sâmbătă, 5 noiembrie 2016

Eye in the Sky (2015)


N-am verificat, dar "Eye in the Sky" pare o adaptare dupa o piesa de teatru ... in ciuda faptului ca actiunea se desfasoara in 4 locatii simultan. E un thriller de situatie - desfasurare scurta, cadru restrans, context inchis, limita de timp. Nu descriu "Phone Booth" ... dar daca luam impresia de ansamblu nu suntem departe. O unitate de supraveghere a activitatii teroriste din Kenya e activata cand intr-o casa conspirativa se reunesc cativa cautati international, printre care o britanica si un american, aparent pentru a pregati un atentat cu bomba. Informatie obtinuta cu o tehnologie de supraveghere foarte sofisticata = un "bondar" teleghidat cu camera. Si asta ar fi planul 1 cu echipa locala de la sol. Planul 2 e o drona - "the eye in the sky" coordonata via satelit de la distanta o echipa de doi piloti din State. Planul 3 ne duce undeva in UK la unitatea militara ce coordoneaza actiunea condusa de Hellen Mirren, cap de afis. Iar al patrulea plan in sfarsit e forul decizional = o adunare cu reprezentanti ai guvernului britanic care urmaresc desfasurarea si via un general de armata aproba (sau nu ...) modul de actiune. Complicat setup, nu?

Well, planul initial e simplu - un detasament anti-tero kenyan asteapta ordin sa intervina si sa captureze grupul vizat, dar pana la confirmarea sigura grupul vizat ajunge sa se deplaseze in alta casa conspirativa. Pe teritoriu ostil, unde fezabila pare a fi doar solutia racheta la punct fix ... dar punctul fix din pacate are o raza de posibile victime colaterale ... intre care "the eye in the sky" repereaza si un copil, o fetita care vinde paine ... Deci, pana la urma e complicat.

Tot filmul e un joc de-a soarecele si pisica in contextul descris mai sus. Multa ironie la adresa clasei politice pentru incapacitatea asumarii unei raspunderi. Multa critica la adresa fortelor armate pentru decizii posibil pripite. Desi poate finalul pare relevant, daca stai si analizezi cursul actiunii nu stiu daca iti poti da un singur raspuns asupra a "cine are dreptate" ... pare a se schimba de multe ori pana la sfarsit. Si probabil asta e si partea cea mai interesanta din film ...

Rating: 3 out of 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu