duminică, 28 ianuarie 2018

The Shape of Water (2017)



"The Shape of Water" e un "Beauty and the Beast" in varianta Guillermo del Toro. Daca ai mai vazut ceva din filmografia omului - "Pan's Labyrinth", "Hellboy" sau chiar "Pacific Rim" intr-o cu totul alta nisa, si pana si dezastrul care a fost "Crimson Peak", e imposibil sa nu observi acelasi stil regizoral, si mai particular influenta in vizual & production design. Partea asta aduce mult si aici, dar plusul mai mare vine din alte directii.

Avem o actiune plasata undeva in anii '50-'60, in plin razboi rece, intr-un laborator de cercetari din Statele Unite, unde e adus in mare secret un exemplar dintr-o creatura umanoida pescuita din apele Amazonului, cu abilitati aparent de supravietuire atat sub apa cat si pe uscat. Paranteza: Asemanarea clara m-a dus gandul in prima faza la Abe Sapien, omul acvatic din "Hellboy", mai ales ca del Toro e un punct comun, dar pana la urma se pare ca n-avem nici o legatura directa. So, moving back to the lab, "the Beast" e chinuit repetat de seful securitatii (Michael Shannon). Dar ca in orice institutie, avem un personal de intretinere, iar in personalul de intretinere o avem pe "the Beauty" (Sally Hawkins) - aici o domnisoara cu un simplu job de femeie de servici. Care impartaseste o problema oarecum similara de comunicare cu omul albastru = e muta. Si asa avem inceputul unui "impossible romance", in care mai avem si o conspiratie ruseasca (Cold War context, remember...), dar sa mai lasam si pentru vazut in film ceva.

Plusul mare de care ziceam vine de la actori. Michael Shannon face un personaj negativ total detestabil, dar cea care fura ecranul e clar Sally Hawkins. Interpretarea e de exceptie, mai ales ca nu vorbim de o actrita muta, si nici de ceva in gen "The Artist". Rolul e unul cat se poate de natural. Pe langa actori avem restul de care aminteam in start, si nu e cazul sa mai insist pe detalii tehnice - totul duce la atmosfera creata, una care te prinde efectiv acolo, you're in some gloomy '60s in care de undeva avem culoare. In mod normal, din motive probabil mai mult sau mai putin subiective, nu prea gust romance-urile, but this was nice :) Daca finalul cam fortat n-ar face "the incredible romance" intr-adevar incredible...

Rating: 4 out of 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu