marți, 12 noiembrie 2013

6y & Odd Thomas (2013)



Ok, am reusit cu chiu cu vai sa ajung la 6 ani de blog. Cum nu-mi plac aniversarile pare :) n-am chef sa zabovesc prea mult la asta. Iar declar public ca nush cat mai reusesc sa-l tin deschis. Dar, cum anul asta parca am avut ceva mai putine intreruperi ca in 2012 .. sa speram ca prind 7 ;) Pana una alta ar trebui sa scriu despre un film care sa merite cat de cat ocazia :) Asa ca m-am oprit la "Odd Thomas", poate nu asa de bun ca ultimele intrari .. dar totusi suficient de aparte ca sa-l iau ca subiect azi ...

Filmul e o ecranizare dupa Dean R. Koontz. Nu ma ajuta memoria acum sa citez prea multe din scrierile respectivului dar ca gen sa zicem ca e undeva intre SF, thriller si un pic de horror (sau cel putin o tenta ceva mai dark pe ici pe colo). In rezumat, daca iti place Stephen King, probabil n-o sa-ti displaca nici Dean Koontz. Revenind insa la topicul exact = "Odd Thomas", filmul e din ce-am auzit singura adaptare pana acum de care autorul nu s-a dezis (si vazand altele pot sa inteleg de ce). Subiectul suna cam asa: Intr-un orasel minuscul (si dupa nume = Pico Mundo), dar cu o forta de politie si aparent o criminalitate un pic peste limita credibilului pentru aparenta de provincie linistita, isi duce viata Odd Thomas. Un tip la vreo ~20 de ani, angajat ca bucatar intr-un restaurant, fidel prietenei din copilarie, cu o existenta aparent simpla fara prea multe obligatii, dar cu un talent secret. Poate comunica cu cei plecati pe alt taram, sau .. cel putin ii vede. Si ca "experienta" sa fie mai intensa, in particular se intersecteaza cu victime cu sfarsit violent, pentru care se simte nevoit sa aduca linistea - de unde si taglineul posterului: "I might see dead people ... but then, by God, I do something about it."

Dar povestea nu se rezuma la o variatie pentru "The 6th Sense". Odd Thomas mai are si alte abilitati derivate, cum ar fi un simt pentru prevazut situatii in care urmeaza sa apara noi locuitori ai lumii de dincolo. Ca sa inchei rezumatul, secretele lui Odd nu-s doar ale lui, ci le mai cunosc si un mic grup de apropiati cum ar fi seful politiei locale, sau Stormy - prietena de-o viata. Care cu timpul par sa fi acceptat ciudateniile lui Odd, mai ales ca viata pare ceva mai sigura cu el prin preajma. Lucrurile insa se complica cand tipica rezolvare "obisnuita" a unei noi crime petrecuta in oras, e inlocuita cu evenimente ce parca prevestesc iadul pe pamant. Sau cel putin in comunitatea din Pico Mundo. Ei si de aici mai departe, las detaliile pentru film ;) ...

Productia e regizata de Stephen Sommers ("Deep Rising", "The Mummy", "The Mummy Returns", "Van Helsing", "G.I. Joe"). Poate nu suna prea incurajator, prin prisma ultimelor titluri. Cine le-a vazut pe primele si e in stare sa aprecieze o productie care, ca si "Lone Ranger" de care scriam ultima data, e suficient de fun si immersive, stie ca omul asta poate produce ceva care sa te prinda intr-o poveste. Iar eu tot asteptam de la "Mumia" incoace. Ei, nu-i chiar acelasi lucru (lipsa de succes in timp = lipsa de fonduri) dar e probabil cel mai bun film de-atunci pana acum al respectivului. Se vede pe ici pe colo bugetul strans. Actori relativ necunoscuti care mai dau pe laturi, cu exceptia lui Anton Yelchin in rol titular si Willem Dafoe pe langa. Efecte care arata destul de fain, dar parca se vede ca se putea mai mult. Si totusi nu conteaza .. Pentru ca filmul prinde. Mai ales daca esti pe undeva intre 30-40 de ani si ai trecut prin cinema in anii '90 = ai nostalgia perioadei respective :) E drept ca materialul de la baza contribuie mult, dar farmecul vine din altceva. Sa luam atmosfera de orasel sub alerta + "the teen movie flavor" din "Scream"-ul lui Wes Craven, replicile de duh si chimia superba a cuplului din "The Mummy" + nuanta de comedie neagra din "The Frighteners" al lui Peter Jackson (cand inca n-avea numele de-acum si lungea filmele mai putin ca LotR). Cum suna, puse la un loc ? Enjoy ;)

Rating: 4 out of 5





PS: Apropo, ca paranteza, daca n-ai vazut "The Frighteners" si iti place "Odd Thomas", check it out - you'll love it. Subiectul e foarte similar si filmul e cred peste ce avem aici + Michael J. Fox face probabil cel mai fain rol intr-un SF/action in afara seriei "Back to the Future".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu