marți, 24 noiembrie 2015

No Man's Land (2001)




Long break again ... "No Man's Land" e un film bosniac din 2001. Coproductie europeana mai exact. Intamplator l-am vazut recent. Intamplator cred ca e o intrare destul de potrivita pentru timpurile curente ...

Locatie: un transeu in timpul razboiului sarbo-bosniac in 1994. Participanti: un bosniac si un sarb ajunsi intre liniile inamice pe propriile picioare .. + inca un soldat la pamant (dar viu). N-o sa zic de care tabara ca sa nu divulg chiar toata intriga actiunii. Ce-mi permit sa divulg e ca la un punct cei doi concluzioneaza ca nu prea au sanse sa ramana pe picioare decat daca nu se-mpusca.

E un film la care daca dai prea multe detalii ii strici din farmec. Pentru ca, la fel cam ca orice film cu un numari limitat de actori intr-un cadru restrans, actiunea nu prea are loc sa treneze si povestea isi tot schimba sensul. Filmul e o tragicomedie, care din pacate lasa un gust destul de amar ... in ciuda situatiilor care detensioneaza din timp in timp situatia. Ceva ce mai pot zice e ca sunt multe nuante fine care se pot prinde (si probabil si mai multe care nu le-am prins). De la an, care nu-i mentionat explicit, dar apare ca referinta la genocidul din Rwanda, ca sa sublinieze insuficienta politicii ne-interventionale duse de UN in ambele situatii, pana la faptul ca presa se hraneste prea des cu moarte (a se observa cand camerele se opresc din filmat) ... Multe nuante, care din pacate raman actuale. Si o concluzie la fel: wars are stupid.

Rating: 4 out of 5



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu