miercuri, 3 august 2011

Scream 4 (2011)




Am zis s-o iau un pic de mai devreme saptamana asta pentru ca nu prea vad nici un motiv sa intarzii intrarea. Orice as vedea tot asta o sa am ca tema de blog :) Astept sa vad filmul asta de nu stiu cand .. iar cand a fost lansat in cinema am reusit sa ma "sincronizez" asa bine ca nu l-am prins in nici unul din orasele pe unde-am fost la timpul respectiv. In sfarsit am rezolvat "problema", iar rezultatul a fost pe masura asteptarilor din fericire.

In primul si in primul rand nu recomand nimanui sa vada "Scream 4" in caz ca n-a vazut primele 3. Asta nu inseamna ca trebuie neaparat sa tina minte mare lucru din ele (eu personal nu-s in stare sa descriu actiunea din nici unul), dar macar personajele si aerul de combinatie '90s teen movie/slasher horror ar trebui sa fie familiare. Altfel nu prea are nici un sens sa pierzi timp cu "Scream 4". Ar fi doar un horror light, iesit din tiparele curente = "Saw" , "The Descent" , etc din cauza cantitatii oarecum reduse de blood .. fara sa creeze nici cine stie ce atmosfera scary a la "Paranormal Activity", "Insidious", samd .. si cu suficiente referinte pe care probabil nu le-ai pricepe daca n-ai avea macar o vaga idee cine is personajele care s-au intors pentru partea a patra. Si vorbind de asta, avem distributia de baza revenita "in action" cu Neve Campbell as Sidney, intoarsa in oraselul natal dupa suficienti ani de la evenimentele initiale, cu scopul de a-si lansa o carte autobiografica. Ei si de aici incepe linia clasica de slasher horror = un nou Ghostface killer porneste o noua serie de victime avand-o aparent ca target final tot pe Sidney. Motivul si identitatea ... la finalul filmului evident :)

Evaluarea pe care o fac eu azi filmului e probabil cea mai subiectiva din tot blogul meu de cand l-am pornit pana azi. Pentru inceput, lasand la o parte ca is fan declarat Neve Campbell, pot sa zic fara prea multe alte explicatii ( devine evident destul de repede datorita altor prezente pe ecran :) ) ca filmul e pretty much a "guys movie". Ce-i mai important insa e the whole feeling care s-a pastrat asa cum il tin eu minte de la primele din serie si de la altele din perioada respectiva (like "I Know what You did Last Summer"). E un horror care te lasa sa dormi in liniste dupa ce-l vezi, nu te scarbeste cu galeti intregi de sange aruncate spre obiectiv, are o doza suficienta de autoironie si are sanse serioase sa iti aduca aminte de the '90s. E si normal avand in vedere ca avem aceeasi echipa = Wes Craven regie, Kevin Williamson script, si cei trei de pe afis care au "supravietuit" pana acum ca actori. Echipa care s-a pastrat pe toata seria "Scream" care desi e mai scurta decat alte clasice din zona slasher = "Friday the 13th", "Nightmare on Elm Street" sau chiar "Halloween", tocmai din cauza consistentei asteia, dupa mine, ca medie valorica pe film sta cel mai sus (da stiu .. "Scream" e light slasher nu hardcore ca restul, da' avand in vedere cat de varza sunt cateva "episoade" turnate de-a lungul timpului din mai sus amintitele, am zis ca pot sa-mi permit comparatia).

Filmul are si probleme destule = clisee, twisturi un pic fortate, etc - dar azi is dispus sa le trec cu vederea. Pentru ca ofera ceva ce nu mai gasesti foarte des - movie making comercial/vandabil care sa nu para depasit, dar sa se ridice la nivelul '80 - '90 cand erau mai multe cazurile cand pe zona asta scriptul era suficient de inteligent ca sa prinda fara sa se bazeze in primul rand pe efecte sau pe partea de action/violence care sa umfle un story de 3 randuri. In plus, chit ca de lansat a fost lansat in primavara dupa mine intra pe aceeasi categorie de sezon :) - "summer movie" cu "Super 8" de saptamana trecuta sau cu "Disturbia" ca sa dau si un alt exemplu, desi genurile difera ( un pic de horror e prin toate pana la urma ;) ). So, daca ai vazut primele 3 "Screams", probably you "like scary movies" :), deci incearca-l si pe asta.

Rating: 5 out of 5





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu