care zice ca J.J. Abrams in productiile noi pierde din spiritul Star Trek si aspectul comercial (= action, explozii, violenta) domina prea puternic in defavoarea unui subiect suficient de complex si inteligent care sa fie pe linia seriei. Partial sunt de acord, partial insa subiectul nu e (inca) atat de superficial incat sa duca filmul in derizoriu.

In plus, ca si in precedentul "episod" de big screen, distributia face cinste celei originale (raman la parerea ca cel putin, the doctor: "Bones" McCoy jucat de DeForest Kelley inainte de '90 e prins la perfectie de Karl Urban acum). Ca sa ma feresc de eventuale spoilere, o sa pastrez discretie in continuare pentru mai multe legate de personajul negativ ( dar e de bine :) ). Pe plusuri as puncta si soundul + coloana sonora de Michael Giacchino pentru care eu prea mare respect n-am, dar tre' sa recunosc ca a prins "the feeling". Pe minusuri, pe langa factorul ultra comercial + tipic U.S. made (si daca ar scrie pe credits ca productia e 100% europeana tot ai fi convins ca vine de la Hollywood), altceva, well ... 3D-ul. N-am fost niciodata fan 3D, dar sunt filme ("Life of Pi" de exemplu) la care am fost nevoit sa admit ca merge, si ca face diferenta. Aici nu. Pentru mine se putea ramane la 2D fara probleme, mai ales pe cateva scene de actiune in care cadrul de filmare nu e fix macar o secunda. In orice caz, concluzia generala e pozitiva. So, enjoy the movie, and .. live long and prosper ;)

Rating: 4 out of 5




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu