marți, 3 august 2021

The Courier (2020)



Intr-un gen care parea intr-o vreme cam depasit de vreme = cold war spy thrillers, surprinzator mai apar totusi titluri, nu foarte frecvent, dar parca mi se par mai dese decat in zona SF de exemplu. Anul trecut scriam despre "Jack Strong" (bine, o productie ceva mai veche) inspirat dintr-un caz real, pentru care am putea zice fortand un pic ca "The Courier" ar fi un prequel. Subiectul aici e cam acelasi - un ofiter de rang inalt din blocul estic decide ca-i mai sanatos pentru geopolitica internationala a perioadei sa furnizeze informatii secrete catre CIA. In "Jack Strong" personajul in cauza era un ofiter polonez care asista in debutul filmului la executia colonelului Penkovsky, ca exemplu dat de KGB pentru riscurile tentatiilor de a colabora cu dusmanul capitalist. Ei (mega spoiler), aici ar fi legatura - Oleg Penkovsky e un alt personaj real, al carui traseu de spion il avem prezentat in "The Courier".

Acuma, ca stim finalul, ce-ar mai fi de zis e ca personajul principal al filmului nu e Penkovsky, ci "curierul" - Greville Wynne, un oarecare om de afaceri din Londra cu nefericita calitate pentru el de a avea clienti in Europa de Est, dar foarte fericita pentru spionajul britanic pentru a-l folosi ca om de legatura cu sursa din est. Actiunea urmareste parcursul istoric mai mult sau mai putin romantat (sa fim fair - mai mult) de la recrutarea respectivului pana la finalul nu foarte fericit, in care domnul Wynne, gratie nationalitatii sale totusi scapa.

Ce salveaza filmul e probabil faptul ca-i ancorat intr-o poveste reala. Ce-l ingroapa e ca povestea reala e parca prea "filmic" tratata. Cum sa zic... "The Courier" pare asa de bazat pe fapte reale cum "Titanic" se simte ca film istoric. Abordarea e simtitor destul de... light (ca sa nu zic "Hollywoodish") - foarte teatrala si cu multe stereotipuri, clar mai putin realista decat in "Jack Strong", dar acceptabila daca preferi ceva mai usor. Oricum, coincidenta probabil - cele doua filme neavand prea multe in comun ca productie - undeva prin prima parte din "The Courier" avem o scena de "deja vu" in care colonelul Penkovsky de data asta asista la executia maiorului Popov, un alt spion rus demascat de KGB (alt personaj real). Deci exista si subiect de prequel la prequel.. :)

Rating: 3 out of 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu