sâmbătă, 9 mai 2020

Jack Strong (2014)




Iar n-am prea avut timp de filme saptamana asta, si am decis sa fac un pic variatie, poate nimeresc ceva mai rasarit. "Jack Strong" e o co-productie in cea mai mare parte poloneza, avand ca subiect un episod istoric. Ryszard Kuklinski, aka "The Seagull" aka Jack Strong, a fost un colonel in armata poloneza in timpul razboiului rece, care satul de dominatia sovietica si speriat aparent de perspectiva unui WW3 s-a decis la un moment dat ca e mai sanatos sa transmita americanilor tot ce se-aude de la Kremlin.

Filmul e un spy story in cel mai clasic sens, unde clasic nu-nseamna James Bond by Ian Fleming, ci mai degraba John LeCarre sau Frederick Forsyth, numai ca aici n-avem literatura ci chiar un caz real. Ceea ce poate sa-l faca sa para un pic lent la inceput, pana ce Kuklinski se decide sa spioneze pentru vest, dar care incet incet capata dinamica o data ce tensiunea creste pana ce ajunge la descoperirea unei scurgeri de informatii de catre rusi. As zice chiar ca daca in prima faza mi s-a parut un pic boring, in final am ajuns sa-mi para ca dinamizarea actiunii strica realismul cu prea multe inflorituri.

Sunt cateva elemente care e destul de clar ca n-au existat si-n realitate, dar per total filmul e surprinzator de autentic si credibil, de la oameni, masini, mobila pana chiar la vreme (= cand iarna era iarna) relativ la perioada respectiva. Si chiar daca probabil romanteaza un pic istoria personajului principal, are si macar un pic de valoare documentaristica. Clar o optiune mai buna decat the average Hollywood action movie, dar tot clar nu-i chiar cea mai captivanta productie ever. Depinde de mood.

Rating: 3 out of 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu