luni, 19 martie 2018

Returner (2002)



Daca ai incerca vreodata sa-ti imaginezi un amestec de "Terminator", "Matrix", "E.T." si "Transformers" rezultatul... ma rog, cel mai probabil n-ar semana cu "Returner", dar pentru niste japonezi prin anii 2000 se pare ca asta a iesit. Si vorba aia, it's so bad that it's (almost) good...

Prin 2080 si ceva, pe o Terra invadata de forte extraterestre, omenirea e in prag de exterminare completa. Undeva la o fractiune inainte de ultima explozie, o fata se arunca prin "the last resort" = o gaura de vierme deschisa spre trecut, cu scopul de a preveni primul contact si toata nenorocirea care a urmat - asta-i bucata de "Terminator". Bula temporala se deschide deasupra unui vas cargo folosit pentru trafic de persoane fix in momentul unei rafuieli intre membrii unei triade cu un tip desprins din "Matrix" dupa ochelari, pardesiu si miscari (bullet-time effect included). Ca sa completam si cu "E.T." dupa ceva vreme aflam ca primul extraterestru naufragiat din spatiu n-are intentii ostile ci doar vrea sa plece acasa + n-aduce a masinarie terminatoare mecanizata ca in viitor, ci se pliaza fizionomic pe varianta lui Spielberg din '82. Pentru bucata de "Transformers", well... the trailer speaks for itself.

Fiecare bucatica individuala luata din film e suficient de buna si are o originalitate aparte (cu toate referintele anterioare) care ar fi putut duce la un rezultat foarte ok. Din pacate, daca pana pe la jumatate se mai leaga cate ceva, dupa asta totul e pus atat de aiurea cap la cap (= de la plot holes si predictibilitate maxima pana la bad editing) incat ce iese aduce mai mult a un indie movie facut de niste studenti la film in pauzele dintre examene. Don't get me wrong.. inca o data, pe fiecare particica (mai putin montaj) avem ce zice de bine - pentru bugetul care pare a-l avea filmul efectele vizuale is mai mult decat ok, interpretarea e in regula, pe imagine sunt cateva cadre foarte faine in special cromatic, iar pe sonor avem niste amestecuri de techno/synth cu punk rock care dau un feeling de retro-SF vis-a-vis de perioada cand a iesit filmul. Lipsa de finisaj strica insa mult. Daca ai insa ceva amintiri din perioada de sfarsit '90- inceput 2000 sunt sanse de sentimente nostalgice placute :)

Rating: 3 out of 5 (la limita)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu