luni, 15 iulie 2019

Divided We Fall (2000)




"Divided We Fall" a fost optiunea ceha la Oscarul pentru foreign movie in 2001. Unde n-a avut nici o sansa in aceeasi categorie cu "Crouching Tiger, Hidden Dragon" sau "Amores Perros". Eu l-am vazut acum, din motivul ca atunci cand e nevoie sa ma deplasez intr-o tara unde n-am nici o treaba cu limba incerc sa vad un film made there, poate poate prind si eu vreo doua cuvinte. Sometimes it works, sometimes it doesn't. Cel mai probabil a doua situatie aici. Anyway, si-a meritat timpul.

Pe scurt, avem o familie care isi risca zilele adapostind un tanar evreu, in timpul ocupatiei germane in WW2 in Cehia. Mai in detaliu, David Wiener, e fiul unui industrias local deportat cu toata familia intr-un lagar de concentrare, care reuseste cumva sa evadeze si se intoarce acasa. Care casa insa urmeaza sa fie ocupata de un oficial german. Deci fugarul nostru ajunge pana la urma in camara ascunsa a unui fost angajat, Josef, care decide impreuna cu a lui nevasta, Marie, sa ii ofere adapost. Si asa, Josef, ca sa asigure mai multa protectie, accepta pana la urma oferta de a lucra pentru armata germana. Job intermediat de Horst, amic si fost subaltern de-al sau, mai nou colaborationist de frunte al trupelor SS stationate in zona. Toata povestea asta se desfasoara in contextul altor probleme de familie = incercarile nereusite ale lui Josef si Marie de a avea un copil + incercarile la fel de nereusite a lui Horst de a se cupla cu nevasta celui mai bun amic. Probleme care cumva ajung sa complice mult si situatia fugarului ascuns.

Linia de baza a actiunii nu e una chiar foarte originala in sfera filmelor plasate in timpul WW2 ("Zookeper's Wife", "The Book Thief", etc.). Abordarea temei e totusi intr-un registru mai comic sa zicem ca in alte cazuri. Nu pierde insa gravitatea contextului. Mai degraba as zice ca tot contrastul vesel chiar amplifica partea tragica, desi (spoiler) nu-i chiar atat de trist in final ca "La Vita e Bella". As spune chiar din contra. Toata partea de final cumva linisteste o senzatie permanenta de tensiune, iar modul cum se-ntampla asta :) avem un soi de "twists" cam greu de crezut dar merita clar un bonus pentru imaginatie.. no spoilers, check the movie ;)

Rating: 4 out of 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu