sâmbătă, 21 februarie 2015

Oscar 2015 - Music


Una din putinele categorii de anul asta unde avem o competitie decenta, si fara castigator foarte sigur e sectiunea de soundtracks. Alexandre Desplat, nominalizat in ultimii ani constant are doua intrari aici. Prima, care e si optiunea mea pentru winner, e score-ul din "The Grand Budapest Hotel". Avem o partitura in ton perfect cu filmul, si care aduce parca un pic aminte si de ritmurile din "Fantastic Mr. Fox". Na, same director, same composer, similar score ...




"The Imitation Game" e al doilea film cu muzica scrisa de Desplat. Complet diferit de prima nominalizare. De la tempo-uri pana la compunere instrumentala. Tre' sa recunosc ca in ultima vreme, sunt din ce in ce mai placut surprins de cat de versatil poate fi omul asta pe compozitii. In general de la o vreme un compozitor de muzica de film cat o fi de bun devine repetitiv. Aici inca nu e cazul. Sper sa mai dureze ...




Apropo de compozitori bun dar care tind sa re-utilizeze prea mult din ce compun, avem inca o surpriza anul asta. Hans Zimmer reuseste in "Interstellar" sa scoata ceva nou. Desi in continuare compus pe acelasi stil superb de simplu si incredbil de eficient = constructie incrementala pe trackuri care se compun treptat, parca nuantele sunt ceva mai suave si variatia melodica la nivel de track nu mai e chiar bazata doar pe loops mutate pe alt instrument, gama, pitch, etc.




Pana la "Mr. Turner" n-am auzit de "Gary Yershon". Avem si aici ceva aparte. Un soundtrack care eu nu cred ca l-as putea asculta in afara filmului. Inaltele sunt asa de puternice incat personal imi zgarie urechea. Cumva, devine insa tolerabil in contextul de pe ecran unde se potriveste cu atmosfera.




Johann Johannsson are un soundtrack ok in "The Theory of Everything". Parca insa prea ... cuminte. Ceea ce din pacate tinde sa placa Academiei dar sper ca n-o sa fie cazul anul asta.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu