sâmbătă, 7 august 2021

Pig (2021) vs. Nobody (2021)



Daca n-as fi vazut decat unul dintre cele doua filme, fie "Pig", fie "Nobody", probabil n-as fi scris despre niciunul. Intamplarea insa a facut sa le vad recent, la un interval de cam o saptamana, si am zis ca merita o intrare.

"Pig" incepe ca un John Wick mai low budget. Un tip (Nicolas Cage) traieste izolat intr-o padure de multi ani de zile, cu al sau porc specializat pe cautare de trufe, singurul contact cu exteriorul fiind distribuitorul catre care isi vinde recolta. Totul bine si frumos pana intr-o noapte cand doi indivizi dau navala in cabana, il lasa pe omul nostru lat si dispar cu valorosul patruped. De aici ar urma evident ce te-ai astepta - the payback - omul isi vrea porcul inapoi. Ce nu te-ai astepta e ce presupune asta. Eu n-am vazut trailerul inainte de film, si deja cred ca e prea mult. "Pig" merita sa fie vazut in primul rand pentru surpriza de care ai parte, si care e livrata treptat. Mai intai ti se dau incet elemente despre omul misterios din padure: un nume care inca pare sa deschida multe usi in orasul de unde disparuse acum 15 ani, o bataie intr-un soi de "underground fight club" in subsolul unui fost hotel pentru a primi un indiciu, dupa care la un moment dat afli ocupatia respectivului, dupa care ai un episod de infruntare cu un "underboss" si in final "the showdown" cu "the big boss". Pare sablonul clasic de revenge story :) Well, nu e.. N-avem pistoale si explozii, avem.. cutite si furculite. Mai mult nu zic.

"Nobody" e un John Wick, sau mai bine zis un John Wick pensionat (Bob Odenkirk), care lucreaza intr-o functie de management undeva intr-o companie a propriului socru, cu o viata monotona si repetitiva. Totul bine si frumos pana intr-o noapte cand doi indivizi dau navala in casa, ii fura maruntisul din sufragerie si ceasul de la mana, ii invinetesc ochiul fiului si il lasa pe omul nostru intrebat de politisti, rude si de copil de ce n-a folosit crosa de golf. De aici urmeaza iar ce te-ai astepta - the payback - dar care se termina repede. Asa de repede ca din inertie dupa ce-si recupereaza ceasul, in drum spre casa, "the nobody" mai cotonogeste si o banda de cinci indivizi care hartuiau o fata intr-un autobuz. Unul dintre ei fratele liderului local al mafiei ruse - ghinion. Care evident, acum vrea el razbunare. Dupa care incep si aici sa ti se dea elemente despre identitatea misterioasa a lui "nobody": tot cineva de care toata lumea pare speriata, tot retras din activitate de multi ani, cu un subsol blindat al casei de care nici copiii nu par sa stie, dupa care la un moment dat aflam mai in detaliu ocupatia respectivului, si ajungem si aici la episoadele de infruntari cu armata rusa si in final cu "the big boss". De la jumatate cel putin sunt multe similaritati cu John Wick (primul), explicabil avand acelasi scenarist care nu s-a obosit nici macar sa foloseasca.. eu stiu.. yakuza, sau alta organizatie mafiota de partea negativa (probabil e mai politically correct sa fie rusii in ultima vreme acolo). Ce sa mai zic... Evident avem multe pistoale si multe explozii. Practic, singura parte originala din film e personajul principal - care intr-adevar la prima vedere e intr-un contrast total cu imaginea de classic action hero.

"Pig" e un film care se vrea un pic cam pretentios pentru ce rezulta in final, si e exagerat in anumite puncte, dar stoarce cam tot ce poate dintr-un personaj chiar surpriza, si nu o "surpriza" de genul fost agent secret/asasin/etc care, wow, ajungem sa vedem ce army skills are. Obiectiv, cam asta e impresia pe care mi-a lasat-o initial dupa vizionare. Care din pacate a fost inainte de "Nobody". Pentru ca daca era dupa, pesemne eram influentat sa-l apreciez mai mult in comparatia de mai sus. E mult prea mult spus ca "Pig" e un "thriller" dupa cum il eticheteaza IMDBul, dar asta completeaza excelent ironia subliminala relativ la filmul tipic de actiune. N-avem violenta gratuita in "Pig" unde sa putem face statistici gloante consumate vs. "Rambo III". Asa cum avem in "Nobody", care chiar daca se chinuie in prima parte sa ia cateva clisee la misto, pana la urma intra in aceeasi liniaritate obisnuita a genului unde fiecare inamic e anihilat rand pe rand cat mai violent posibil, pana la ultimul care evident e mai tare decat toti. Pentru prima parte care promite totusi ceva, probabil e acceptabil ca average popcorn movie, dar cam atat. So, "Pig" wins :)

Rating:
Pig - 3.5 out of 5
Nobody - 2.5 out of 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu