duminică, 17 mai 2020

Anthropoid (2016)




Nu stiu cum fac, si ajung iar la un film based on real facts, in conditiile in care filosofia mea de baza pentru pierdut doua ore cu asa ceva e de escape real life. "Anthropoid" e o ecranizare a operatiunii cu acelasi nume din 1942, avand ca target asasinarea lui Reinhard Heydrich, numarul 3 in ierarhia nazista la momentul respectiv. Altceva n-am vazut saptamana asta, deci cu asta defilam azi.

N-o sa fac un curs de istorie aici. In doua cuvinte, respectivul asasinat e singurul episod de acest gen reusit in timpul WW2 impotriva unei figuri de rang inalt din conducerea Reich-ului. Actiunea a fost planificata si condusa de o grupare mica din rezistenta cehoslovaca, Heydrich fiind detasat in Praga pentru coordonarea ocupatiei in Boemia si Moravia, unde si-a castigat si renumele de "The Butcher". Analiza istorica face discutabila pana in ziua curenta utilitatea asasinatului, avand in vedere represaliile foarte dure care au urmat in balanta cu eliminarea principalului arhitect al Holocaustului, dar sa lasam analiza istorica pentru istorici.

Despre film: e impartit in doua de momentul atentatului care vine chiar la jumatate, intre planificare si urmari. E o descriere destul de autentica a faptelor daca stai sa compari cel putin cu ce detalii da Wikipedia, detalii care-s destul de dure. In contextul asta e bine ca mai exista mici adaugiri de genul a doua povesti de romance, care mai compenseaza, si oricum interferenta cu realul e minima. Interpretarea principalilor doi agenti din rezistenta parasutati de la Londra cu ordinul guvernului din exil de a duce la capat misiunea - Cillian Murphy si Jamie Dornan - e una convingatoare, cu o nuanta interesanta de schimb de roluri la un moment dat intre tipul sigur si tipul anxios. In rest, filmul e lucrat foarte ok, in special pe montaj. Chiar daca poate ca episod de gen nu pare atat de desprins din realitate ca operatiunea "Valkyie" esuata la limita pentru eliminarea lui Hitler, are un grad de spectaculozitate care l-ar duce fara probleme intr-o zona de action movies. Din pacate insa chiar si secventele exagerate se pare ca au baza reala aici, ceea ce in final te face sa-l vezi un pic altfel. Anyway, ca impact isi atinge tinta...

Rating: 4 out of 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu