joi, 28 decembrie 2017

The Foreigner (2017)



"The Foreigner" e unul din putinele filme vazute de o bucata buna de timp incoace care ascunde ceva mai mult decat lasa sa transpire in trailer. Si e de bine... Altceva de bine e prezenta lui Jackie Chan intr-o productie vestica care nu e in registrul comic. Sau altfel zis, ai ocazia sa vezi si cealalta fata a actorului, care in afara de remake-ul la "Karate Kid" sa zicem, nu prea a mai avut roluri dramatice in filme made outside Hong Kong.

Filmul e o ecranizare dupa un roman thriller. Avem un imigrant asiatic, proprietar de mic restaurant in Londra, a carui fiica e ucisa intr-un atentat cu bomba de catre o factiune noua a IRA care incalca acordul de ne-agresiune cu guvernul britanic. Omul nostru nu se multumeste cu raspunsul autoritatilor ca mai dureaza pana sa dea de atentatori, si decide sa se ocupe singur de problema. Iar asta implica o deplasare in Belfast si contactul cu vice-premierul local (Pierce Brosnan) fost membru IRA, care pare sa nu stie nimic. Dar "the Chinaman" vrea nume. De aici incolo se despart doua linii care se tot intersecteaza pana in final. Pe de o parte avem o poveste de revenge, in care un chinez pe la 60 de ani se ia de toata IRA (sa zicem ca exotismul situatiei si modul de constructie al actiunii iarta cliseul de background in fortele speciale). Pe de alta parte avem un thriller politic cu multe ite destul de bine inchegate (partea de surpriza, care prefer sa n-o detaliez).

Si ca productie filmica stam bine. Pe langa doua roluri excelente ale lui Jackie Chan si Pierce Brosnan ar fi de remarcat montajul, in special cel de sunet, care e sustinut bine si de o coloana sonora surprinzator de potrivita pentru cat de minimalista e compozitia. Ca impresie de final, partea de revenge story, care ca mai totdeauna e relativ catchy prin nisa din care face parte, e mult mai difuza si non-violenta as zice decat ai crede, surprinzator chiar fata de cealalta linie a povestii. Which again, e de bine :)...

Rating: 4 out of 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu